gama optic ochelari gherla magazin service dej cluj
irrom fabrica calorifere iclod fundatura locuri de munca angajare sudor stivuitorist sef schimb dej cluj
mariflor gherla fabrica angajare inginer sofer muncitor sofer vanzator dej cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj asociatia pro vita cabinet veterinar gherla medic telefon

Inaugurarea noului Centru Muzeal de Istorie din Gherla

Clădirea fostului Club al Tineretului din Gherla a intrat oficial într-o nouă etapă a existenței sale, revenind practic la ce a fost pe vremuri. Fosta „casa Laszloffy” și-a primit „botezul”, drept Centru Muzeal de Istorie Gherla.

Vineri la orele amiezii a avut loc inaugurarea noului sediu. Acesta cuprinde două corpuri de clădire, recent renovate, aflate acum într-o stare de invidiat pentru o construcție datând de la jumătatea secolului al XVIII-lea.

Oaspeții au fost întâmpinați de oficialitățile locale, în compania muzicii ambientale, alături de reconstituiri istorice asigurate de către Asociația ”Terra Dacica Aeterna” și Grupul ”Linia Frontului” din cadrul Asociației Transylvanian Diggers.

În sala de festivități a fost săvârșită o slujbă de sfințire și binecuvântare de către protopopul Iulian Paul Isip. Primarul Ovidiu Drăgan a vorbit despre efortul financiar făcut pentru lucrările de reabilitare, care vor permite de acum încolo prezentarea către publicul larg, în condiții deosebite, a moștenirii istorice a orașului și a adus mulțumiri celor implicați în finalizarea cu succes a proiectului. La rândul său, managerul muzeului, Mátyás József, a făcut o prezentare a noului centru muzeal.

Invitat de onoare la eveniment, istoricul clujean dr. Ioan Piso a mărturisit câteva din gândurile și amintirile personale legate de orașul Gherla, insistând pe valorile arheologice inestimabile ale fostului castru roman de la marginea așezării. Oaspetele a salutat cu satisfacție inițiativa administrației locale de a reda publicului această clădire monumentală.

La inaugurare a fost prezent și artistul plastic Ioan Șeu, cetățean de onoare al Municipiului Gherla, născut la Nicula, care a donat muzeului mai multe lucrări de artă, creații proprii.

După momentul festiv a urmat vizitarea muzeului, iar de la ora 17, publicul larg a putut descoperi oferta noului centru muzeal.

galerie foto: imagini de la eveniment

galerie foto gherla

În 1907, istoricul și profesorul Kristóf Szongott a deschis în această clădire Muzeul Armenesc, cu obiecte moștenite de locuitori ai orașului, cărți și documente vechi etc. Au urmat ani zbuciumați, în care clădirea a avut pe rând, destinația de spațiu de învățământ sau a fost folosit de administrația locală în diverse scopuri. Din 1971 a devenit Club al Tineretului, iar în 2015 a revenit, după un proces intentat de municipalitate, în administrarea acesteia. Acum, la noul Centru Muzeal au fost aduse obiectele expuse la muzeul de istorie de pe str. Mihai Viteazu, inclusiv un urs împăiat, care a făcut senzație pentru generații întregi de elevi care au trecut pragul instituției de-a lungul timpului.

Noul Centru Muzeal de Istorie are un patrimoniu bogat, cu artefacte provenind din toate epocile, începând din neolitic.  Tot aici vor fi organizate și alte festvitități și manifestări cultural-artistice.

Szekely Csaba

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj tractari gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns