angajare bucatar gherla dej cluj locuri de munca

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata banca alianta cluj dobanda gherla gherla dentist stomatologie cabinet artdent telefon tigla metalica depozit gherla mondial dej cluj locuri de munca gherla dej cluj sofer mariflor spalatorie auto self service gherla petrom locuri de munca gherla angajare sofer livrare pizzerie al kimbo vintahe pub vanzare gherla dej cluj cafenea afacere salon masaj gherla vitality

gherla centru turistic povesti armenopolis

Intâlnire cu poveștile neștiute din Gherla

Păcat că foarte puţini localnici au onorat vineri după-amiază activitatea inclusă în cadrul Zilelor Municipiului Gherla „Poveşti din Armenopolis”, aflată deja la a patra ediţie.

Evenimentul găzduit de Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Gherla i-a avut ca invitaţi pe istoricul prof. univ. Gabriel Rusu din Cluj-Napoca, originar din Gherla, preşedintele sucursalei Transilvania Nord a Uniunii Armenilor din Romănia, Ioan Esztegár şi pe profesorul de istorie de la Liceul Teoretic în Limba Maghiară „Kemény Zsigmond”, Riti József Attila.

Prof. Riti József Attila a vorbit despre comunitatea evreiească din oraşul Gherla, cu cifre și date statistice despre populația stabilită la Gherla în secolul al XVIII-lea şi care a plecat masiv în Israel la începutul anilor 60, lăsându-şi aici casele şi celelalte proprietăţi, situație care a făcut ca sinagoga să ajungă într-o stare deplorabilă. Cei prezenți au aflat astfel că evreii locuiau mai ales pe strada Crișan și în Cocoșvar, iar povestea de dragoste dintre un evreu și o unguroaică, care nu cunoștea niciunul limba celuilalt, a impresionat audiența.

A urmat intervenţia lui Gabriel Rusu, care l-a adus în atenție pe Dionisie Bánffy (Dénes), comite de Dăbâca și Cluj, cumnat și consilier al principelui Transilvaniei Mihai Apafi, om influent din Transilvania secolului al XVII-lea, celebru mai ales prin domeniul de la Bonțida, dar și despre sfârșitul său dramatic.

Banffy a avut pe mână cetatea Gherla între 1667-1674, un capitol abordat și în volumul „Gherla – Cetatea lui Martinuzzi”, aparținând lui Gabriel Rusu.

Ioan Esztegár a povestit adevărate legende din istoria comunităţii armenești locale, între care aventurile tabloului atribuit lui Rubens, „Coborârea lui Isus de pe Cruce”, aflat azi în capela catedralei armenești din centrul orașului.  Acesta constituie un punct de atracție important în turismul local, care a avut doar anul trecut în jur de 1500 de vizitatori din diverse colțuri ale lumii.

De altfel, pe 6 iulie are loc la Gherla tradiţionala sărbătoare a armenilor, „Sfântul Grigore Luminătorul”, la care vor sosi acasă chiar şi armeni gherleni stabiliţi dincolo de ocean.

Ideea managerului Centrului Turistic Gherla, Monica Pătac, de a lansa anul trecut aceste serii de „Poveşti de Armenopolis”, s-a dovedit a fi o reușită, prin scoaterea la lumină a unor aspecte interesante din viața orașului de odinioară.

Următoarea serie de „Povești din Armenopolis” urmează să aibă loc la o dată ce va fi anunțată din timp.

Szekely Csaba

sus(17)jos(0)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns