taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
gama optic gherla ochelari rabla oftalmologie analize medicale dej cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla spalatorie auto gherla casa antik
escape restaurant gherla locuri de munca angajare bucatar dej cluj
papa francisc arhiepiscop alba iulia

Înscăunarea noului arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia

Arhiepiscopul romano-catolic al arhidiecezei de Alba Iulia, dr. Jakubinyi György s-a pensionat. În locul acestuia,  Papa Francisc a făcut o nouă numire.

Pe 24 decembrie 2019, Sfântul Părinte a acceptat renunțarea de la conducerea pastorală a arhidiecezei romano-catolice de Alba Iulia prezentată pentru limită de vârstă de arhiepiscopul György-Miklós Jakubinyi și l-a numit arhiepiscop al aceleiași arhidieceze pe mons. Gergely Kovács, din clerul aceleiași arhidieceze, până acum șef de oficiu la Consiliul pontifical al culturii.

Sfinţirea şi înscăunarea noului arhiepiscop va avea loc sâmbătă, 22 februarie 2020, de la ora 11, la Catedrala Episcopală Sf. Mihail de la Alba Iulia. La eveniment vor fi reprezentanți și de la Gherla.

Mons. Kovács Gergely s-a născut în 21 iulie 1968 în oraşul Târgu Secuiesc din județul Covasna, unde a şi fost hirotonit ca preot romano-catolic în luna iulie 1993 de fostul episcop Bálint Lajos. După terminarea liceului a urmat Institutul Teologic la Alba Iulia şi la Roma, la Collegium Germanicum et Hungaricum. Şi-a continuat studiile de specializare în drept canonic la Universitatea postliceală din Luteran, unde a obţinut licenţa şi doctoratul. Între timp a îndeplinit mai multe misiuni pastorale la Târgu Mureş. În anul 1997 a intrat în serviciul Sfântului Scaun la Consiliul Pontifical al Culturii. În 2000 a fost numit capelan al Sanctităţii Sale. Din anul 2007 îndeplineşte funcţia de şef de oficiu la Consiliul Pontifical al Culturii.

Szekely Csaba

foto: vaticannews.va

sus(2)jos(1)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?