hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata

alpinist biserica armeneasca gherla

Imaginile zilei: un alpinist pe turla catedralei armenești din Gherla – VIDEO

Ceea ce pentru mulți ar putea fi o experiență înfricoșătoare, să atârni de un fir la mare înălțime, pentru alții este floare la ureche.

Agățat de câteva sfori, la o înălțime de câteva zeci de metri, un alpinist utilitar vopsește tacticos turla bisericii armenesti din centrul municipiului Gherla. Drept răsplată pentru munca sa, are parte de o priveliște încântătoare: vede orașul și hăt, departe, în cele patru zări.

Operațiunea a început de două zile, după ce tabla cu care este acoperită clădirea s-a deterioriat în timp. Acoperișul a fost afectat și de furtuna din toamna trecută, iar reparații s-au mai făcut după câteva săptămâni.

alpinist biserica armeneasca gherla

„În prima faza vor fi vopsite cele trei turle, apoi partea dinspre șoseaua principala a acoperișului. Pentru atât avem deocamdată bani”, spune Ioan Esztegar, liderul comunități armenești din Gherla. Apoi, în funcție de resurse, va fi recondiționată și cealaltă parte a acoperișului.

video, în continuare

Construcția bisericii armenesti din Gherla a durat 50 ani. A început pe 18 septembrie 1748, lucrările au fost terminate în 1798, iar sfințirea a avut loc pe 17 iunie 1804.

Lucrările și existența lăcașului de cult au fost marcate de evenimente dramatice. În 1788, acoperișul a fost lovit de trăznet și mistuit de foc. La 1800, chiar de sărbătoarea Sfintei Treimi a fost  trăznit și turnul bisericii, iar în ziua de 4 mai 1801, turnul cel mare s-a prăbușit, din cauza erorilor de construcție.

Trei ani mai târziu, în 1804, pe 2 august, turnul refăcut a fost din nou trăznit de fulger și a fost mistuit de flăcări. Ceasul a căzut din turn, iar clopotul mare s-a spart și a trebuit să fie turnat altul.

Însă cel mai devastator eveniment a avut loc pe 20 aprilie 1960. În jurul orei 9 dimineața a izbucnit un incendiu care a cuprins tot acoperișul și turlele, iar orologiul din turn și clopotele pur și simpul s-au topit. Au intervenit atunci pompierii de la Gherla, Dej și Cluj și cu mare dificultate, din cauza înălțimii, au reușit să stingă focul. Pagubele au fost însă uriașe.

Povestiri din Gherla: catedrala armenească în flăcări – VIDEO

sus(9)jos(1)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns