hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata

ileana szenik

Ileana Szenik, om de cultură din Gherla, a trecut la cele veşnice

Arta muzicală clujeană a rămas mai săracă prin dispariţia, la vârsta de 91 de ani, a prof.univ. dr. Ileana  Szenik, originară din Gherla. A locuit în oraș până la terminarea facultății și apoi s-a stabilit la Cluj-Napoca.

A fost o personalitate marcantă a etnomuzicologiei, dascăl al multor generaţii de studenţi  ai Academiei Naţionale de Muzică „Gheorghe Dima”, om de aleasă ţinută morală şi profesională.

Este autorul a mai multor studii şi culegeri de muzică, publicând articole de specialitate în cele mai prestigioase reviste şi culegeri din ţară şi străinătate,  efectuând studii şi cercetări  etnomuzicologice în toate regiunile  ţării.

Numele ei se leagă de zeci de promoţii ai Academiei Naţionale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, elevi deveniţi în timp artişti lirici şi instrumentişti de valoare în cele mai apreciate instituţii muzicale, opere sau filarmonici, din ţară şi de peste hotare. 

A realizat valoroase culegeri de folclor  şi în zona Câmpiei şi a Văii Someşului. Timp de peste 50 de ani a reprezentat cu cinste arta şi cultura gherleană, pe care a slujit-o cu devotament.

Înmormântarea  va avea loc la Gherla, la o dată ce va fi stabilită ulterior. Colegii şi studenţii și-au luat rămas bun joi, 11 aprilie 2019, în holul sălii de concerte al Academiei Naţionale  de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Szekely  Csaba

foto: traditiiclujene.ro

sus(4)jos(0)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns