taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla vindecare tratament terapeut terapie bowen gherla dej cluj
escape restaurant gherla locuri de munca angajare bucatar pizzer dej cluj
castor gherla

Grădina Zoo la Gherla, Domnul Castor a apărut pe Canalul Morii, recent au fost văzute urme de urși la Hășdate, un pui la marginea orașului, altul la Cutca – VIDEO

Sunt tot mai dese aparițiile de animale și păsări sălbatice la Gherla în ultima vreme. După ce rațele sălbatice s-au acomodat bine de tot chiar printre blocurile de locuințe, iar căprioarele vin tot mai aproape de oraș să își caute hrana, în pădurile de la marginea orașului au fost observați urși.

În cursul zilei de luni, pe Canalul Morii, în apropiere de Uzina Electrică, a fost văzut jucându-se în apă un castor, o apariție mult mai rară prin aceste zone.

imagini primite de la Dan

Castori au mai fost vazuți la Gherla, dar în apa Someșului Mic, în apropierea Penitenciarului, în urmă cu câțiva ani. Sunt animale semi-acvatice, cu blană mătăsoasă, de culoare brună-roșiatică, care pot atinge o lungime a corpului de 90 cm. Castorii au fost îmbiați de apele tot mai curate ale Someșului să ajungă până aici.

Ursul la Hășdate

urs urma

În urmă cu două săptămâni, un localnic din Hășdate a observat la margine de sat, mai sus de casă, sub o pădure de brazi, urme proaspete de urs. „Oamenii de aici spun că nu au mai auzit sau văzut vreodată vreun urs în zona asta!”, a povestit Alexandru.

foto: urmele de la Hășdate

urs urma

Un alt episod interesant s-a produs tot în această primăvară la Gherla, când au fost observați urși în două locuri,   în apropierea Mănăstirii Sf. Anton de Padova și la urcarea pe drumul spre Sărătura. Un localnic a povestit că un taximetrist a fost luat prin surprindere de apariția pe șosea a unui pui de urs. Ursulețul a traversat drumul și s-a apopiat de gardul unei case, dar în momentul când câinii au început să latre, s-a întors în pădure. Un alt pui de urs a  fost observat în același moment, printre copaci. Omul a mai povestit că a fost anunțat pădurarul, care l-a asigurat că se știe despre existența ursilor, care sunt monitorizați.

La sfârșitul lunii aprilie, într-o noapte, pe la 23.30, un animal alergând a fost înregistrat pe o cameră de supraveghere în Cutca,  comuna Sănmartin, chiar pe străzile satului. Localnicii spun că a fost un urs și că urși au mai fost văzuți prin pădurile din apropiere, dar nu printre case.

Vânătorii spun că urșii nu sunt o noutate în această zonă și că se sție despre existența lor. Oamenii sunt îndemnați să nu se apropie de ei și să nu îi stârnească, iar dacă îi observă în apropierea caselor, să anunțe la 112.

sus(14)jos(2)

Lasă un răspuns