taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
pro romania tiberiu baraian pro romania gherla alegeri locale 2020 candidat
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca sofer gherla mariflor dej cluj angajare
caleasca rascruci sfintire biserica

IPS Andreicuț așteptat ca pe vremuri, cu caleașca cu cai, la resfințirea bisericii din Răscruci – VIDEO

În Duminica a XIX-a după Rusalii, pe 29 septembrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe din Răscruci, în comuna Bonțida.

Ierarhul a fost primit la ora 9 la intrarea în sat, de călăreți și tineri îmbrăcați în straie populare. Au parcurs drumul până la biserică cu o caleașcă trasă de cai, după obiceiul strămoșesc de întâmpinare al episcopului, informează Radio Renașterea.

ips andreicut rascruci biserica caleasca

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a resfințit biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” și a sfințit iconostasul și pictura bisericii, realizată în tehnica frescă, în perioada 2014-2019. Mitropolitul Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

rascruci biserica

Din sobor au făcut parte consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, inspectorul eparhial, preotul Vasile Nemeș, protopopul de Cluj I, preotul Dan Hognogi, preotul paroh Ioan Câmpean, alături de alți preoți invitați.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de teologul Florin Borșan. La chinonic, un grup de fetițe, fiice duhovnicești ale parohiei, au interpretat o priceasnă.

La finalul slujbei, părintele paroh Ioan Câmpean a mulțumit Ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și celor ce s-au implicat în viața și activitățile parohiei. Totodată, i-a oferit o icoană ce reprezintă scena Adormirii Maicii Domnului.

Pentru întreaga activitatea pastorală și administrativă desfășurată timp de 43 de ani în parohie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a acordat parohului Ioan Câmpean „Crucea Arhiepiscopală”. Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” a fost oferit primarului comunei Bonțida, Emil Carhaț, prim-epitropului parohiei, Ionuț Moș și Fundației Kallós Zoltán. Membrii comitetului și consiliului parohial au fost distinși cu diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători.

La Sfânta Liturghie au fost prezente oficialități locale, fiii satului, alături de numeroși credincioși, mulți îmbrăcați în straie populare.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Răscruci a fost construită între anii 1938-1940. A fost sfințită în 1966 de către vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu. Începând cu anul 2014, lăcașul de cult a trecut prin ample lucrări de renovare și înfrumusețare, atât la interior, cât și la exterior. Biserica a fost împodobită cu un iconostas sculptat în lemn și cu pictură în tehnica frescă, realizată de pictorul Florin Olari, împreună cu colaboratorii săi

video în continuare

imagini: Trinitas TV; foto: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

sus(1)jos(4)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns