taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj fundatura iclod irrom fabrica calorifere salariu
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon angajare locuri de munca gherla dej cluj tehnician mezeluri mariflor mek pavaje borduri mintiu gherlii gherla dej cluj
vietnamezi gherla

Gherla văzută de vietnamezi „frumoasă și pașnică”, ce le-a atras atenția și cum își alină dorul de casă – VIDEO

Mulți români consideră țări ca Anglia, Belgia, Germania, Canada ori America ca pământuri ale făgăduinței, unde viața e mai bună, salariile mai mari, șansele de reușită mai multe. Ar părea greu de crezut, dar e adevărat, sunt oameni care consideră că România este un mic paradis. Este și cazul vietnamezilor veniți la lucru la Gherla, de la mii de kilometri distanță.

Ne-am obișnuit în ultimii ani cu apariția străinilor la Gherla. Turci, ruși, chinezi și-au deschis afaceri mai mici sau mai mari. De mai bine de un an, pe străzile din Gherla au apărut vietnamezii. La ei acasă, la peste 8000 de kilometri distanță, conduce Partidul Comunist.

vietnam

Spun că viața le e grea, salariile mici, iar când a apărut ocazia de a câștiga mai bine, n-au stat mult pe gânduri. Au lăsat în urmă familii, soții cu copii, părinți. Departe de casă, au noroc cu internetul, care le face dorul mai ușor de suportat.

Trần Quang Dũng și Jack Taile sunt doi dintre vietnamezii care lucrează la o brutărie de la marginea orașului. S-au acomodat repede și au cuvinte de bine despre oraș, pe care îl văd frumos și pașnic, cu oameni prietenoși. Banii pe care îi câștigă, de patru sau cinci ori mai mult decât acasă, sunt drămuiți cu sfințenie, iar cea mai mare parte pleacă spre familiie lor.

vietnamez gherla quang dung

Quang Dũng are 32 de ani, este profesor de muzică și instrumentist. A lăsat acasă o soție foarte frumoasă, pe care o iubește mult. Dovada, poza cu ea apare imediat ce își deschide telefonul. Are doi copii, pe care nu i-a ținut în brațe de un an de zile. Vorbește și se vede cu familia în fiecare zi, iar asta face parcă totul mai suportabil.

Până la reîntâlnirea cu cei dragi, inspirat de sentimentele care îl încearcă, Dũng compune muzică. Cântă la pian, iar creațiile le postează pe internet.

Vietnamezul a început să țină și un jurnal video la Gherla. În plimbările sale de acasă la serviciu sau prin oraș, filmează cu telefonul străzile, casele, oamenii, bisericile, parcul.

S-a arătat foarte uimit și încântat în același timp de crucile cu răstigniri, pe care le-a găsit la tot pasul, în curțile gospodăriilor sau chiar printre blocuri. Așa ceva nu se întâmplă în Vietnam, unde regimul comunist este mai presus decât credința.

„Nu vezi așa ceva la noi”, povestește el. „La noi sunt permise cruci doar în curțile bisericilor sau ale mănăstirilor. Mi se pare fascinant cât de multe sunt aici aici, sunt foarte frumoase!”

De când a venit la Gherla, Dũng a făcut o mulțime de filmulețe, pe care le-a postat pe TikTok. Între cele mai de succes au fost cele cu zăpadă, de care nu au parte niciodată acasă.

gherla iarna romana

foto: Facebook

În Vietnam, ei locuiesc în sudul țării, în apropiere de Ho Chi Minh, unde nu este iarnă deloc, iar temperatura medie tot timpul anului e de 25-35 de grade. „E cam frig la voi!”, spune Dũng, râzând.

„O iubesc pe Gherla!”

Așa scrie, puțin stângaci, dar înduioșător, pe unul dintre filmulețele postate de Dũng pe net. În imagini, se salută cu trecătorii, uimiți și încântați de gesturile simple de prietenie ale asiaticilor.

„Am văzut locuri frumoase, locul unde trăiesc și muncesc. Fac acest jurnal vizual pentru familia mea, pentru prietenii de acasă, ca să își facă o imagine despre români și despre România. Vor fi cele mai frumoase amintiri când mi se va termina contractul și ma voi întoarce în Vietnam”.

Vietnamezii au învățat deja câteva cuvinte în limba română, sunt obișnuitele „bună ziua”, „noapte bună”, „mulțumesc”.

vietnamezi gherla

Dung și colegii lui vor mai sta la muncă în România încă doi ani, deși epidemia de Covid îi sperie.  Vietnamul, țară aflată la sud de China, deși nu este cu mult mai întinsă decât România, are o populație de aproape cinci ori mai mare. Datele oficiale arată că în Vietnam, la zi, sunt în jur de 1000 de cazuri pozitive cu noul Coronavirus și 35 de decese.

Așa că vietnamezii din Gherla se protejează cât pot, poartă masca chiar și pe drum. „Sunt unii oameni care râd de noi, când ne văd mascați pe drum”, spun ei. „Dacă n-ar fi fost epidemia, ar fi fost chiar totul minunat. Toți sunt prietenoși, ne îndrăgesc și ne ajută. Ne-am simțit foarte bine până acum, ne bucurăm mult de asta. Gherla este un loc frumos, sincer. Chiar dacă vorbim limbi diferite și pricepem puțin, ne înțelegem bine cu oamenii de aici, sunt prietenoși cu noi”.

Jack Taile este cel care cunoaște limba engleză și îi ajută pe colegii săi să se înțeleagă cu trecătorii, cu vânzătoarele la magazine sau oricând e nevoie.

În ce privește mâncarea, spun că este foarte diferită față de cea cu care sunt obișnuiți. Pâinea nu face deloc parte din meniul lor. Tradițional, consumă orez, își cumpără ingredientele necesare își își prepară hrana la domiciliu.

„Am găsit foarte puține varietăți de condimente la voi”, spun ei. „Dar pentru cine vrea să încerce o rețetă tradițională vietnameză, le recomandăm supa cu tăieței și carne de vita Pho Bo”

video: cum se prepară Pho Bo

Cu gândul mereu spre casă, vietnamezii din Gherla și-au găsit și felul în care să se poată simți, în fiecare zi, aproape locurile natale: privind apusul soarelui.

sus(47)jos(2)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns