taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon
horatiu vasile boncea pro romania bontida

Horațiu-Vasile Boncea, candidatul PRO România la primăria Bonțida: „Trebuie să atragem investitori privați pentru a crește exponențial și constant calitatea vieții locuitorilor comunei!”

Partenerul nostru de dialog este domnul Horațiu-Vasile Boncea, candidatul PRO România pentru funcția de primar al comunei Bonțida, la alegerile locale din 2020.

Domnule Boncea, ce v-a determinat să vă lansați în această cursă pentru Primăria Bonțida?

Eu sunt matematician de profesie, prin urmare îmi plac lucrurile exacte. Iar la noi în comună, sunt deja mulți ani de când totul se întâmplă cu aproximație: de exemplu, rețeaua de apă aproape că e gata în toate satele aparținătoare, rețeaua de canalizare aproape că funcționează în Bonțida și Răscruci, doar că mirosul de pe stradă îți ia nasul uneori. Vreau să avem o comunitate performantă, cu o creștere exponențială și constantă a calității vieții cetățenilor. Iar asta înseamnă că trebuie să ne apucăm serios de lucru: să modernizăm infrastructura rutieră, sanitară și educațională, să revigorăm turismul, să atragem mai mulți investitori pentru crearea locurilor de muncă.

Și de ce credeți că asocierea cu PRO România vă ajută mai mult decât alte partide în acest demers?

PRO România este un partid modern, un start-up politic. Mi-a plăcut strategia cu care abordează noile realități sociale, economice și politice: prin poziționarea ca partid de centru-stânga și prin ideologia social-liberală, cred că a găsit echilibrul perfect între accentul pus pe protecția socială și principiile liberale ale economiei de piață. Nu poți avea comunități bogate cu oameni săraci, dar nici oamenii fără prea mari posibilități materiale nu își pot depăși condiția doar prin ajutoarele financiare de la stat. Cointeresarea investitorilor privați este esențială pentru creșterea nivelului de trai al unei comunități, în primul rând prin crearea unor noi job-uri. Acesta este drumul corect pentru dezvoltarea unor deprinderi de viață independentă, dincolo de ajutorul social. În plus, cererea de forță de muncă ar fi pentru toate nivelurile de calificare profesională, ceea ce înseamnă că am putea aduce înapoi tinerii bine pregătiți, după absolvirea studiilor.

Ați menționat că principala dumneavoastră preocupare este creșterea calității vieții locuitorilor din comuna Bonțida. Concret, cum credeți că puteți realiza acest lucru?

Păi trebuie început sistematic, de la un capăt. Ca la rezolvarea ecuațiilor. Nouă ne pleacă foarte mulți copii din comună la școală la Gherla sau la Cluj. Părinții preferă să îi trimită să facă naveta decât să îi lase la școală aici. Eu am absolvit școala din Bonțida și am ajuns să am un doctorat în matematică, nu cred că în mediul rural nu se poate face performanță educațională, dar pentru asta trebuie îndeplinite niște condiții sine qua non. Iar acum ne învârtim într-un cerc vicios, care trebuie întrerupt: nu avem mulți copii la școală aici, deci nu avem prea multe cadre didactice care să poată performa, și invers. La nivel de primărie, putem găsi soluții să cointeresăm educatorii, învățătorii și profesorii să se titularizeze în mediul rural: de pildă, le putem pune la dispoziție locuințe de serviciu, le putem oferi o primă de instalare, putem deconta abonamentele de transport și așa mai departe. În momentul în care copul rămâne aici până la clasa a VIII-a, devine mult mai legat de comunitate, iar probabilitatea să se întoarcă după ce își termin studiile liceale sau universitare este mai mare. Dar trebuie să aibă și oportunități, iar aici intervine din nou rolul Primăriei de a atrage investitori privați, așa cum am spus și mai devreme. Noi trebuie să fim un partener predictibil și serios pentru mediul privat, și trebuie să le putem arăta perspectiva unui câștig net din faptul că aleg să investească în comunitatea noastră. Iar atuurile noastre principale țin de seriozitatea care caracterizează oameni de aici, care ar putea fi dublată de pregătirea formală și profesională a celor care aleg să se întoarcă după finalizarea studiilor.

Dar de ce domenii credeți că ar fi interesați acești investitori despre care vorbiți?

În primul rând, cred că avem un uriaș potențial turistic, și am putea dezvolta foarte mult serviciile în această zonă. Avem castelele Banfy din Bonțida și Răscruci, avem zona Sărătura de la limita cu Sic. Uitați, de exemplu cei de la Sic au găsit deja cum să exploateze turistic această zonă, au dezvoltat un complex turistic foarte interesant. Putem face și noi același lucru. Putem crea circuite turistice de o zi, cu plecare din Cluj de exemplu: să se viziteze castelele (aici trebuie să cointeresăm și proprietarii), să viziteze celelalte zone, și așa am avea nevoie de ghizi locali, de servici de restaurant, și așa mai departe.

Știu că în comună există o populație semnificativă de etnie romă. Credeți că acest lucru a reprezentat o piedică în dezvoltarea comunei Bonțida?

Nu, nicidecum. Nu cred în segregarea etnică, toți suntem români, locuim în același loc, și trebuie cu toții să contribuim la dezvoltarea comunei noastre. O comunitate unită este o comunitate puternică, și asta îmi doresc foarte mult pentru Bonțida. Sigur, pot exista și derapaje, însă acestea sunt din toate părțile, nu doar dinspre romi; dar tot comunitatea este cea care ar trebui să aibă forța să le regleze. Cred că este foarte important ca cei care au anumite probleme să își dorească în primul rând ei înșiși să le depășească, pentru că apoi primesc și sprijin. Sunt foarte multe programe de informare și conștientizare dedicate celor care sunt în situație de risc de marginalizare socială – îi poate ajuta mult să înțeleagă ce pot face diferit pentru a schimba percepția asupra lor și ajută și restul comunității să-și crească nivelul de toleranță și să își schimbe abordarea față de acele persoane; dacă bați de trei ori la o ușă și o găsești tot închisă, te mai duci? Așa și aici…

Un gând de final?

Vreau să le transmit cetățenilor comunei Bonțida să nu își piardă speranța într-un viitor mai bun. Noi, cei de la Pro România, în frunte cu mine, le putem oferi acest lucru!

sus(8)jos(1)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns