Odată cu luna august s-a încheiat și sezonul de festivaluri la Gherla. Pe vreme foarte bună și foarte caldă, locuitorii orașului au avut parte de evenimente din plin, la Festivalul Armenopolis și Festivalul Culturii Maghiare.
În ce privește al doilea eveniment, desfășurat pe parcursul a trei zile, organizatorii au reușit să dea sens și conținut cultural pe deplin, atingându-și scopul, acela de a promova obiceiurile și tradițiile comunității maghiare din oraș.
Este de apreciat deschiderea pe care organizatorii au avut-o față de întreaga comunitate locală. Prin momente bine alese, au reușit să facă toți participanții să se simtă că aparțin, dincolo de etnie, unei comunități gherlene închegate, prietenoase, dornică să-și descopere semenii, cu ce au mai bun și mai frumos.
galerie foto: imagini de la festival
Festivalul a fost prilej de aflat lucuri noi și extrem de interesante, la degustarea de vinuri, organizată în cel mai potrivit loc – beciul muzeului de istorie. Curtea muzeului a fost locul perfect pentru serile muzicale, cu concerte cu piese în limba maghiară și română.
Evenimentul a fost prilej de adus în fața talente locale – Szekely Pal, la chitară, sau Tony Szilagyi – un tânăr care a surprins prin priceperea cu care mânuiește instrumentele, dar și prin voce și compoziții personale, încărcate de feeling.
Se spune că o adunare reușită este aceea din care nu lipsește o mâncare bună. La loc de cinste s-a aflat gulașul picant, dar surprizele nu s-au oprit aici: la mese s-au servit pancove sau felii simple de pâine cu unsoare, cu pastă de ardei și o felie de ceapă roșie. Un deliciu!
Duminică, în ultima seară, s-a cântat și s-a dansat la sentiment, pe scena din parcul mare, cu trupa Live Band din Tg. Mureș, care a avut în repertoriu șlagăre maghiare, românești și internaționale.
Kasza Tamas, inițiatorul și organizatorul festivalului, spune că a fost din nou o adevărată provocare să pună pe picioare un astfel de eveniment, dar cu sprijinul primit, din partea primăriei, a unor sponsori generoși, a voluntarilor și nu în ultimul rând al publicului participant, poate considera că scopul propus a fost atins. Sigur, ca întotdeauna, mai sunt lucruri de îmbunătățit, iar experiența acumulată acum va face ca edițiile viitoare să fie chiar și mai reușite.
Un bilanț simplu al festivalului: șase locații, peste 40 de activități, 28 de organizații partenere, 22 de sponsori,
șase parteneri media, 36 de voluntari, 12 valori prezentate din colecția Hungarikum, șapte concerte. Cel mai tânăr participant: 3 luni, cel mai în vârstă: 92 de ani.
„Mulțumim susținătorilor, partenerilor, voluntarilor și nu în ultimul rând participanților, care au adus cu ei atmosfera specifică de familie. Ne vedem la anul, probabil între 30 august și 1 septembrie, în actul al treilea!”, a mai transmis Kasza Tamas.