taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla locuri de munca gherla angajare restaurant fiesta bucatar ospatar locuri de munca gherla angajare sticlar sticla dej clujr
gherla cetate 1736

Gherla la aniversare – în premieră, actul de naştere din 1291 – ce s-a întâmplat în oraş în cei peste 700 de ani

Un document in limba latina, emis in anul 1291, pomeneste pentru prima data asezarea care astazi poarta numele Gherla. Orasul implineste astfel pe 6 ianuarie o frumoasa varsta: 726 de ani.

In actul emis de regele Andrei al III-lea al Ungariei la 6 ianuarie 1291, aflat in Arhivele Statului Cluj,  apare mentionata Gerlahida. Documentul, un adevarat „certificat de nastere” al orasului, confirmă privilegiile coloniilor straine din ocna Dejului, in Transilvania, pe care le pierdusera in timpul invaziei tatarilor. In premiera, documentul, in fotocopie.

Andreas Dei gracia Hungarie, Dalmacie, Croacie, Rame, Seruie, Gallicie, Lodomerie, Cumanie, Bulgarorumque Rex omnibus Christi fidelibus presentes litteras inspecturis salutem in omnium saluatore. Ad Regiam pertiuet Maiestatem, precibus condescendere subditorum, ut numerus fidelium augeatur, et Regalis potencia lacius extendatur, cum Regis sit proprium in multitudine populi gloriari.

1291 gerlahida gherla

Proinde ad vniuersorum tam presencium quam futurorum noticiam barum serie uolumus peruenire, quod bospites nostri de Desakna, […] Ceterum statuimus, ut hospites nostri antedicti quocuraque per terram transitum facere voluerint, de rebus ipsorum nullum tributum nec in Gerlahida, in Balwanius, nec iu Desuar dare et soluere teneantur.

1291 gerlahida gherla andras III ungaria

In cei 726 de ani scurşi de atunci, Gherla a trecut prin transformari uluitoare. Langa fosta cetate, trecuta prin lupte pentru putere sau de cucerire, transformata mai tarziu in inchisoare, s-a dezvoltat asezarea Candia. Aceasta a fost alipita mai tarziu la orasul armenesc din imediata apropiere.

Insa dovezi ale existentei oamenilor pe aceste locuri vin inca din epoca pietrei, prin numeroasele descoperiri arheologice.

Gherla s-a dovedit a fi mult mai longeviva decat imperiile care au trecut peste ea, fie el roman, otoman sau austro-ungar. La fel s-a intamplat si cu numele orasului, care in timp s-a mai numit Szamosujvar (cetatea nouă de pe Somes, in limba maghiara, nume adoptat apoi si pentru oras) si Hayakaghak (oras armenesc, in limba armeana, sau Armenopolis, in latina).

O cronologie pe ani si zile, o premiera pentru Gherla in aceasta forma, cuprinde cele mai importante evenimente care au marcat istoria orasului, de la prima atestare din 1291 si pana in zilele noastre, de la constructia cetatii, la comete observate pe cer, de la ridicarea bisericilor la demolarea cladirilor vechi din centru, de la inundatii la vizita lui Nicolae Ceausescu.

La multi ani, Gherla!

Gherla – CRONOLOGIE

sus(35)jos(0)

Lasă un răspuns