taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
pro romania tiberiu baraian pro romania gherla alegeri locale 2020 candidat
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca sofer gherla mariflor dej cluj angajare
whatsapp

Interzis pentru polițiști pe Whatsapp și Messenger, care sunt primele reacții

Un document emis luni, 7 octombrie, de Inspectoratul General al Poliției Române, către unitățile centrale și subordonate, dar și către școlile de poliție, informează angajații și elevii despre interzicerea utilizării unor echipamente de telecomunicații mobile și a unor aplicații informatice, potrivit Sindicatului Polițiștilor Europeni Europol.

În documentul menționat se precizează:

„Având în vedere faptul că, la nivelul Poliţiei Române au fost identificate mai multe vulnerabilitaţi generate de nerespectarea normelor de protecţie a informaţiilor clasificate, printre care exemplificăm art. 105¹, art. 185², art. 287³ şi art. 3344 din Anexa la H.G. 585/2002, pentru aprobarea Standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România, situații care au dus la compromiterea informaţiilor clasificate sau a unor informaţii cu specific poliţienesc, se impun a fi respectate toate normele specifice acestui domcniu, cu următoarele precizări:

 • este interzisă utilizarea echipamentelor de telecomunicații mohile (smartphone, tablete, etc) și a aplicațiilor informatice (Facebook Messenger, Whatsapp, Snapchat etc.) pentru transmiterea informaţiilor conexe activităţilor de poliţie
 • fotografierea, filmarea, înregistrarea în interiorul zonelor de securitate și administrative vor fi efectuate strict cu respectarea prevederilor art. 185 din H.G. 585/2002, coroborate cu precizările art. 78 din O.M.A.I. S/353/2002;

1 Este interzis accesul cu aparate de fotografiat, filmat, înregistrat audio-video, de copiat din baze de date informatice sau de comunicare Ia distanță, în locurile în care se află informaţii secrete de stat.

2 Fotografierea, filmarea, cartografierea sau executarea de lucrări de arte plastice în zonele de securitate şi administrative ale unităţilor deţinatoare de secrete de stat este permisă numai cu aprobarea scrisă a împuterniciților abilitați să atribuie niveluri de secretizare conform art. 19 din Legea 182/2002, potrivit competențelor materiale.

3 Când informaţiile sunt transferate între diverse SPAD sau RTD – SIC, ele trebuie sa fie protejate atât în timpul transferului, cat și la nivelul sistemelor informatice ale beneficierului, corespunzător cu nivelul de clasificare al informaţiilor transmise.

4 Este interzisă introducerea mediilor de stocare amovibile, a software-ului şi hardware-ului, aflate în proprietate privată, în zonele în care se stochează se proceseaza sau se transmit informații clasificate, fără aprobarea conducătorului unității.

politie comunicatie

– prin intermediul sistemelor de comunicații telefonice existente la nivelul Poliţiei Române, inclusiv IC respectiv TETRA, pot fi vehiculate doar informații neclasificate.

În acest sens, indicăm faptul că încălcarea acestor norme duce la producerea unor incidente de securitate și constituie un element de incompatibilitate pentru accesul nersonalului Poliției Române la informaţii clasificate, având drept consecință retragerea autorizației de acces la astfel de informații.

Totodată, nerespectarea prevederilor articolelor sus menționate constituie contravenții la normele privind protecția informațiilor clasificate, fiind sancționate conform art. 338 alin. 2 din anexa la H.G. 585/2002.”

 

Sindicaliștii Europol spun că în urma mai multor dezbateri cu privire la nelegalitatea/legalitatea utilizării aplicațiilor de tip Whatsapp, Messenger Facebook, Telegram etc., acesta este primul document oficial al Inspectoratului General al Poliției Române care atrage atenția asupra consecințelor la care se expun polițiștii.

„Pornind de la tragicul eveniment de la IPJ Timiș, unde colegul nostru, Cristian Amariei, a fost împușcat de către o persoană care a fost „dată în urmărire” pe un grup de Whatsapp de către un ofițer de la nivelul unității și până la situații în care polițiștii primesc „ordine” pe asemenea aplicații, au existat nenumărate polemici pe marginea legalității utilizării acestor mijloace de comunicare.

În realitate vorbim despre o nevoie de comunicare operativă, pe care polițiștii au suplinit-o prin diverse aplicații, tocmai pentru incapacitatea instituției de a oferi mijloace flexibile și eficiente de schimb a informațiilor și a datelor operative cu care lucrăm.

În primul rând este vorba despre încălcarea prevederilor HG 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate, ceea ce poate conduce la măsura retragerii autorizației de informații clasificate. Iar după cum bine știm, în lipsa acestei autorizații, polițiștii sunt puși la dispoziția unității și pot chiar să ajungă în situația de a li se înceta raporturile de serviciu.

De asemenea, este important de precizat că și datele cu caracter personal ale persoanelor cu care intrăm în contact sunt interzise a fi prelucrate și distribuite prin intermediul acestor aplicații, tocmai pentru că Regulamentul general pentru protecția datelor cu caracter personal (GDPR) interzice asemenea operațiuni.

Din păcate, deși suntem în anul 2019, instituția poliției încă a rămas ancorată în trecutul ei, în timp ce infractorii sunt din ce în ce mai specializați și mai bine dotați. În continuare îi cerem polițistului să prindă infractori cu mapa sub braț și cu logistică depășită moral”.

Reacțiile polițiștilor

Nu au întârziat să apară și reacțiile polițiștilor la interdicția anunțată, pe pagina de Facebook a sindicatului.

  • Astia sunt ,,managerii” cu care va invartiti de 30 ani si ne mai miram de ,,performante”. In acea adresa era bine sa se gandeasca si la niste solutii inlocuitoare si eficiente. Ce o sa faceti, o sa umblati cu pozele urmaritilor si disparutilor pe strazi indesate in mape sau stiu eu cum? Astia nu-s normali la cap. Trebuia sa dea si sa asigure si o solutie buna in locul aplicatiilor (ceea ce ma indoiesc ca exista).
  • Și atunci ce mijloc eficient de comunicare pune la dispoziție IGPR sau IGPF? Suntem penibili, telefoane de serviciu nu, statii tetra insuficiente, e usor sa dai dispozitii din birou cand in teren realitatea e alta
  • De azi incolo se lucreaza cu porumbei
   Pe telefonul personal sa nu mai fim sunați de loc in legătură cu serviciul, este telefon personal și punct atunci!!😏😏
  • Nu imi este clar, domnilor sindicalisti, daca dvs ati promovat si sustinut aceste modificari, puteti sa ma lamuriti? Sindicatul Europol ?
  • Și plus de asta grupurile au maxim 255 de membrii …
  • Pai cate manevre nu se fac acolo, ohhhooooo, vorba aia , mai fac si ei un banuț cinstit🤣🤣🤣🤣
  • Vrajeala…whatsapp este singura aplicatie care nu poate fi urmarita de marile institutii.
   • Whatsapp e jalnic! Dacă am acces 30 secunde la mobilul tău, voi sta linistit in fotoliu si mesajele pe care tu le primesti sau le trimiti…imi vor aparea instant si mie😀
    Watsapp este criptat! 😉😉😉
   • Și dacă fac un print screen și distribui? Mai e criptat? :))
   • sper ca nu esti politist!
 • Ciudat e că am observat un comentariu al unui tip (presupun că e politist) care spunea ca nu va mai fi de acord sa isi utilizeze telefonul personal in scop de serviciu… Adică politistii nu au telefon de serviciu???
 • Un politist nu are ce căuta în grupuri de discutii pe rețele publice de socializare, este clar din ce motive, nu mai discutam de ordine primite/transmise, sau conversatii pe probleme de serviciu.
  Aşa cum bine spunea cineva, gândiți-vă la o aplicație similară personificată si la fel de rapidă. Când vrei să „tai” ceva, mai înainte gândeşte ce vei pune în loc. Dar se pare că doar incompetența se află în capul celor care, politic, vă conduc. Scăpați de ei, aduceți şefi competenți care să ocupe posturile NUMAI prin concurs!
sus(10)jos(2)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns