taxi gherla telefon
mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon
grupul zegrenilor chisineu cris arad gherla ceava

Grupul Tradiţional al Zegrenilor la concursul naţional „Jocuri Tradiţionale Bătrâneşti” de la Chişineu Criş – VIDEO

Tradiţiile şi obiceiurile folclorului someşan sunt păstrate şi chiar valorificate şi în zilele noastre. Dovadă în acest sens este participarea „Grupului Tradiţional al Zegrenilor” din Gherla la cea de a II-a ediţie a Festivalului-Concurs Naţional „Jocuri Tradiţionale Bătrâneşti”.

Evenimentul a avut loc duminică, 14 mai 2017 în oraşul Chişineu Criş din judeţul Arad şi a fost organizat de Asociaţia Culturală „Tradiţii Arădene”,  în colaborare cu Primăria Oraşului Chişineu Criş şi Asociaţia Culturală „Friends Forever”.

Ediţia a II-a a festivalului a fost onorata în acest an de nouă formaţii din ţară, cu dansatori de peste 50 de ani şi de un grup folcloric din localitatea Elek – Ungaria.

Festivalul arădean a avut un caracter de Concurs Naţional de Jocuri Bătrâneşti şi a fost prezidat de un juriu format din coregrafi reprezentând centre etnofolclorice din ţară, maeştri de renume naţional, cu bogată activitate în domeniul folclorului, între care clujeanul dr. Zamfir Dejeu.

Formaţia condusă de fraţii Grigore şi Ioan Zegrean este cunosută în toată ţara prin repertoriul bogat în jocuri şi datini populare de pe Câmpie. La festival a cucerit şi publicul prezent în piaţa agroalimentară din centrul localităţii arădene. Pentru mesagerii culturii gherlene a fost o ocazie bună de a prezenta publicului larg jocurile specifice zonei noastre.

Premiul I a revenit reprezentanţilor judeţului Alba, iar cel mai vârstnic participant a avut 82 de ani.

La final s-a jucat liber, aşa cum se juca în vremuri demult apuse.

Manifestarea artistică din împrejurimile Aradului a dovedit-o încă o dată că în ţară mai avem formaţii care revigorează vechile tradiţii ale dansului popular.

Szekely Csaba

video, în continuare

imagini: Petru Lupsa

sus(3)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon apartament chirie gherla

Lasă un răspuns