taxi gherla telefon
mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon excavator gherla dej cluj
rascruci zoltan kallos muzeu

Inaugurare la Muzeul de etnografie şi artă populară din Răscruci, extins cu o clădire nouă

În prezenţa oaspeţilor din ţară şi din Ungaria, vineri s-a redeschis publicului vizitator Muzeul de etnografie şi folclor al Fundaţiei „Kallós Zoltán” de la Răscruci, din comuna Bonţida.

Este un obiectiv cultural vizitat nu numai de specialişti, ci şi de foarte mulţi turişti care trec prin zonă. La festivitatea organizată cu ocazia redeschiderii lăcaşului de artă populară au fost prezenţi foarte mulţi invitaţi, figuri ale vieţii literare şi folclorice, dar şi numeroşi tineri, participanţi la tradiţionalele tabere de vară.

După adăugarea unei noi clădiri pe o suprafaţă de 300 de metri pătraţi, în weekend s-a tăiat panglica la muzeul extins.

Festivităţile au fost deschise de Balázs Bécsi Gyöngyi, preşedintele fundaţiei, care a urat bun venit oaspeţilor şi a prezentat pe scurt istoricul fundaţiei. Aceasta a fost inaugurată în anul 1992, prin grija cercetătorului de folclor şi omului de cultură Kallós Zoltán. În vârstă de 91 de ani, domnia sa are şi în prezent o bogată şi vastă activitate pusă în slujba valorificării tradiţiilor şi obiceiurilor de artă populară din zonă.

Cu ocazia evenimentului a apărut şi o carte, „Drumul spre Ararat”, o retrospectivă a celor 25 de ani de cercetare a lui Kallós Zoltán, editată de scriitorul clujean Csinta Samu, care a luat cuvântul.

Au mai vorbit directorul Operei Maghiare de Stat Cluj-Napoca, Szép Gyula, Dr. Pozsonyi Ferenc, cercetător de folclor, Potápi Árpád, secretar de stat în Guvernul Ungariei şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. Cu toţii au subliniat rolul cercetătorului de folclor Kallós Zoltán în realizarea acestei adevărate instituţii de cultură şi etnografie. A fost prezent la inaugurare şi primarul comunei Bonţida, Emil Cîrhaţ, viceprimarul Gruz Istvan, dar şi colegii de la Fundaţia Teka din Gherla.

După ce s-a tăiat panglica la intrarea în noul muzeu, oaspeţii au vizitat sălile de la parter şi etaj, unde sunt expuse numeroase de obiecte de artă populară, o noutate fiind amenajarea unei camere originale din comuna Sânmărtin.

rascruci zoltan kallos muzeu

foto: Facebook

Un grup de tineri ai cursului de instrumente muzicale organizat la Cluj-Napoca de Fundaţia „Kallós Zoltán” a susţinut un mic concert de muzică populară, iar elevul Balla Péter a interpretat un cântec popular din localitatea Răscruci, momente artistice primite cu vii aplauze de public.

Cu ocazia redeschiderii Muzeului de etnografie şi folclor de la Răscruci a fost lansat şi un CD cu realizările celor 25 de ani de activitate.

Szekely Csaba

sus(5)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon apartament chirie gherla

Lasă un răspuns