ochelari gherla gama optic
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
lemnul verde cofetarie gherla prajitura tort telefon
milano restaurant pensiune cazare gherla dej nima cluj sala evenimente copii joaca
service auto gherla dej cluj milano
mariflor gherla fabrica angajare locuri de munca gherla dej cluj muncitor
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon service reparatii chei auto gherla dej cluj chip inlocuire sofer angajare mariflor gherla dej cluj
alexandru vlahuta caragiale george cosbuc

Ii recunoaşteţi? Sunt… din Gherla!

alexandru vlahuta caragiale george cosbucNumele lor este foarte cunoscut in Gherla, insa nu neaparat datorita prezentei lor fizice, ci… numelui pe care l-au dat unor strazi din oras.

Este vorba de Alexandru Vlahuta, aici intr-o fotografie de colectie, la mijloc, incadrat de George Cosbuc si Elena Cosbuc (la stanga) si  Alexandru Vaida Voievod si I.L. Caragiale (la dreapta).

Fotografia inedită a fost facuta in anul 1911 si ii surprinde pe scriitori stand relaxaţi la o bere. După mai bine de 100 de ani de când a fost realizată, fotografia continua să stârnească fascinaţie şi admiraţie, fiind o imagine extrem de reuşită a intelectualităţii româneşti din acea vreme.

Alexandru Vlahuță, nascut in 1858 la Pleșești, in județul Vaslui si decedat in 1919 la București, a fost un scriitor român, una dintre cele mai cunoscute cărți ale sale fiind România Pitorească, despre care Dumitru Micu spune că este un „atlas geografic comentat, traversat de o caldă iubire de țară”.

George Coșbuc, nascut in 1866 la Hordou, județul Bistrița-Năsăud, decedat in 1918, la București, a fost un poet, critic literar, ocazional și traducător român din Transilvania, membru titular al Academiei Române din 1916. A publicat la revista din Gherla „Cărțile săteanului român”.

După absolvirea liceului din Năsăud, George Coșbuc ar fi trebuit să se înscrie la școala de teologie greco-catolică din Gherla, așa cum și-au dorit părinții săi. Tânărul nu prea era atras de ceasloave și cazanii. Voit sau nu, a încurcat actele necesare concursului de admitere și când a ajuns la testare, nu a fost primit.

george cosbuc placheta gherlaPe o casa de pe strada Stefan cel Mare din Gherla poate fi vazuta o placheta pe care scrie „In aceasta casa a poposit in repetate randuri poetul George Cosbuc, ca oaspete al prietenului sau canonic dr. Octavian Domide, prelat papal”

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj creare site web gherla dej cluj

2 comentarii

  1. Se cuvine adusă o corecție: de la stânga spre dreapta: George Coșbuc, doamna Elena Vaida-Voievod, dr. Ciuta (Bistrița), Alex. Vaida-Voievod, I.L. Caragiale, la Karlsbad, 1911

Lasă un răspuns