mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata ochelari vedere gherla gama optic dej cluj tigla metalica depozit gherla mondial dej cluj loc spatiu joaca copii gherla conte pret cabinet orl gherla dej cluj anunt loc de munca gherla vanzator chiosc salariu
incendiu padure silivas

Incendiu de vegetaţie la Silivaş – flăcări uriaşe pe deal. Pompierii atrag atenţia asupra regulilor de aprindere

Flăcări uriaşe au izbucnit duminică seara pe un deal din apropiere de Silivaş. Din primele informaţii este vorba despre un incendiu de vegetaţie.

Focul a fost observat in jurul orei 18.30 atât de şoferii care circulau pe şoseaua Gherla – Cluj-Napoca, dar şi de locuitori din Gherla.

ACTUALIZARE

In jurul orei 20 au intervenit la incendiu pompierii voluntari de la SVSU Gherla. Aceştia au fost ajutaţi de mai mulţi adolescenţi şi tineri din zonă. Cu toţii s-au luptat cu flăcările pâna in jurul orei 22.

Pompierii au insistat să mulţumească celor implicaţi: Daniel, Bianca, Alexandra, Moise, Doru, Ionuţ, Viorel, Raul şi Florin, care au fost de un real ajutor.

Voluntarii SVSU spun că, cel mai probabil, focul a fost pus intenţionat de către ciobanii din zonă şi că intervenţia a fost ingreunată de terenul greu accesibil.

Zeci de incendii de vegetaţie în weekend

Incendiile de vegetaţie s-au ţinut lanţ în weekend. Mai multe echipaje de pompieri din Dej şi Cluj au intervenit evenimente de acelaşi gen.

Din totalul a 122 intervenții pentru stingerea incendiilor desfășurate de ISU Cluj de la începutul acestui an, 62 au fost înregistrate în zilele de sâmbătă și duminică.

Majoritatea dintre acestea au fost generate de arderile pentru igienizarea terenurilor de resturi vegetale, care, ulterior, au fost scăpate de sub control sau, în unele cazuri, focul a fost lăsat nesupravegheat.

În două cazuri s-au produs pierderi și distrugeri materiale semnificative, două autoturisme fiind distruse, iar o cabană de vacanță a fost mistuită de flăcările scăpate de sub control. Totodată, arderile necontrolate au pus în pericol bunurile şi gospodăriile situate în apropierea terenurilor igienizate. Primarii au obligaţia de a asigura protecţia la foc a localităţii prin supravegherea permanentă a respectării de către cetăţeni a regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor.

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale are consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.

Arderea miriştilor şi vegetaţiei uscate se face numai după ce s-a obţinut acordul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi permisul de lucru cu foc de la primărie.

După aceasta:
– Izolaţi zona de ardere faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, fond forestier, culturi agricole vecine prin executarea de fâşii arate.
– Executaţi arderea numai pe timp de zi şi doar în condiţii meteorologice fără vânt.
– Parcelaţi miriştea în suprafeţe de maxim 10 hectare prin fâşii arate.
– Supravegheaţi arderea până la finalizarea ei. Primari, asiguraţi protecţia la foc a localităţii prin supravegherea permanentă a respectării de către cetăţeni a regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor.

Realizaţi următoarele măsuri de prevenire pe timpul arderilor aprobate şi cele de igienizare la curăţenia de Paşti:
– Stabiliţi şi marcaţi locurile speciale pentru adunarea gunoaielor
– Întocmiţi şi afişaţi în locuri vizibile programul, pe zile şi ore, în care cetăţenii pot efectua arderi şi măsurile de prevenire pe care aceştia trebuie să le respecte
– Asiguraţi prezenţa serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă şi prevedeţi mijloacele de stingere a incendiilor la locurile de ardere
– Aplicaţi legea prin sancţionarea tuturor acelor cetăţeni care nu respectă măsurile de prevenire specifice arderilor de mirişti şi gunoaie.

sus(3)jos(8)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon laborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns