taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
pro romania tiberiu baraian pro romania gherla alegeri locale 2020 candidat
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca sofer gherla mariflor dej cluj angajare xtru locuri de munca cluj tamplarie pvc gherla dej
slujba inviere paste gherla

Hristos a Înviat! Paștele, cu bisericile goale: „E un sentiment de tristețe” – VIDEO

Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns sâmbătă cu un avion special în România, printr-o delegaţie a Patriarhiei Române. De la București, Lumina Sfântă a pornit spre Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara, Baia Mare și Iași. Aproape de miezul nopții, creștinii au primit lumina în poarta caselor sau în fața blocurilor, la Gherla.

Tot în cursul zilei de sâmbătă, credincioșii au primit acasă prescură și vin, distribuite de preoți și voluntari din parohii.

slujba inviere paste gherla

foto: Facebook

Pentru prima data, slujbele din noaptea de Înviere s-au oficiat cu bisericile goale, așa cum au prevăzut ordonanțele militare, în plină pandemie de coronavirus.

video: slujba din noaptea de Înviere – Parohia Ortodoxă Sfânta Treime și Sfinții Martiri Brâncoveni Gherla

„Este un sentiment de tristețe faptul că noi, preoții, am slujit cu biserica goală. La fiecare liturghie avem o strângere de inimă când vedem scaunele goale, așteptând enoriașii”, spune protopopul Paul Isip, de la Protopopiatul Ortodox Gherla.

Durere este și pentru enoriașii care au stat acasă și care s-ar fi bucurat ca și de sărbătoarea aceasta să vină în biserică. Praznicul Învierii este precedat de post, unul de pregătire în tradiția religioasă românească, când credincioșii se spovedesc. Anul acesta nu au putut face aceasta.

Așteptăm ca toate problemele să treacă și să ne putema relua tradiția, să o ducem mai departe, și pentru noi, și pentru cei care vin după noi. Îi purtăm pe toți enoriașii noștri în rugăciune în această perioadă grea, și pe cei sănătoși, ne rugăm să nu se îmbolnăvească, iar pentru cei bolnavi ne rugăm la Dumnezeu să le dea putere și să-i însănătoșească. Îi îndemn pe toți credincioții și preoții să se roage pentru medici și asistente. Ei sunt în prima linie, au nevoie de putere și de sănătate. Ei riscă foarte mult, dar întâi de toate trebuie să fie ei sănătoși, ca să-i poată însănătoși pe ceilalți.

Chiar dacă stă cu ușile închise, biserica nu șomează în acest război, se roagă pentru fiii ei și nădăjduim că Dumnezeu nu va rămâne indiferent la rugămințile noastre atât de fierbinți și de puternice și în scurt timp, vom învinge acest flagel”.

video în continuare

Prin grija protopopiatului, pachete cu prescură și vin au mai ajuns la spitalul municipal și la căminul de vârstnici din oraș.

Slujba de Înviere a răsunat și la biserica greco-catolică Sf. Iosif din Gherla, unde protopopul Alexandru Hruban a fost însoțit doar de preoți.

În Scrisoarea pastorală a P.S.  PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla, se arată:

„Realitatea pe care o trăim în aceste săptămâni, fără a-i cunoaște deznodământul, de pe o zi pe alta, ne cere să ne lăsăm cu mai multă încredere în voința lui Dumnezeu, căci El este Izvorul vieții noastre. Așa cum scria Fericitul martir Iuliu Hossu: „Credința noastră este viața noastră pentru toți, cu ajutorul Domnului, în toată viața noastră, între orice împrejurări și cu orice jertfă”.

Iubiți credincioși, văzând rănile lui Hristos astăzi în frații noștri suferinzi, să nu cădem în deznădejde și descurajare, ci să privim cu speranță spre momentul în care Viața va izvorî triumfătoare din moarte și Lumina va țâșni din întuneric. Suntem „fii ai Luminii”, ne amintește Sf. Pavel, și de aceea trebuie să trăim ca „fii ai Luminii”. Experiența dură a acestor zile, dacă e trăită cu credință și speranță, poate deveni pentru noi un adevărat itinerar pascal, o trecere spre o nouă viață. Deoarece, renunțând la proiectele, călătoriile, întâlnirile programate și multe altele, vom putea consacra mai mult timp sufletului, vieții spirituale și vieții de familie. Astfel, treptat, vom redescoperi adevărata noastră identitate și ne vom redimensiona întreaga viață. Aceasta ne va ajuta să-I încredințăm Domnului viața noastră, pentru ca lucrarea Lui să se împlinească în noi și cu noi, așa cum ne rugăm: „…pe noi înșine și unul pe altul și întreaga noastră viață lui Hristos Dumnezeu să o dăm”.

video: slujba de la biserica greco-catolică Sf. Iosif Gherla

sus(11)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns