taxi gherla telefon
mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon excavator gherla dej cluj
gradina sapa

Iși săpau șantul în curte la Gădălin și au găsit bomba din al doilea război mondial – cum a fost bombardată zona în 1944 – FOTO

Bombardamentele grele din toamna anului 1944 au lăsat urme adânci, iar după mai mult de 70 de ani, încă se mai găsesc proiectile neexplodate. O familie care făcea lucrări pe lângă casă a făcut o descoperire periculoasă: o bombă din al doilea război mondial.

S-a întâmplat marți dimineață, în jurul orei 11, într-o gospodărie din localitatea Gadalin, în comună Jucu. Oamenii lucrau la săparea unui șanț, iar la un moment dat au lovit un obiect metalic.

Când s-au uitat mai bine, au văzut că este vorba despre un proiectil din război și au dat imediat alarma la 112.

La locul evenimentului s-a deplasat un echipaj de pirotehniști de la Inspectoratul Pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” din Cluj-Napoca și un pirotehnist de la ISU Bistrița-Năsăud. Aceștia au ridicat proiectilul exploziv de calibru 100 mm, în vederea distrugerii în condiții de siguranță, a declarat Andrei Biriș, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj.

proiectil razboi gadalin

Bombardamente la Jucu si Bonțida, în 1944

În zona Jucu-Bonțida au avut loc bombardamente grele, în toamna anului 1944. În ziua de 12 octombrie, artileria română dislocată la Herghelia din Jucu a bombardat prima linie de apărare a trupelor hitleristo-hortyste, silindu-le ca în noaptea de 12 spre 13 octombrie să părăsească această poziție și să se retragă în a doua linie de apărare.

razboi cluj 1944 eliberareCu două zile înainte, inamicul a aruncat în aer prin minare fiecare șină de cale ferată între Jucu și Bonțida, cele două poduri de cale ferată de peste vale din Răscruci și haltă.

După retragerea trupelor inamice pe a două linie de apărare, în ziua de 13 octombrie 1944 au aruncat în aer prin minare și podul de pe șoseaua națională. În fața podului de peste Valea Borșii, au minat șoseaua și șanțurile șoselei, pe o porțiune de 4-500 de metri,

Pe a doua linie de apărare de pe Valea Borșa au amplasat tunuri, tancuri și armament automat.

Ziarul „Scânteia” din 13 octombrie 1944 anunța eliberarea localităților Cămărașu, Sâmboleni, Mociu, Ghirișu, Cojocna, Jucu de Jos, Jucu de Mijloc, Gădălin, Apahida, Someșeni, Baciu, Florești, Gilău.

1944 razboi cluj rascruci armata

foto sus: ostași români introducând proiectile în tun la Răscruci

1944 eliberare cluj scanteia razboiIn comunicatul de presă al Marelui Stat Major al Armatei se mai menționa că „linia generală atinsă de trupele noastre și cele sovietice se găsește la 16 kilometri sud de Gherla și 4 km sud de Bonțida” și că „înaintarea continuă spre Dej”.

Gherla a fost eliberată în noaptea de 13/14 octombrie 1944.

surse: Aurel Loșonți (coordonator) – Arc peste timp medieval și contemporan – Bonțida, Ed. Studia Cluj-Napoca, 2016; ziarul Scânteia, 13-15 octombrie 1944

foto principală: arhiva

 

sus(5)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon apartament chirie gherla

Lasă un răspuns