taxi gherla telefon
psd gherla alegeri locale ioan neselean
pro romania tiberiu baraian pro romania gherla alegeri locale 2020 candidat
boca ioan pmp gherla alegeri locale 2020
alin tise pnl cluj
locuri de munca gherla dej cluj fundatura iclod irrom fabrica calorifere salariu
kasza tamas alegeri locale gherla primar 2020
usr plus gherla alegeri locale 2020 candidat
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon nisip balast gherla canalizare fose septice transport materiale constructii gherla dej cluj angajare bucatar locuri de munca gherla dej cluj conte restaurant
teatru gherla liceu elevi gertrude bader

„Ingerul Gherlei” – o poveste adevarată, pe scenă la liceele „Ana Ipătescu” şi „Petru Maior” – FOTO

Anul 1958. Părăsirea și deznădejdea plutesc între zidurile Casei Galbene – închisoarea din Gherla. Într-o zi, o fetiță care locuiește în vecinătate vede cum gardienii lovesc nemilos niște oameni triști, îmbrăcați în zeghe și lanțuri. Este marcată de această imagine și reușește să le dăruiască un strop de lumină, punându-i în legatură cu familiile lor. Își jertfește, însă, propria libertate.

Aceasta ar fi, în câteva cuvinte, povestea pe care câțiva adolescenți plini de avânt și entuziasm au adus-o din trecut în prezent, într-un cadru viu, expresiv: o scurtă piesă de teatru. Actorii nu sunt alții decât cei din Liga Tinerilor Ortodocși din Dej și din Asociația Tinerilor Ortodocși din Gherla, care, deși amatori, au jucat cu talent, sub îndrumarea actriței Dana Cavaleru.

foto: imagini de la spectacol – foto: Ioan Moldovan

galerie foto gherlaSceneta a prins viață în ochii publicului mai întâi la Cluj, în cadrul Festivalului de Teatru “Închis am fost”, iar apoi la Gherla, la liceele “Ana Ipătescu” și “Petru Maior”.

Înainte de prezentarea piesei, părintele Grigorie Benea, coordonatorul Ligii din Dej, le-a vorbit tinerilor despre cei ce au suferit la Gherla în perioada comunistă și despre Memorialul care urmează să fie ridicat pe Dealul Cărămidăriei în cinstea lor.

Munca si emoțiile din timpul pregătirii scenetei au devenit de neluat în seamă pentru tineri când au vazut cum cei din sală privesc încântați și curioși personajele ce păreau venite din altă lume.

galerie foto: reprezentaţia la liceul „Ana Ipătescu”

galerie foto gherlaSceneta a fost grăitoare pentru ceea ce s-a petrecut în trecut a fost un fragment din paginile cenușii și triste ale vieții din închisorile comuniste.

Atât cei de pe scenă, cât și cei din sală au fost tineri, activitatea devenind, astfel, un prilej de a dezvălui noii generații o realitate istorică dureroasă pe care nu mulți o cunosc.

src=”https://www.gherlainfo.ro/povestiri-din-gherla-17-ingerul-pazitor/

sus(9)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon parbriz luneta gherla dej cluj atelier service

Lasă un răspuns