mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata ochelari vedere gherla gama optic dej cluj tigla metalica depozit gherla mondial dej cluj cabinet veterinar gherla medic telefon cabinet orl gherla dej cluj locuri de munca gherla ortho medimar incaltaminte
teatru gherla liceu elevi gertrude bader

„Ingerul Gherlei” – o poveste adevarată, pe scenă la liceele „Ana Ipătescu” şi „Petru Maior” – FOTO

Anul 1958. Părăsirea și deznădejdea plutesc între zidurile Casei Galbene – închisoarea din Gherla. Într-o zi, o fetiță care locuiește în vecinătate vede cum gardienii lovesc nemilos niște oameni triști, îmbrăcați în zeghe și lanțuri. Este marcată de această imagine și reușește să le dăruiască un strop de lumină, punându-i în legatură cu familiile lor. Își jertfește, însă, propria libertate.

Aceasta ar fi, în câteva cuvinte, povestea pe care câțiva adolescenți plini de avânt și entuziasm au adus-o din trecut în prezent, într-un cadru viu, expresiv: o scurtă piesă de teatru. Actorii nu sunt alții decât cei din Liga Tinerilor Ortodocși din Dej și din Asociația Tinerilor Ortodocși din Gherla, care, deși amatori, au jucat cu talent, sub îndrumarea actriței Dana Cavaleru.

foto: imagini de la spectacol – foto: Ioan Moldovan

galerie foto gherlaSceneta a prins viață în ochii publicului mai întâi la Cluj, în cadrul Festivalului de Teatru “Închis am fost”, iar apoi la Gherla, la liceele “Ana Ipătescu” și “Petru Maior”.

Înainte de prezentarea piesei, părintele Grigorie Benea, coordonatorul Ligii din Dej, le-a vorbit tinerilor despre cei ce au suferit la Gherla în perioada comunistă și despre Memorialul care urmează să fie ridicat pe Dealul Cărămidăriei în cinstea lor.

Munca si emoțiile din timpul pregătirii scenetei au devenit de neluat în seamă pentru tineri când au vazut cum cei din sală privesc încântați și curioși personajele ce păreau venite din altă lume.

galerie foto: reprezentaţia la liceul „Ana Ipătescu”

galerie foto gherlaSceneta a fost grăitoare pentru ceea ce s-a petrecut în trecut a fost un fragment din paginile cenușii și triste ale vieții din închisorile comuniste.

Atât cei de pe scenă, cât și cei din sală au fost tineri, activitatea devenind, astfel, un prilej de a dezvălui noii generații o realitate istorică dureroasă pe care nu mulți o cunosc.

src=”https://www.gherlainfo.ro/povestiri-din-gherla-17-ingerul-pazitor/

sus(9)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon laborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon taxi gherla telefon

Lasă un răspuns