taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca bontida gherla dej cluj mecanic auto hayak gherla stand up comedy ivanov
gherla liceu ana ipatescu

Împărțirea banilor orașului din nou la vot la primărie, nemulțumiri privind banii pentru liceul Ana Ipătescu

Bugetul orașului revine după o săptămână în atenței consilierilor locali din Gherla. Luni, 17 februarie, de la ora 15, are loc o ședință extraordinară la sediul primăriei, cu un singur punct pe ordinea de zi, bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2020.

Pe 10 februarie, bugetul a căzut la vot, după discuții îndelungate, în care s-au exprimat nemulțumiri din rândul consilierilor și din cel al cetățenilor prezenți la ședință, față de alocarea unor sume.

Școală nouă pentru liceul Ana Ipătescu

Despre o clădirea nouă pentru liceul Ana Ipătescu din Gherla de discută deja de o bună bucată de vreme. Aici șase săli de clasă nu pot fi folosite, din cauza stării proaste a incintelor. O parte din clădire aparține Episcopiei Greco-Catolice, alta municipalității. Un parteneriat între părțile implicate, prin care urma să se împartă cheltuielille de întreținere și reparații în funcție de proprietari a fost respins la vot.

La nivelul liceului s-a înfiițat o asociație, care urmărește construcția unei școli noi. Aceasta a făcut demersuri pentru strângerea de fonduri, dar deocamdată nu s-a găsit un teren unde să se ridice instituția de învățământ.

Într-o adresă către Consiliul Local, Asociația Liceului Ana Ipătescu reproșează administrației locale că nu alocă bani și teren pentru construcția unui nou corp de clădire și îi solicită să ia măsuri. Asociația a adunat în jur de 2000 de semnături ale celor care susțin o școală nouă și face apel la oameni să fie prezenți la ședința de consiliu de luni.

Nici măcar 1 leu din buget pentru acest liceu„, începe adresa respectivă, prin care se îndeamnă la unitate pentru salvarea școlii de la „indiferența autorităților locale”.

„După ce în ultima ședință din Consiliul Local a căzut bugetul care a stârnit nemulțumiri aprinse în rândul cetățenilor dar și al membrilor Consiliul Director al GAL-ului Gherla, când totul părea că s-a rezolvat, au apărut imediat nemulțumiri din partea elevilor, părinților și profesorilor din Liceul Teoretic ,,Ana Ipătescu”, unde așa cum arată situația prezentată în buget, au fost alocate sume de bani doar pentru celelalte școli din oraș. Chiar dacă conducerea Serviciului Financiar, prin reprezentantul său, dl. Nicușor Fărcaș, a anunțat că au fost alocați bani pentru școli în funcție de numărul elevilor, această afirmație nu este în conformitate cu realitatea, fapt dovedit de bugetul prezentat pe site-ul primăriei. După ce 30 de ani cetățenii au fost amăgiți că întreaga clădire și terenul școlii aparține în totalitate Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, prin implicarea unor oameni inimoși, având alături specialiști adevărați, au descoperit că de fapt o mare parte din teren și chiar o parte din clădire aparțîn statului român… deci nici nu știam că suntem și noi propietari! S-au făcut demersurile și s-a început acțiunea de parcelare și întăbulare, cu întocmirea documentației cadastrale, fapt care crește încrederea gherlenilor pentru rezolvarea situației juridice a terenului de la Liceul Teoretic ,,Ana Ipătescu” pentru a avea șansa accesării de fonduri pentru școala nouă prin GAL Plaiuri Someșene. Insă pentru a ajunge să poată să participe la competiția privind accesarea fondurilor din GAL, este nevoie de studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru extinderea Liceului Ana Ipătescu cu un nou corp de clădire.

Conducerea școlii alături de profesori și cu cele aprox 2000 de semnături ale cetățenilor care susțin demersul nostru pentru extinderea școlii, au depus o solicitare către Consiliul Local al Municipiului Gherla cu nr.2240/14.02.2020 pentru alocarea sumei necesare în vederea întocmirii S.F. și a P.T., care să fie prevăzută în bugetul pe acest an, ce urmează să fie votat în ședință din 17 februarie 2020, ora 15.

Avem speranța că măcar în ultimul moment să se repare o greșeală care a stârnit indignarea întregii comunități gherlene pentru vizibila diferențiere între școlile din orașul nostru privind alocarea bugetului pentru învățământ.”

Către Consiliul Local al Municipiului Gherla și Primăria Municipiului Gherla,

Urmare a ședinței de informare din dată 29.01.2020, dintre Grupul de Acțiune Locală Plaiuri Somesene și unitățile de învățământ din Municipiul Gherla, privind posibilitatea accesării de fonduri europene, va adresăm rugămintea de a sprijini Liceul Ana Ipătescu în demersul sau de construi un nou corp de clădire, care să vină în sprijinul copiilor ce învață în această unitate școlară, prin oferirea unor servicii educaționale de studii adecvate zilelor noastre, precum și pentru oferirea de servicii de tip afterschool copiilor aflăți în risc se sărăcie și excluziune socială.

Conform Strategiei de Dezvoltare Locală a Municipiului Gherla, în Anexa 21, este alocată suma de 1.600.000 EURO pentru Fișa de intervenție 16: Construire/amenajare/dotare unități de învățământ în vederea furnizării unor servicii educaționale de calitate, în special a celor de tip afterschool, respectiv suma de 150.000 EURO pentru Fișa de intervenție 17: Formarea personalului și furnizarea serviciilor de tip afterschool, oferirea de subvenții etc., cele două intervenții fiind complementare. Liceul Ana Ipătescu își exprimă intenția de a depune fișe de proiect la GAL Plaiuri Somesene pentru ambele proiecte. Conform ghidurilor Programului Operațional Regional (POR) pot fi depune fișe de proiect de Unitățile Administrativ Teritoriale ca beneficiar în parteneriat cu Liceul Ana Ipătescu, motiv pentru care va rugăm să analizați în regim de urgență solicitarea noastră și să alocați fondurile necesare, în bugetul anului 2020, pentru demararea studiului de fezabilitate și proiectului tehnic pentru extinderea Liceului Ana Ipătescu cu un nou corp de clădire.

Având în vedere situația învățământului gherlean precum și a condițiilor din instituțiile de învățământ din Municipiul Gherla, considerăm că Liceul Ana Ipătescu, pe lângă faptul că se află în chirie într-o mare parte din spații, este singură instituție de învățământ care poate contribui la îndeplinirea indicatorilor asumați în cadrul SDL:
A) Creșterea ratei de participare la învățământ a copiilor din zonă de la 95,5 % la 98,5 %;
B) Scăderea ratei abandonului școlar și a ratei de părăsire timpurie a școlii în rândul copiilor și tinerilor din ZUM de la 4,5 % la 2,5 %;
C) Creșterea numărului de copii care beneficiază de servicii specializate și de beneficii sociale – 150 copii;
D) Scăderea numărului de copii aflăți în situații de vulnerabilitate.

În sprijinul celor mai sus prezentate dorim să va informăm în cele ce urmează despre situația actuală a liceului:
1. Liceul se află într-o situație extrem de dificilă din punctul de vedere al stării degradate a clădirii:

  • există o zonă evacuată cu 6 Săli de clasă, pereți crăpați

  • lipsă încălzire centrală (școala se încălzește cu sobe foarte vechi la care nu se mai găsesc nicăieri arzătoare; consum foarte mare de gaz – de ex. peste 200 mil. pe luna Dec 2019)
  • toalete insuficiente
  • canalizare învechită ce se înfundă mereu (necesită schimbarea integrală)
  • clădirea nu este proprietatea primăriei, prin urmare nu s-au făcut și nu se fac investiții de substanță, doar renovările de clase anuale; pereții din multe clase sunt atât de degradați încât nu pot susține o tablă inteligentă sau alte dispozitive

2. Existența a numeroși elevi cu nevoi speciale:
elevi cu CES – 15 ( 2 elevi sunt cu handicap locomotor)
elevi de etnie rromă – 71
abandon școlar
elevi navetiști – 135 (majoritatea din cartierele Băița, Silivaș, Hășdate)

3. Se impune o clădire noup de afterschool cu sală de mese – sunt numeroase solicitări din partea părinților pentru desfășurarea programului de afterschool. În acest an școlar desfășoară activități de afterschool 10 clase (servesc masă în sala de clasă în condiții improprii). Ciclul primar iși desfășoară activitatea în trei clădiri distincte.
4. Este binevenit și un internat, având în vedere numărul mare de navetiști și posibilitatea atragerii de elevi din zonele limitrofe, această fiind și unul din obiectivele MEC
5. Perspectiva general acceptată a comunității gherlene cu privire la prioritatea Liceului Ana Ipătescu în ceea ce privește investiția în educația gherleană
S-au adunat și depus la Primăria Gherla aproximativ 2000 de semnături pentru o construcție nouă (extindere clădire), printr-o initiațivă cetățenească
Se fac deja donații în acest sens.
6. Este vorba despre un liceu de tradiție, cu rezultate dintre cele mai bune
7. Este una dintre cele mai mari școli din județ (aproximativ 1250 de elevi, din care aproximativ 400 primar și restul de aproximativ 800 gimnaziu și liceu și 100 de angajați) ce desfășoară activități cu mulți elevi rromi din Gherla, Silivaș, Hășdate, Băița și alte commune
De menționat că la nivelul Liceului au fost înregistrate în cursul anilor 2017-2019 un număr de 9 abandonuri școlare din care 4 în 2017 și 5 în 2019;
În cadrul unității învață un număr de 71. copii romi.
Liceul Ana Ipătescu este singură instituție de învățământ din Municipiul Gherla, care împreună cu profesorii acesteia fac posibil transportul copiilor, cu ajutorul microbuzelor școlare, din comunitățile defavorizate și din Zona Urbană Marginalizată (ZUM) către instituțiile școlare din Gherla, contribuid astfel la evitarea segregării și oferind astfel micuților elevi și nu numai să poată învață și să se poată integra în comunitate.
Dorim pe această cale să reamintim Consiliului Local și Primăriei Municipiului Gherla că în anul 2017, în cadrul celor cinci întâlniri publice, avute pentru realizarea Strategiei de Dezvoltare Locală, comunitatea gherleana având în vedere starea improprie a clădirilor (fisuri în structura de rezistență, tecuiala căzută de pe tavane, încălzirea școlii, etc.) în care învață aproximativ 1200 de elevi, și-a exprimat ferm poziția pentru a construi sau extinde Liceul Ana Ipătescu, lucru cu care Primăria Municipiului Gherla a fost de acord.

La ora actuală, cu acordul Direcției de Urbanism și Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Municipiului Gherla se lucrează la întocmirea documentației în vederea intabularii, pe Municipiul Gherla, a terenurilor din preajma liceului aflate în proprietatea statului român: conform numerelor topo CF 122; CF 829; CF 476; CF 120 din Cărțile Funciare vechi ale Municipiului Gherla.

Solicitarea de față este nu numai un demers responsabil al celor activ implicați ci și o urgență pentru comunitatea gherleană, lucru constatat de la forurile de conducere ale municipiului nostru până la majoritatea locuitorilor și care avem convingerea că va primi, având în vedere toate cele prezentate mai sus, un răspuns favorabil.”

sus(55)jos(3)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns