mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata ochelari vedere gherla gama optic dej cluj tigla metalica depozit gherla mondial dej cluj cabinet veterinar gherla medic telefon cabinet orl gherla dej cluj loc spatiu joaca copii gherla conte pret
declaratie

Incepand de azi, firmele si PFA-urile nu mai sunt obligate sa isi stampileze documentele depuse la stat

Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat si entitatile fara personalitate juridica scapa, incepand de astazi. de obligatia de a aplica stampila pe documentele depuse la institutiile statului, potrivit unei ordonante publicate luni in Monitorul Oficial.

OG nr. 17/2015 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si modificarea si completarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 540 din 20 iulie 2015 si intra in vigoare in trei zile de la publicare, adica in 23 iulie 2015, informeaza avocatnet.ro.

Actul normativ prevede, printre altele, eliminarea obligativitatii folosirii stampilei pentru documentele depuse la institutiile si autoritatile statului.

Vizate de aceasta masura sunt atat persoanele fizice si persoanele juridice de drept privat, cat si entitatile fara personalitate juridica. „Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum si entitatile fara personalitate juridica nu au obligatia de a aplica stampila pe declaratii, cereri sau orice alte documente depuse la institutiile sau autoritatile publice”, scrie in OG nr. 17/2015.

Pe deasupra, stampila nu va mai trebui aplicata nici pe documentele emise in relatia dintre persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat si entitatile fara personalitate juridica.

Concret, incepand din 23 iulie, toate prevederile legale ce impun aplicarea stampilei de catre aceste categorii de persoane si entitati vor fi abrogate.

Ministerul de Finante explica in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta ca, desi legislatia primara nu impune utilizarea stampilei, exista o anumita uzanta in folosirea acesteia. Plus ca, in legislatia secundara, sunt anumite prevederi in baza carora stampila este necesara pentru documentele depuse la autoritatile statului.

„In prezent, desi nu au fost identificate prevederi legale de nivelul legislatiei primare care sa instituie obligatia pentru persoane fizice autorizate, liber profesionisti, persoane juridice sau alte entitati fara personalitate juridica de a utiliza stampila in relatia cu autoritatile sau institutiile publice sau in relatiile dintre acestea, totusi exista o anumita uzanta in utilizarea stampilei. De asemenea, exista si legislatie secundara care impune aplicarea stampilei pe documentele ce se depun la diverse autoritati publice”, scrie in document.

Important! Persoanele juridice de drept public vor fi obligate in continuare sa aplice stampila pe documentele pe care le emit.

In momentul de fata, firmele se identifica, potrivit Legii nr. 31/1990, prin denumire, numar de inregistrare in registrul comertului si cod unic de inregistrare (CUI), insa nu prin stampila. In plus, asa cum ne-a spus anul trecut avocata Myra Cimpean, firmele nu au impusa o forma, o marime a stampilei sau o culoare a tusului folosit.

Reglementari privind forma si marimea stampilei exista numai pentru profesiile liberale (notari, avocati, medici), pentru institutiile statului si in cazurile in care actele juridice pot fi anulate in lipsa aplicarii acesteia.

Bogdan Timofti, partener la Bordianu si Asociatii, ne-a explicat tot in 2014 ca nu este nicio prevedere in legislatia societatilor care sa faca referire la obligatia firmelor de a aplica o stampila pe propriile documente, indiferent de natura acestora. „Mai mult, stim cu totii ca, de la data intrarii in Uniunea Europeana, obligativitatea stampilarii facturilor emise de societati a fost eliminata”, a spus acesta.

Totusi, exista si unele exceptii, cum ar fi regulamentele Comisiei Europene din domeniul vamal, care impun aplicarea stampilei pe documentele societatii (inclusiv pe factura). Totodata, Bogdan Timofti a mentionat ca exista anumite tipuri de formulare — anexe la actele normative emise de Guvern — care trebuie transmise in format electronic sau in „format de hartie cu stampila si semnatura reprezentantului legal al societatii”. Astfel, specialistul a punctat ca aplicarea stampilei este necesara mai degraba in relatia cu institutiile si autoritatile statului decat in alte situatii.

sus(2)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon laborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon taxi gherla telefon

Lasă un răspuns