hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata

portmoneu bani

Impozitarea bacsisului, eliminata prin lege. De cand se aplica?

Legea care elimina impozitarea bacsisului a fost promulgata miercuri de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, dupa ce, cu aproape doua saptamani in urma, trecuse de votul final al deputatilor, ultima etapa pe care trebuia sa o parcurga in Parlament. Totusi, legea nu poate fi inca aplicata pana nu este publicata in Monitorul Oficial.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri proiectul de lege prin care sunt eliminate din legislatia actuala articolele ce reglementeaza bacsisul, stabilind ca acesta trebuie contabilizat si impozitat, informeaza avocatnet.ro.

Proiectul fusese votat de deputati la jumatatea lui iunie si de senatori, la finalul lunii mai.

Actul normativ, in forma trimisa la promulgare, abroga dispozitiile care definesc bacsisul, cele care stabilesc ca bacsisul trebuie marcat pe un bon fiscal separat, precum si cele care prevad ca angajatorul poate decide daca pastreaza bacsisul sau il distribuie angajatilor.

De asemenea, au fost eliminate si articolele potrivit carora angajatii trebuie sa inscrie banii pe care ii detin in Registrul de bani personali.

Practic, odata cu eliminarea acestor prevederi din legislatie, ne intoarcem la vechiul cadru legal, care nu reglementa in niciun fel sumele suplimentare de bani primite de angajatii din anumite ramuri de activitate sub forma de bacsis.

Totusi, legea prin care este eliminata impozitarea bacsisului nu se poate aplica inca. Pentru a intra in vigoare, ea trebuie sa fie publicata in Monitorul Oficial. Abia dupa ce aceasta formalitate este indeplinita, actul normativ va produce efecte juridice, iar firmele vor putea inceta sa inregistreze bacsisurile si sa le impoziteze.

Concret, pentru ca actul normativ, in forma promulgata de Presedinte, nu prevede un termen fix de intrare in vigoare, el se va putea aplica in trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

Firmele trebuie sa impoziteze in continuare bacsisurile

Bacsisurile trebuie fiscalizate si impozitate in momentul de fata, chiar daca legea care elimina aceste prevederi a fost votata de ambele camere ale Parlamentului si promulgata de Klaus Iohannis. Pana nu se incheie intreg parcursul legislativ al actului normativ, prin publicarea sa in Monitorul Oficial, mediul de afaceri trebuie sa aplice in continuare reglementarile actuale, cele care impun patronilor sa treaca bacsisurile pe bonurile fiscale si sa plateasca taxe pentru aceste sume de bani.

In prezent, Codul fiscal si normele sale de aplicare stabilesc ca, incepand cu 1 iunie, bacsisul trebuie trecut pe bonurile fiscale si impozitat.

Potrivit reglementarilor legale, bacsisul reprezinta orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta, se mentioneaza in OUG nr. 8/2015.

Bacsisul se justifica prin datele inscrise in documentele emise cu aparate de marcat electronice si se evidentiaza pe un bon fiscal distinct.

De asemenea, firmele trebuie sa stabileasca, printr-un regulament de ordine interioara, daca banii proveniti din bacsis raman la dispozitia lor sau sunt distribuiti angajatilor. Regulamentul se pastreaza la locul de instalare a casei de marcat.

Ghid practic privind impozitarea bacsisului: Cum il inregistrezi in contabilitate

Regimul fiscal si modul de contabilizare al incasarilor din bacsisuri depinde de hotararea pe care o ia angajatorul referitor la distribuirea sau nu catre salariati a acestor sume de bani.

Scenariul 1: Bacsisurile raman la angajator

Astfel, in cazul in care patronul decide sa pastreze bacsisurile, in contabilitate ele vor fi contorizate ca “alte venituri”, urmand sa fie impozitate, in functie de regimul fiscal al firmei, cu 16%, daca este platitoare de impozit pe profit, sau cu 3%, daca firma are statut de microintreprindere.

De asemenea, potrivit Agentiei Judetene a Finantelor Publice Arges, sumele provenite din bacsis si pastrate de operatorul economic sunt supuse cotei standard de TVA de 24%, taxa urmad sa fie determinata prin procedeul sutei marite.

Pentru inregistrarea in evidenta contabila a bacsisului, exista mai multe abordari posibile:

4111 (clienti) = 708 (venituri din activitati diverse)

Sau

4111 (clienti) = 7588 (alte venituri din exploatare).

Atentie! Incasarea bacsisului poate fi evidentiata si din contul 5311 (casa in lei).

Scenariul 2: Bacsisurile sunt distribuite angajatilor

Pe de alta parte, in situatia in care sumele provenite din bacsisuri sunt acordate salariatilor, acestea vor fi inregistrate in contabilitate ca “alte cheltuieli”,
in baza documentelor doveditoare pentru plata lor. Concret, in acest sens, angajatorii ar putea concepe un tabel al salariatilor care au primit bacsis, in care sa noteze, pentru fiecare angajat, nume, prenume, cnp, suma bruta, impozit retinut, suma neta si semnatura pentru plata bacsisului.

Trebuie sa stiti ca bacsisurile acordate salariatilor sunt asimilate veniturilor din alte surse si, deci, sunt supuse impozitului pe venit, impozitul retinut fiind final. Pentru aceste sume de bani, nu se vor plati insa si contributii sociale obligatorii.

Referitor la inregistrarea in contabilitate a bacsisului distribuit salariatilor, exista mai multe posibilitati de lucru, in functie de abordarea fiecarui economist.

Intr-un material publicat recent, Lect. Univ. Dr. Cristian Rapcencu, asociat al S&R Accounting Leader SRL, inventaria mai multe modalitati in care pot fi facute inregistrarile in contabilitate.

Pentru inregistrarea bacsisului in evidenta contabila:

4111 (clienti) = 708 (venituri din activitati diverse)

Sau

4111(clienti) = 7588 (alte venituri din exploatare)

Pentru distribuirea la sfarsitul lunii a bacsisului catre salariati:

641 (Cheltuieli cu salariile) = 421 (salarii datorate)

Sau

6421 (Cheltuieli cu avantajele in natura acordate salariatilor) = 421 (salarii datorate)

Sau

6588 (Alte cheltuieli de exploatare) = 462 (creditori diversi)

Pentru retinerea impozitului pe venit aferent bacsisurilor distribuite salariatilor

421 (salarii datorate) = 444 (impozit pe venituri de natura salariilor)

Sau

462 (creditori diversi) = 446 (ate taxe si impozite)

Pentru plata sumelor nete catre salariati:

421 (salarii datorate) = 5311 (casa in lei)

Sau

462 (creditori diversi) = 5311 (casa in lei)

sus(0)jos(0)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns