taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj fundatura iclod irrom fabrica calorifere salariu
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon angajare locuri de munca gherla dej cluj tehnician mezeluri mariflor mek pavaje borduri mintiu gherlii gherla dej cluj
alegeri mita

Incidente în ziua alegerilor – mită electorală, mesaje false cu Covid, jandarm atacat, cameră video în secția de votare. Este posibilă prelungirea votării la unele secții

Ministerul Afacerilor Interne a solicitat Biroului Electoral Central să analizeze posibilitatea prelungirii votării după ora 21.00, la secțiile de votare unde există persoane care așteaptă în proximitatea localului de votare și doresc să-și exercite dreptul la vot. Solicitarea a avut în vedere aglomerația creată la unele secții de votare ca urmare a respectării regulilor de protecție sanitară și, bineînțeles, respectarea dreptului fundamental al cetățenilor de a vota.

De la începutul procesului de votare și până la ora 18, la nivelul întregii țări, au fost înregistrate 703 de sesizări referitoare la fapte care au legătură cu procesul electoral. 255 nu s-au confirmat, iar 242 sunt încă în curs de verificare. Au fost constatate 133 de fapte de natură penală pentru care sunt cercetate 102 persoane.

De asemenea au fost constatate 137 de contravenții fiind aplicate 88 de amenzi în valoare de peste 122.000 de lei și 47 de avertismente scrise.

Un jandarm aflat în paza unei secții de votare din județul Brașov a fost atacat de un bărbat, bolnav psihic, care a asmuțit asupra acestuia un câine. Jandarmul a executat un foc de avertisment, în plan vertical, cu armamentul din dotare, fără a rezulta victime. Ulterior, agresorul a fost imobilizat și încătușat, urmând a fi transportat cu o ambulanță, la o unitate medicală de specialitate.

În orașul Tecuci din Galați, polițiștii au întocmit dosar penal pe numele a doi bărbați pentru coruperea alegătorilor după un cetățean a sesizat faptul că aceștia ar fi împărțit bani unor alegători. Unul dintre bărbați are și dosar penal pentru amenințare după ce l-ar fi amenințat chiar pe denunțător.

În Prahova, o persoană care s-a recomandat a fi jurnalistă a informat purtătorul de cuvânt al IPJ că în zona Târgșoru Vechi o serie de cetățeni au primit mesaje gen RO ALERT prin care au fost informați că la secțiile de votare din zonă au fost identificate cazuri de COVID. În urma verificărilor s-a stabilit că mesajul a fost trimis de fapt de pe un număr privat.

Polițiștii din Gorj au fost sesizați de un candidat că a fost împins și lovit cu cotul în abdomen de fiul unui alt candidat. În cauză s-a întocmit dosar penal.

Polițiștii constănțeni efectuează cercetări, în urma unei sesizări, cu privire la faptul că o femeie ar fi încercat să introducă în urnă mai multe buletine de vot, fiind deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii tentativei la infracțiunea de fraudă la vot.

În județul Argeș, la două secții de vot diferite s-au prezentat doi cetățeni străini care au votat fără avea acest drept. Acum au dosar penal pentru fraudă la vot.

În județul Hunedoara, Poliția Municipiului Petroșani a fost sesizată de către președintele unei secții de votare cu privire la faptul că doi alegători ar fi primit buletine de vot având deja aplicată ștampila cu mențiunea „votat”. Echipa operativă s-a deplasat la fața locului și a demarat cercetările, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de tentativă la fraudă la vot și falsificarea documentelor și evidențelor electorale.

Polițiștii din cadrul Poliției Stațiunii Predeal, județul Brașov, au fost sesizați prin apelul unic de urgență 112 cu privire la faptul că, la o secție de votare din stațiune, o persoană ar fi oferit o sumă de bani unui bărbat, în scopul determinării acestuia să voteze un anumit candidat. S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegătorilor.

În județul Mehedinți, Poliția municipiului Drobeta Turnu Severin a fost sesizată de președintele unei secții de votare cu privire la faptul că o tânără și-a fotografiat unul dintre buletinele de vot în timp ce se afla in interiorul secției de votare. A fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 600 lei.

Polițiștii din cadrul Secției nr. 2 Poliție Nanov, județul Teleorman, au fost sesizați cu privire la producerea unui incident în proximitatea secției de votare din comuna Călinești. După ce a ieșit din secția de votare, pe fondul unor discuții contradictorii, un bărbat a fost agresat fizic. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe.

În cursul zilei de duminică, în județul Botoșani, polițiștii Secției de Poliție nr.1 au fost sesizați de către președintele unei secții de votare din localitatea Tudora, cu privire la faptul că unui bărbat de 79 de ani din localitate, i s-ar fi înmânat de către un membru al secției de votare un buletin de vot, fără ca acesta să prezinte actul de identitate, bărbatul respectiv exercitându-și votul. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că bărbatul își exercitase dreptul la vot și la o altă secție de votare, de pe raza aceleiași localități. Polițiștii s-au sesizat din oficiu sub aspectul comiterii infracțiunii de frauda la vot. Față de membrul biroului electoral al secției de votare s-a luat măsura sancționării contravenționale cu amendă în cuantum de 2.200 de lei.

De asemenea, Inspectoratul de Poliție Județean Iași a fost sesizat de către Biroul Electoral de Circumscripție Comunală Fântânele despre faptul că o persoană s-a prezentat la vot unde a constatat faptul pe numele ei exista o cerere pentru urna specială, aceasta negând ca ar fi făcut o astfel de solicitare. În cauză, polițiștii efectuează cercetări.

Ca urmare a cercetărilor efectuatede către polițiștii din Măgurele, județul Ilfov s-a dispus măsura reținerii față de un bărbat care a oferit 200 de lei altor două persoane pentru a vota un anumit candidat.

În urma unei altercații produse între doi candidați în fața unei secții de votare din Moldova Nouă, polițiștii au întocmit un dosar penal pentru loviri și alte violențe.

La o secție din orașul Tg. Secuiesc, un candidat a refuzat să poarte mască de protecție în secția de votare în timp ce își exercita dreptul la vot. Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.800 lei.

Polițiștii constănțeni au fost sesizați cu privire la faptul că dintr-o secție de votare lipsește o ștampilă de vot. În urma verificărilor s-a stabilit faptul că un bărbat și-ar fi exercitat dreptul de vot, iar apoi ar fi părăsit secția de votare, având ștampila asupra sa. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.

Poliția Municipiului Sebeș s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că la o secție de votare urna mobilă a fost transportată fără a fi asigurată pază din partea structurilor MAI”. Se fac verificări sub aspectul comiterii infracțiunii de ”Nerespectare a regimului urnei de vot”.

În localitatea Năvodari, Constanța, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că, la o secție de votare o persoană ar fi primit cinci buletine de vot. În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că cele sesizate se confirmă, persoana în cauză aplicând ștampila și pe buletinul în plus. Acesta a fost anulat, restul de patru buletine fiind introduse în urnele de vot. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot.

Un caz similar în Ciocârlia. Polițiștii au fost sesizați după ce membrii comisiei au constatat că un bărbat a introdus în urne două buletine de vot și mai avea asupra sa alte trei. A fost întocmit dosar de cercetare penală pentru fraudă la vot.

În Tuzla o femeie a îndemnat două persoane să voteze un anumit candidat la primărie. Persoana în cauză a fost identificată și sancționată contravențional cu amendă în valoare de 1.400 de lei.

În București, prin apel 112 a fost sesizat faptul că pe două panouri video, amplasate în sectorul 5, ar rula clipuri cu conținut electoral. În urma verificărilor a fost identificat administratorul direcției ce gestionează panourile video și i s-a aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 1.000 de lei.

La o secție de vot din sectorul 3 a fost sesizat faptul că un delegat al unui partid ar fi dat unui votant un buletin de vot pre-stampilat cu un anumit candidat. În urma verificărilor s-a constatat că această situație nu se confirmă.

Într-o localitate din Arad, o femeie, cetățean moldovean, și-a exercitat dreptul de vot la o secție de vot din Nădlac, fără a avea acest drept, persoana respectivă având doar drept de ședere pe teritoriul României. Polițiștii s-au sesizat din oficiu pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot.

La o secție de vot dintr-o localitate din Vâlcea membrii secției au înmânat unui număr neprecizat de persoane 14 buletine de vot în plus pentru alegerea primarului localităţii. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru fraudă la vot.

Într-o localitate din Mureș a fost primită o sesizare cu privire la faptul că o persoană s-a filmat în cabina de vot în timp ce își exprima opțiunea de vot, apoi a postat-o pe o rețea de socializare. Se efectuează verificări în vederea identificării persoanei.

În localitatea Chirileu, din același județ, în fata secției de votare s-au adunat aproximativ 50 de persoane, care protestau la adresa primarului în funcție. La fața locului s-au deplasat echipaje de poliție și se efectuează verificări.

Polițiștii din Hoghiz, județul Brașov, au fost sesizați cu privire la faptul că administratorul unei societăți comerciale dintr-o altă localitate, ar fi oprit mai multe cărți de identitate ca garanție pentru cumpărăturile făcute de anumiți clienți. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de împiedicarea exercitării drepturilor electorale.

Președintele unei secții de votare din Caracal a fost informat cu privire la faptul că la aproximativ 50-60 de metri de secția de votare, în curtea unui cetățean, se află un panou pe care sunt încă afișe electorale. Panoul a fost îndepărtat, iar persoana a fost sancționată contravențional de către jandarmi pentru încălcarea legislației electorale.

În județul Cluj, polițiștii efectuează verificări cu privire la posibile fapte de mită electorală săvârșite în preajma unor secții de votare din localitățile Mera și Suceagu. Aici s-a reclamat faptul că aparținătorii unui anumit partid politic ar plăti către membrii comunității de romi câte 50 de lei pentru vot. (foto principală).

În ceea ce privește aglomerările care se înregistrează la intrarea în localurile de vot, unde există mai multe secții de votare, în scop fluidizării, efectivele MAI au luat măsuri pentru organizarea unor culoare separate de acces pentru fiecare secție de votare.

În ceea ce privește persoanele aflate în centrele de reținere şi arest preventiv ale unităților de poliție, Inspectoratul General al Poliției Române a asigurat măsurile necesare pentru a permite exercitarea dreptului de vot de către cei care îndeplinesc condițiile legale și care și-au exprimat intenția de a vota în termen legal. Până la ora 14.00, au votat 131 de persoane reținute sau arestate.

În Capitală și în 18 județe au fost înregistrate și 25 de cazuri medicale, în majoritatea cazurilor fiind vorba de lipotimii, stări de amețeală sau traumatisme suferite în cădere în urma leșinului. Pentru 5 persoane, a fost nevoie de transport la spital, restul primind primul-ajutor la fața locului de la echipajele SMURD.

În sectorul 5 din București, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că, într-o secție de votare, se distribuiau mai multe buletine de vot pentru primar general şi primar de sector către anumiţi votanţi. Aspectele sesizate nu s-au confirmat.

În Ilfov, polițiștii au aplicat trei sancțiuni contravenționale în valoare de 3.000 de lei, pentru comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de votare.

Într-o secție de votare din Vadu Lat, județul Giurgiu, a fost sesizat faptul că un reprezentant al secției de votare sugerează votanților cu cine să voteze. În urma cercetărilor, s-a constatat că aspectele sesizate nu se confirmă, apelantul fiind sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei.

Polițiștii din Dâmbovița au fost sesizaţi cu privire la faptul că la o secţie de votare este montată o cameră de supraveghere video. Au fost dispuse măsuri pentru acoperirea obiectivului camerei de supraveghere. De asemenea, având în vedere aspectele sesizate, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de violare a confidenţialităţii votului.

În județul Timiș, reprezentantul unui partid politic a sesizat prin 112 faptul că a primit două buletine de vot pentru funcția de primar, dintre care unul avea deja aplicată ștampila pe un anumit partid politic. Se efectuează verificări.

La o secție de votare din localitatea Hulubești, județul Dâmbovița, s-a sesizat faptul că un candidat la funcția de primar influențează alegătorii. Și în acest caz se fac verificări.

În Caraș-Severin, polițiștii fac cercetări pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe după ce în fața unei secții de votare a izbucnit un conflict spontan între două persoane.

În același județ, a fost primită o sesizare referitoare la faptul că la două secții de votare votanții intră în cabina de vot cu însoțitor. Au fost identificate mai multe persoane din localitatea respectivă care ar fi însoțit alegători în cabina de vot, cu permisiunea președintelui secției de votare. Se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor.

La o secție de votare din Costinești, procesul electoral a fost suspendat pentru o oră după ce un votant a descoperit o greșeală de tipărire pe buletinele de vot. Procesul de votare a fost ulterior reluat.

Polițiștii din Năvodari au fost sesizați cu privire la faptul că la o secție de votare unul dintre votanți ar fi distrus mai multe buletine de vot. În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că un bărbat ar fi primit câte un buletin de vot în plus și, după ce ar fi aplicat ștampila cu mențiunea Votat, ar fi constatat acest lucru, moment în care ar fi rupt cele două buletine de vot în plus. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de sustragerea sau distrugerea de înscrisuri.

În localitatea Cungrea din județul Olt, un bărbat a votat cu actul de identitate al concubinei, fără ca membrii secției de votare să observe acest lucru. După aproximativ 20 de minute a revenit cu propriul act de identitate. Se fac verificări.

La Sighetu Marmației, Maramureș, structurile de specialitate ale MAI efectuează verificări după ce în presă au apărut informații privind cumpărarea de voturi.

De asemenea, au fost înregistrate mai multe sesizări de așa-zis turism electoral, toate fiind de urgență verificate. Pentru prevenirea acestor fapte, efectivele MAI organizează filtre rutiere în toată țară.

A fost și un caz medical la o secție de votare din Bistrița-Năsăud, unde un bărbat a leșinat și în cădere a suferit un traumatism cranian. În acest caz a intervenit echipajul de terapie intensiva mobilă SMURD.

De asemenea, în Prahova procesul de votare s-a întrerupt din cauza unor probleme privind alimentarea cu curent electric.

La orele amiezii, polițiștii din Șomcuta Mare, județul Maramureș, au fost sesizați cu privire la faptul că persoanele care și-au exprimat dreptul de vot, s-au deplasat la un local din apropiere și este posibil ca aceștia să primească mită electorală. Polițiștii ajunși la fața locului, au constatat faptul că la aproximativ 150 m de o secție de votare un local era deschis. După controlul efectuat, polițiștii au fost informați de către președintele Secției de votare, despre faptul că s-a hotărât închiderea localului în cauză, precum și a unui magazin alimentar aflat în apropierea Secției de votare. Având în vedere hotărârea, una din locații s-a conformat, cealaltă fiind deja închisă. Polițiștii continuă verificările.

În localitatea Rodna din județul Bistrița-Năsăud a fost sesizat faptul că unul dintre candidați ar fi oferit o sumă de bani unui cetățean pentru a-l determina să voteze cu un anumit candidat. A fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor,

sus(0)jos(5)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns