ochelari gherla gama optic
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
lemnul verde cofetarie gherla prajitura tort telefon
milano restaurant pensiune cazare gherla dej nima cluj sala evenimente copii joaca
service auto gherla dej cluj milano
mariflor gherla fabrica angajare locuri de munca gherla dej cluj muncitor
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon service reparatii chei auto gherla dej cluj chip inlocuire sofer angajare mariflor gherla dej cluj
biserica armeneasca gherla

Hramul bisericii armeneşti din Gherla. Pe 2 iulie, Sf. Grigore Luminătorul

Comunitatea armenească din municipiul Gherla a avut parte sâmbătă, 12 iunie, de momente sărbătoreşti. Chiar de Rusalii, Catedrala Armeano-Catolică „Sfânta Treime” din centrul oraşului a fost sărbătorită cu ocazia hramului impozantului lăcaş de cult.

A fost un eveniment deosebit în viaţa creştinilor armeni, iar cu prilejul hramului au fost prezenți şi credincioși  romano-catolici, care au marcat sărbătoarea alături de gazde.

Slujba a fost oficiată de preotul paroh Küsmödi Attila, iar predica a fost susţinută de dr. Vik János, decanul Facultăţii de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, care, printre altele, a vorbit despre semnificaţia acestei zile şi a insistat asupra rolului pe care îl are catedrala şi comunitatea armenească în viaţa religioasă şi spirituală a municipiului.

În cadrul liturghiei a cîntat corul bisericii condus de Molnár Árpád, care a interpretat piese muzicale armeneşti.

Au fost momente solemne, savurate din plin de creştinii prezenţi la biserică. Aşa cum se întîmplă în fiecare duminică, au fost prezenţi şi cîţiva armeni ai comunităţii din Cluj-Napoca.

Catedrala Armeano-Catolică „Sfânta Treime” din Gherla a fost edificată între anii 1748-1800 şi este considerată una din cele mai mari biserici armeneşti din Europa. Sfinţită la 17 iulie 1804, a fost înzestrată cu o frumoasă şi valoroasă orgă, executată de renumiţii meşteri din Braşov. Biserica adăpostește obiecte de mare valoare materială şi spirituală –  relicva Sfântului Grigore-Luminătorul, pictura în ulei „Coborârea de pe Cruce”, crucea din aur masiv ornată cu pietre preţioase ce a aparţinut episcopului Verzerescu.

Catedrala este vizitată an de an de numeroși turişti din ţară şi străinătate, fiind cel mai căutat obiectiv în oraşul de pe Someş, fostul Armenopolis.

În data de 2 iulie 2022, la Gherla va avea loc o altă mare sărbătoare a comunităţii armeneşti, Sfântul Grigore Luminătorul, un eveniment care atrage sute de oaspeţi din ţară şi de peste hotare.

Szekely Csaba

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj creare site web gherla dej cluj

Lasă un răspuns