taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla locuri de munca gherla angajare restaurant fiesta bucatar ospatar locuri de munca gherla angajare sticlar sticla dej clujr
gherla bloc antena telefonie mobila

Inițiativa pentru reglementarea amplasării antenelor de telefonie mobilă a intrat în dezbatere publică. Conferință despre efectele radiațiilor la casa de cultură

Un grup de cetățeni din Gherla au demarat o inițiativa cetățenească și au reușit să adune într-o lună de zile aproape 2000 de semnături. Inițiativa își propune să protejeze sănătatea locuitorilor orașului prin reglementarea montării unor stații de comunicare electronice în zona de aglomerare urbană. Pe înțelesul tuturor, este vorba despre antenele de telefonie mobilă,  care emit unde electromagnetice.

În ultimii ani, astfel de antene au fost montate în Gherla pe blocuri de locuințe, lângă grădinițe, spitale, lăcașuri de cult, „fără a se ține seama de recomandările, normele internăționale și fără a se ține seama de sănătatea locuitorilor acestui oraș”, se arată în manifestul inițiatorilor. Aceștia susțin că nu sunt împotriva intereselor economice și financiare ale operatorilor, însă doresc respectarea legii și protejarea sănătății populației. „Studii științifice efectuate timp de zeci de ani avertizează asupra efectelor devastatoare pe care le are câmpul electromagnetic asupra organismului uman, în special asupra copiilor, dar şi asupra adulţilor și vârstnicilor.
Normele europene nu acceptă montarea antenelor GSM în aglomerări urbane, în apropierea şcolilor, a spitalelor, a altor instituții publice și impun păstrarea unor distanțe minime, care la noi nu se respectă.”

S-a format un grup de inițiativă, cu reprezentanți din comunitățile gherlene care să susțină acest demers de o importanță vitală privind sănătatea populației, în special a copiilor. Solicitarea a fost adresată Consiliului Local al Municipiului Gherla, la fel cum s-a întâmplat și în alte localități din România.

Unul dintre inițiatori, preotul Petru Bagacian, spune că s-a creat de curând un precedent important în justiția română, când cetățeni din București au obținut în instanță demontarea antenelor de pe blocul în care locuiesc, printr-o decizie definitivă a Tribunalului București. La rândul său, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor InfoCons, Sorin Mierlea, a atras atenția că autoritățile ar trebui să analizeze această problemă cu mai multă atenție și responsabilitate. Astfel cetățenii pot apela individual sau colectiv la instanțele de judecată. „Chiar dacă montarea antenelor se face prin contracte care sunt aproape de nereziliat, instanțele de judecată pun pe primul loc sănătatea oamenilor și nu contractele semnate. Chiar și existența unor posibile riscuri pot justifica îndepărtarea antenelor și se invocă dreptul la viață și la sănătate prin legislația internă și internațională, dar și dispozițiile CEDO. În acest sens a apărut o carte cu dovezi științifice clare, scrisă de Lector Univ.Dr.Ing. Andrei Drăgulinescu, „Idolii fără fir. Telefonia mobilă și poluarea elecromagnetica”. Volumul este o adevărată fereastră către înțelegerea pericolului radiațiilor nu doar pentru sănătatea omului, dar și pentru toate ființele de pe planetă. Nu este un eseu sponsorizat de firmele interesate doar de profit, ci un studiu științific ce are în vedere experimente desfășurate pe parcursul a 30 de ani de cercetare științifică. Acțiunea nu este îndreptată împotriva cuiva, ci este pentru apărarea sănătății publice, însă din păcate există puternice motivații economice și politice pentru a se dori să nu se afle despre efectele adverse asupra sănătății ale radiațiilor din domeniul radiofrecventelor, cum spunea prof. univ. John Goldsmith de la Universitatea Ben Gurion –Israel”.

Conferință și dezbatere publică la Gherla

Duminică, 14 aprilie, de la ora 17, are loc la casa de cultură o conferință la care va fi prezent Conf. Univ. Dr. Ing. Andrei Drăgulinescu de la Universitatea Politehnică din București, Facultatea de Telecomunicații, Electronică și Tehnologia Informației. Acesta va conferenția pe tema „Efectele devastatoare ale radiațiilor elecromagnetice asupra sănătății fizice și psihice la copii și adulți”.

Între invitați, avocatul clujan Steopan Florin și doctorul Mihaela Pușcaș din Cluj, alături de alți oaspeți.

Conferința va fi urmată de o dezbatere publică cu întrebări și lămuriri pe acesta tema de interes comunitar.

Decizia finală va fi luată de Consiliul Local al Municipiului Gherla în ședința din luna mai, după trecerea celor 30 de zile prevăzute de lege privind înregistrarea ințiativei cetățenești.

În ce priveste proiectul de hotărâre privind reglementarea unor măsuri de protecție a cetățenilor față de efectele radiațiilor electromagnetice generate de antenele de telefonie mobilă și transmisii de date mobile în Municipiul Gherla, orice persoană interesată, precum și asociațiile de afaceri și alte asociații legal constituite sunt invitate să depună propuneri, sugestii sau opinii, cu valoare de recomandare, privind proiectul de hotărâre, la registratura Primăriei Municipiului Gherla sau prin poștă, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data publicării anunțului, adică 2.04.2019.

Proiectul de hotârăre însoțit de referatul de specialitate poate fi studiat pe o perioadă de 30 de zile la avizierul Primăriei Municipiului Gherla și pe site-ul instituției www.gherla.ro sau poate fi obținut în copie, pe bază de cerere adresată  Compartimentul registratura, relații cu publicul si consiliul local, munca în folosul comunității. Ședința în cadrul căruia va fi dezbătut proiectul de hotârăre va fi organizată si anunțată în termenele prevăzute de lege.

Potrivit proiectului de hotărâre:

Art. 1.- (1) Se interzice amplasarea antenelor de telefonie mobilă şi transmisii de date mobile, echipamentele aferente acestora precum şi a stațiilor de comunicații electronice cu unde electromagnetice în intravilanul municipiului Gherla, precum și în centrul ismric, conform Planului de Urbanism General (PUG) al municipidui Gherla în vigoare. (2) Se interzice amplasarea, indiferent de zonă, a antenelor de telefonie mobilă şi transmisii de date mobile cu echipamentele aferente acestora precum şi  stațiiloe de comunicații electronice cu unde electromagnetice pe blocurile  de locuințe, şcoli, grădinițe, centre educaționale, spitale, așzăminte de ocrotire socială și locașuri de cult precum şi la o distanță mai mică de 500 m de acestea

Art. 2. În termen de 12 luni de la intrarea în viguare a prezentei hotărâri, toate antenele de telefonie mobilă și transmisii de date mobile cu echipamentele aferente acestora precum şi stanțiile de comunicații electronice cu unde eflectromagnetice amplasate în zonele de mai sus vor fi desființate și relocate de către deținători, pe cheltuiala acestora.

Art. 3. Antenele de telefonie mobilă şi transmisii de date mobile cu echipamentele aferente acestora, precum şi stațiile de comunicații electronice cu unde electromagnetice vor putea fi amplasate în baza certificatului de urbanism şi a autorizației de construcție emise de către primarul municipiului Gherla, cu respectarea tuturor avizelor şi a legislației incidente în cauză.

Art. 4. Inditerent de zonă, antenele de telefonie mobilă şi transmisii de date mobile cu echipamentele aferente acestora precum şi stațiile de comunicații electronice cu unde elecrtomagnetice se amplasează numai după obținerea şi cu respectarea avizelor de la Autoritatea Națională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicații (ANCOM), Serviciul Romăn de Informații, Ministerul Administrației şi Internelor, Agenţia Pemtru Protecția Mediului,  Inspectoratul de Stat în Construcții şi cu aviz sanitar din partea Direcției de Sănătate Publică.

Art. 5 Solicitările privind amplasarea antenelor de telefonie mobilă şi transmisii de date mobile cu echipamentele aferente acestora precum şi stațiile de comunicații electronice cu unde elecrtomagnetice se vor publica pe site-ul primăriei Gherla pentru dezbatere publică și se vor aproba prin vot în cadrul ședințelor de consiliu local.

sus(15)jos(1)

Lasă un răspuns