taxi gherla telefon
mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon
ciubanca fii satului recea cristur

Întâlnirea fiilor satului la Ciubanca, în Recea Cristur – FOTO

Ciubanca este un sat mic în comuna Recea Cristur, dar cu oameni inimoşi şi ospitalieri. De asta ne-am convins la sfârşitul sătămânii, când a avut loc ediţia a II-a a Întâlnirii fiilor satului, o frumoasaă şi emoţionantă sărbătoare.

În faţa gospodăriilor ţărăneşti au apărut autoturisme din Bucureşti, Prahova, Maramureş sau Sălaj, cu cei născuţi aici şi răspândiţi prin toată ţara. S-au întors acasă, mulţi în frumoasele costume populare, scoase cu această ocazie din lada cu zestre. Au mai fost gherleni şi dejeni, iar Dănuţ Itu din Gherla a făcut parte dintre amfitrionii manifestării.

Programul manifestărilor a debutat cu o slujbă religioasă, oficiată în aer liber de un sobor de preoţi, în frunte cu părintele protopop Vasile Mureşan din Gherla. În cuvântul său, pr. Vasile Mureşan a apreciat „Ce frumos, să fie fraţii împreună”. Au fost gânduri de suflet, rodul rugăciunii Fecioarei Maria, având în vedere că acţiunea de la Ciubanca a concis cu sărbătoarea Sfânta Măria Mică.

După slujbă, asistenţa din centrul satului a fost salutată de primarul comunei Recea Cristur, Alexandru Rus, care a  evidenţiat importanța acestor întâlniri tradiţionale în viaţa comunităţii. Chiar dacă satul ascuns printre dealurile de la hotarul judeţelor Cluj şi Sălaj numără doar câţiva zeci de locuitori, mulți la vârsta senectuții, ştie să-şi marcheze ziua lui.

În atmosfera sărbătorească, invitaţii s-au simţit foarte bine. Pentru ei, organizatorii, Parohia Ortodoxă Ciubanca şi Primăria comunei Recea Cristur, au pregătit 800 de porţii de gulaş. Zmeură proaspătă pentru toată lumea a fost asigurată de Florin Rafa, unul dintre organizatori. Preotul paroh Septimiu Olar a fost o gazdă primitoare, cu cuvinte pline de dragoste. Momentele s-au auzit până dincolo de Valea Ciubancei.

ciubanca fii satului recea cristur

La orele amiezii a avut loc un spectacolul folcloric de înaltă ţinută artistică. Printre soliştii care au urcat pe scenă s-au aflat Marius Ciprian Pop, care a la un moment dat a coborât în mijlocul oamenilor și au cântat împreună. Au mai evoluat în cadrul reprezentaţiei de folclor interpreţii Mixandra Ariana Dan, care a și prezentat spectacolul, Vlad Coste, Larisa Mureşan, Marius Bogdan, Marieta Pop, Camelia Timiş şi Ovidiu Ciubăncan. Nu au lipsit nici tradiţionale jocuri populare, oferite de tinerii din ansamblul folcloric „Someşana” din Dej. Sonorizarea şi orchestraţia a fost asigurată de Mihai Vălean.

ciubanca fii satului recea cristur

ciubanca fii satului recea cristur

ciubanca fii satului recea cristur

foto: Cătălin Andrei Itu

Peste 400 de participanţi au onorat această întâlnire sufletească, desfăşurată toată ziua și încheiată cu hora satului, pe platoul din faţa Căminului cultural. Cu acest prilej au revenit în locurile natale şi acei ciubăncani care între timp s-au mutat pe alte meleaguri. Printre ei,  deputatul Cornel Itu, primit şi de această dată cu braţele deschise de foştii consetăni, unii aflaţi la o vârstă înaintată.

Szekely Csaba

ciubanca fii satului recea cristur

ciubanca fii satului recea cristur

ciubanca fii satului recea cristur

sus(6)jos(3)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon apartament chirie gherla

Lasă un răspuns