taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon

Inițiativa unor copii din Gherla de a salva clădirea unde s-a hotărât Unirea, subiect de emisiune la radioul național – VIDEO

Este emoționantă inițiativa unor copii din Gherla, care, împreună cu profesorii lor, vor să doneze bani pentru salvarea Hotelului Concordia din București, locul unde a fost hotărât actul Unirii Principatelor Române.

Inițiativa a plecat de la elevii clasei a III-a A și profesorul Ioan Rus de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Gherla, care  a aflat într-o dimineață de la radio că Hotelul Concordia a ajuns o ruină, din lipsa de atitudine a responsabililor cu patrimoniul istoric.

hotel concordia bucuresti unire

Într-un apartament al clădirii a avut loc întâlnirea istorică din noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, în care s-a hotărât Unirea Principatelor Române și alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Țării Românești, după ce fusese ales domn al Moldovei.

Cu prilejul aniversării Unirii de pe 24 ianuarie de anul acesta, dascălul a primit acordul conducerii școlii de a derula o acțiune prin care fiecare elev și cadru didactic care dorește, să doneze simbolic câte 1 leu, pentru a sprijini refacerea clădirii din capitală.

Inițiativa se dorește a fi un exemplu pentru cei care dețin pârghiile necesare, adică putere de decizie, fonduri și, nu în ultimul rând, bunăvoință, pentru salvarea hotelului, după modelul „dați un leu pentru Ateneu”, astfel încât să îi inspire și pe alții.

Campanii de acest gen au mai fost la Școala Nr. 1, cea mai recenta fiind stangerea de bani pentru un elev bolnav și fără posibilități, care avea nevoie de o operație în străinătate, acțiune încununată de succes.

Postul public de radio, România Actualități, a reacționat la ideea plecată de la Gherla. În urmă cu o săpătmână, profesorul Ioan Rus și soția sa, Felicia Rus, cadru didactic la liceul Petru Maior, au fost oaspeți în direct la o emisiune care a abordat subiectul Hotelului Concordia.

În discuția avută s-a ridicat problema deschiderii unui cont bancar, în care doritorii să poată depună leul ce ar putea salva clădirea cu însemnătate istorică pentru România de azi.

video: înregistrarea emisiunii de la Radio România Actualități

 

sus(54)jos(1)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns