hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata mariflor sofer angajare locuri de munca gherla dej cluj

inorogi castel manastirea kornis

Inorogii de la Castelul Kornis de la Mănăstirea urmau să fie furaţi. S-au găsit frânghii. Ce s-a întâmplat cu ei

Apar detalii noi despre dezastrul de la Castelul Kornis de la Manastirea. In urma cu doua zile, unul dintre inorogii de la intrare, o lucrare din piatra cantarind 1,5 tone, a fost gasit rasturnat intr-un sant. Apoi au fost gasite in apropiere bucati de franghie, ceea ce ar putea duce la concluzia ca cineva ar fi vrut nu doar sa-l rastoarne, ci sa-l ia de acolo.

Evenimentul a starnit reactii negative, atat in randul locuitorilor din zona, cat si al unor institutii, organizatii si asociatii ori persoane particulare care monitorizeaza monumentele istorice din Romania. Stirea a fost preluata de mass-media, in special in cea de limba maghiara.

Proprietarul castelului, Geher Ferencz, aflat la Budapesta, a aflat despre cele intamplate si a luat primele masuri. Intr-un mesaj trimis pe adresa Fundatiei Teka din Gherla, el a transmis:

inorog unicorn castel manastirea kornisDragi prieteni,

Poliţistul din Manastirea i-a spus unui prieten ca indivizi necunoscuti au vrut sa fure azi-noapte cei doi inorogi. Slava Domnului, cantaresc o tona si jumatate bucata, asa ca unul a cazut la pamant, iar la celalalt s-a rupt franghia cu care probabil au vrut sa il ridice.

Era de asteptat ca hotii sa revina, asa ca am transportat cei doi inorogi intr-un loc sigur, unde vor astepta reabilitarea castelului, urmand ca mai apoi sa revina la locul lor.

E trist că în Europa încă se mai fură si se distrug monumente vechi de sute de ani, fara sa fie pedepsiti cei vinovati.

Imi exprim speranta ca in viitorul apropiat sa inceapa lucrarile de reabilitare la castel.

Cu tristete,

Gehert Ferenc, Budapesta

foto: itthon.transindex.ro

video: scurta poveste a Castelului Kornis

Dezastru la Castelul Kornis de la Mănăstirea. Un inorog a fost răsturnat de necunoscuţi – FOTO

sus(3)jos(5)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns