ochelari gherla gama optic
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
lemnul verde cofetarie gherla prajitura tort telefon
milano restaurant pensiune cazare gherla dej nima cluj sala evenimente copii joaca
service auto gherla dej cluj milano
mariflor gherla fabrica angajare locuri de munca gherla dej cluj muncitor
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon service reparatii chei auto gherla dej cluj chip inlocuire sofer angajare mariflor gherla dej cluj
1940 gherla szamosujvar

Gherla, 9 septembrie 1940 – trupele maghiare ocupă orașul – VIDEO

1940 gherla szamosujvar9 septembrie 1940 – trupele maghiare intră în orașul Gherla, iar în centru are loc o ceremonie de preluare a administrației locale.

In fotografiile de arhiva, tancurile CV33 fabricate în Italia mărșăluiesc prin oraș și în centru.

Cu puține zile înainte, pe 30 august, România a fost sfârtecată prin Dictatul de la Viena: o suprafață de aproximativ 45.000 km² din Transilvania, inclusiv Clujul, era cedată Ungariei.

A urmat o perioadă neagră pentru populația românească, majoritară în această zonă. O parte dintre români au plecat dincolo de noua graniță, alții au rămas sub dominația horthystă.

1940 gherla szamosujvar

1940 gherla szamosujvar

Prețul uriaș pentru eliberare a fost plătit de toți românii. In 1944, rușii au condiționat eliberarea Ardealului cu instalarea unui regim pro-sovietic. Aceasta a însemnat 45 de ani de comunism.

Ce a urmat

In 1968, URSS a invadat Cehoslovacia, care dădea semne de nesupunere în lagărul comunist. Nicolae Ceaușescu a fost singurul președinte de dincoace de Cortina de Fier care a condamnat invadarea, câștigând simpatia Occidentului, inclusiv a americanilor. Pedeapsa pentru nesupunere a primit-o în decembrie 1989.

Intre 2-3 decembrie 1989 are loc o întâlnire de gradul trei între președintele URSS Mihai Gorbaciov și președintele american George Bush, la Malta*, pe un vas militar sovietic, scuturat de o furtună puternică.

Pe 4 decembrie 1989, Ceaușescu se întâlnește cu Gorbaciov la Moscova. „Ne revedem în ianuarie“, spune la final președintele României. „Ee, să mai traim noi până atunci!„, a fost replica misterioasă a lui Gorbaciov.

Dupa exact trei săptămâni, pe 25 decembrie 1989, Ceaușescu este împușcat, iar conducerea României este preluată de Frontul Salvării Naționale, cu lideri foști comuniști.

video: trupele horthyste intră în Gherla, într-un film de propagandă (lb. maghiară)

* Era un semn că istoria se repetă: în 1945 a avut loc la Yalta o întâlnire asemănătoare, între Stalin, Roosevelt și Churchill, pentru împărțirea sferelor de influență în Europa, la capătul celui de-al doilea război mondial.

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj creare site web gherla dej cluj

Lasă un răspuns