taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon
ilie oprea iclod pro romania

Ilie Oprea, candidatul PRO România la Primăria Iclod: ˝îmi doresc foarte mult înființarea și dezvoltarea în Iclod a unui Centru Medical Uman, în vederea îmbunătățirii accesului la serviciile medicale˝

Ilie Oprea este candidaul PRO România la fotoliul de primar din comuna Iclod, la alegerile locale din acest an.

Domnule Oprea, sunteți candidatul PRO România pentru primăria din Iclod. Ce anume v-a determinat să alegeți această cale?

În primul rând, mulțumesc pentru oportunitatea pe care mi-ați oferit-o de a mă adresa direct cetățenilor comunei Iclod și de a le împărtăși câteva dintre ideile mele legat de ce ar trebui să facem pentru comuna noastră. În lunga mea carieră profesională, am învățat că o măsură este cu atât mai eficientă cu cât este susținută de mai mulți oameni, pentru că astfel ei știu că este spre binele lor și își vor da concursul pentru reușită. Ei bine, tocmai de aceea îmi doresc ca oamenii să fie implicați încă de la început în proiectele pe care vreau să le derulăm pentru comună. PRO România este până acum singurul partid în care nu se mai vorbește despre ˝noi˝, politicienii și ˝voi˝, restul. Dezvoltarea comunităților este mult mai rapidă dacă sunt implicați încă de la început toți factorii interesați. Ca să revin la întrebarea dumneavoastră, ăsta este unul dintre lucrurile care m-au determinat să vin la PRO România. Candidez pentru că timp de peste 20 de ani mi-am desfășurat activitatea aici în comună, am văzut multe, schimburi de generații, schimburi de conducere, și am putut să-mi dau seama ce a fost bine, ce a fost mai puțin bine și cum putem face să ne fie și mai bine.

Și cum puteți face, domnule Oprea, să fie și mai bine în comuna Iclod?

Noi în Iclod stăm destul de bine la multe capitole față de alte comune. Avem lucrurile de bază – apă în toate satele aparținătoare comunei, canalizare și gaz în satele Livada, Iclod și Fundătura. Mai trebuie să facem un proiect pentru gaz metan și canalizare în satele Orman și Iclozel. Se mai mișcă ceva și din punct de vedere economic, dar este oricum prea puțin față de ce am putea avea. Trebuie să ne gândim la contextul actual și să susținem producătorii locali prin înființarea unei piețe agroalimentare.
Trebuie să terminăm cadastrarea și întăbularea terenurilor, să nu mai fie atâtea certuri și tensiuni legate de pământ. Vom putea astfel debloca o piață importantă, cea a terenurilor, astfel încât să putem porni motoarele dezvoltării comunei, prin atragerea de investitori și prin acordarea de terenuri cu titlu gratuit pentru tinerii căsătoriți în vederea construirii de locuințe.
Nu prea se mai înghesuie nimeni să cumpere terenuri sau case care nu sunt înscrise în cărțile funciare; acum 100 de ani mergea cu contracte cu martori, dar acum toți vor să semneze acte la notar. Și sigur, vor crește și prețurile pentru că vor avea altă valoare.
Apoi, îmi doresc foarte mult înființarea și dezvoltarea unui Centru Medical Uman în vederea îmbunătățirii accesului la serviciile medicale (medicină de familie, stomatologie, laborator pentru analize și investigații medicale și serviciu de permanență primiri urgențe) care să deservească atât comuna Iclod, cât și Alunișul, Dăbâca și Corneștiul. Avem deja spațiu pentru asta, în Iclod. Deși nu suntem foarte departe de Municipiile Gherla, Dej și Cluj-Napoca, uneori timpul este cel mai mare dușman în salvarea vieții unui om, și una e când aștepți să vină o ambulanță de la orașe, care poate dura și mai bine de o oră, și alta-i când este deja lângă tine. Plus că pentru cazurile fără complicații majore, se poate interveni și în clinica locală. Și uite-așa avem servicii medicale accesibile imediat, dar avem și locuri de muncă.

Apropo de locurile de muncă, știu că lipsa lor este o problemă pentru populația activă din Iclod, credeți că ați putea face ceva în acest sens?

Orice se poate face, cu viziune și bunăvoință. La noi este foarte mult personal calificat în prelucrarea lemnului, au fost la un moment dat mai mulți agenți economici în acest domeniu dar ulterior și-au restrâns activitatea. O făbricuță de mobilă de exemplu ar merge perfect. De asemenea, ar merge bine un atelier de reparații pentru utilajele agricole. Însă locurile de muncă pot fi create și la nivel de primărie, să nu așteptăm asta doar de la operatorii privați. De exemplu, la noi este o problemă foarte mare cu furtul de lemne din pădurile care au trecut în proprietate privată. Pădurarii ridică din umeri, pentru că suprafețele respective au ieșit din aria de competență a Ocolului Silvic Gherla, privind paza și protecția acestora; șeful de post nu poate face față singur, și oricum nu poate sta să păzească pădurea non-stop, și atunci se poate face altceva. Primăria poate angaja personal calificat în acest sens, în cadrul unei direcții speciale, sau să înființeze pur și simplu un agent economic, o firmă în care Primăria să fie asociat unic, iar proprietarii de păduri să aibă posibilitatea să încheie contracte pentru pază cu respectiva entitate. Astfel am rezolva iarăși mai multe probleme: creăm locuri de muncă, mai aducem niște bani la bugetul local din sumele din contracte și contribuim și noi la stoparea tăierilor ilegale. Iar proprietarii de păduri vor fi și ei mulțumiți că nu se vor trezi cu zone întregi defrișate peste noapte și nici urmă de hoț.
Dar v-am spus, lucrurile trebuie făcute cu responsabilitate. Duc femeile tinere la serviciu – la fabrică, la clinică, angajez bărbații, dar ce fac cu copiii mici ? Pentru asta, am în vedere construirea și dotarea unei grădinițe cu program prelungit unde să aibă prioritate copiii din familii în care ambii părinți sunt angajați.

Și pentru bătrâni și pensionari ce planuri aveți?

Aici ați atins un punct sensibil. De multe ori, bătrânii sunt priviți ca o povară, pentru stat că le dă pensii și ajutoare, și chiar și pentru familiile lor, atunci când ajung complet neputincioși. Avem datoria morală să facem ceva concret pentru cei care ne-au crescut! Construirea unui centru de îngrijire a bătrânilor, în parteneriat public-privat, cu fonduri nerambursabile, se poate realiza relativ ușor. Centrul poate avea un serviciu cu cazare, tip azil de bătrâni, dar poate avea și un serviciu de tipul centrelor rezidențiale de zi, în care oamenii vin pe timpul zilei pentru activități diverse, iar seara se întorc în familiile lor. Desigur, prioritatea o vor avea persoanele din comuna noastră, dar centrul poate deservi la fel de bine și persoanele din comunele învecinate.

sus(10)jos(20)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

6 comentarii

 1. Un Centru de rezidentå si ingrijire ( chiar de zi ) pentru Seniori ar fi binevenit la Iclod cu filiale la Fundåtura / Livada / Orman...La Fundåtura existå spatiu...Multi Pensionari pot contribui financiar la functionarea Centrului ...
  Centru medical poate fi infiintat mai degrabå fiind privat si mobil cu deservire pe Våile Mårului, Lujerdiului,...
  Felicitåri pentru intentiile frumoase, au incercat si altii dar CL vegheazå, mai importantå a fost Promeda....

  sus(13)sus(5)
 2. Nu știu cine e primar în Iclod sau de la ce partid este, dar face treabă bună acolo. De un asemenea gospodar are nevoie și Gherla. Cât despre iclodeni vă dau un sfat, nu d-ați vrabia din mînă pentru cioara de pe gard.

  sus(23)sus(0)
 3. Așteptați sa va facă centru.....renumitii Domnul și doamna Oprea....

  sus(10)sus(3)

Lasă un răspuns