taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
gama optic gherla ochelari rabla oftalmologie analize medicale dej cluj
apartament vanzare gherla
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla angajare infirmiera camin varstnici rebeca santioana taga gherla cluj creare site web gherla dej cluj

Idei de vacanță: la Vama Veche, fără pereche

În vremuri ceva mai complicate pentru ieșirea din țară, o vacanță acasă, în România, la Vama Veche, poate fi o destinație memorabilă. Sigur, titlul nu îndeamnă la mers fără „pereche” la Vama Veche, deși nici asta nu ar trebui să fie o problemă. Stațiunea de la Marea Neagră e fără pereche, cu tot ce are ea mai frumos.

Dacă mergi cu mașina, poți alege un traseu pe Transfăgărășan. Plecarea la 7 dimineața de acasă, iar pe la amiază ești pe munte. Vei pierde poate o oră-două pe șoseaua șerpuitoare, pentru că mulți opresc pentru poze și circulația e mai lentă, dar nu ai cum să regreți ce vezi.

transfagarasan

Până seara, ești în Vama. E ceva mai liniște decât în anii trecuți, când concertele se țineau lanț și nu era oră limită de închidere la terase. Dar e animație, răsună muzica „aia”, simți cum te bate briza caldă, de care nu ai parte dincoace de Carpați. Iar prima baie mai alină din dorul de mare albastră.

vama veche

Vama nu e mai e ce-a fost în trecutul nu foarte îndepărtat. Acum e cochetă, aranjată, pe plajă au apărut terase cu stil, mașinile de lux și motoarele puternice sunt la tot pasul. Publicul s-a schimbat și s-a selectat.

Lume pestriță, de toate vârstele, printre care se amestecă, deși n-au cum să nu fie observați, „veteranii” din Vamă. Îi recunoști că sunt de-ai casei fără să îți spună nimeni.

vama veche comert

Tarabele stau întinse de-a lungul aleilor și te așteaptă să îți alegi ceva de dus acasă, ca amintire. La chioșculețe sau chiar pe jos sunt expuse tot felul de briz-brizuri colorate, brățări, lanțișoare, inele și alte mărunțișuri.

vama veche comert

E forfotă ca la târg, iar menestreli de vremuri noi îți cântă cu patimă, de iubire, de pe plajă, cu speranța că își vor primi mica recompensă.

vama veche chitarist

S-a construit mult în ultimii ani, ai de unde alege cazarea. Cortul e încă o variantă, iar pensiunile, mai aproape sau mai departe de mare, te îmbie cu condiții chiar mai bune ca acasă.

Nu e o surpriză că prețurile au mai sărit în sus, dar pentru o săptămână în acest mic paradis, merită fiecare leuț. La Pensiunea Zen, de exemplu, la vreo 250 m de plajă, la mijloc de august, o cameră dublă ajunge la 2500 lei pe o săptămână, cu micul dejun inclus. Să ai doar grijă să-ți faci rezervare din timp.

pensiune zen vama veche

foto sus: zenvamaveche.ro

vama veche plaja

Plaja are nisip fin, cum alții și-ar dori, dar n-au.  „Baldachinele”, umbrelele de stuf sau paie, mai astâmpără din caldura regelui soare.

vama veche plaja

Capătul dinspre nord al plajei este rezervat pentru cei mai lipsiți de inhibiții și care vor să plece de aici bronzați din cap până în picioare.

plaja vama veche

vama veche

De mâncare, bunătăți. Poți să mânănci la „împinge tava”, ori la fast-food, dar să nu cumva să ratezi „Papa la Șoni”, mai spre capătul plajei. Au în meniu o ciorbă de tarhon, să te lingi pe buze. La fel și tochitura de berbecuț cu mămăligă, și încă urmează specialitățile pescărești.

vama veche la stuf

Și serile sunt fierbinți în vamă. La Stuf e petrecere pe plajă în fiecare seară, iar dj-ul e priceput, știe cum să ridice lumea de la mese, la dans.

Din difuzoare îți cântă Chirilă și Vama, sau Bosquito, piese pe care le știe toată lumea, chiar și cei mai tineri. În Vamă, manelele sunt interzise prin legi nescrise, iar cele câteva tentative au fost eliminate din fașă.

vama veche la stuf

Însă cel mai bine ar fi să descoperi și să experimentezi pe propria piele ce înseamnă Vama Veche.

Cum ajungi la Vamă

Cel mai la îndemână mod e cu trenul, care face însă între 14 și 17 ore, cu plecare din Cluj. Foarte mult. Mai e varianta cu autocarele care te duc la mare. Aici trebuie să îți faci rezervare cu câteva zile înainte, ca să nu ai surprize, dar să ții cont că acestea merg doar până în Mangalia. De acolo ai legături din jumătate în jumătate de oră până la Vama Veche, pe timpul zilei, iar cursa durează doar 20 de minute.

Sigur, cea mai bună variantă e cea cu mașina personală. Dacă ți-ai adunat prietenii și esti gata de drum la 6 dimineața, pe la 6 seara, cu vreo oră pierdută prin București și câteva popasuri pentru mese scurte, ai ajuns la destinație.

Ai o idee de vacanță? Ai fost undeva și te-a impresionat? Scrie-ne pe email contact@gherlainfo.ro sau pe pagina de Facebook Gherla INFO, trimite-ne câteva impresii, doua-trei poze și poți da idei bune și altora.
sus(9)jos(1)
apollo livada mobila angajare muncitor angajare sofer tir gherla dej cluj

Faci un comentariu sau dai un răspuns?