taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
gama optic gherla ochelari rabla oftalmologie analize medicale dej cluj
apartament vanzare gherla
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla angajare sofer mariflor gherla angajare infirmiera camin varstnici rebeca santioana taga gherla cluj
cooperativa lemnul gherla 1988

Povestea Cooperativei Lemnul din Gherla, care livra la export marfa milioane de dolari in RFG, SUA si Canada

Despre unitățile de producție din Gherla care produceau milioane de dolari, care țineau în viață zeci de familii din Gherla, și care, aproape peste noapte, după Revoluție, și-au închis în mod misterios porțile, azi, într-o scurtă poveste.

Cooperativa „Lemnul” Gherla si-a inceput activitatea in 1970, cu 70 de salariati, repartizati pe doua sectii: dogarie si calapoade. Din 5 aprilie 1973 a fost asimilata Cooperativei „Meseriasul”.

La 1 ianuarie 1975, „Meseriasul” s-a divizat in mai multe intreprinderi. Cu aceasta  ocazie, „Lemnul” s-a reinfiintat, ca unitate de sine-statatoare, cu sediul pe strada Hasdatii nr. 3, cu sectiile tamplarie lemn, tamplarie export, dogarie, geamuri-rame-oglinzi-sticla slefuita, palarii, sacose PVC.

Cooperativa avea in 1975 un numar de 360 de angajati, din care 335 de muncitori si 25 de salariati TESA.

cooperativa lemnul gherla 1988

Printr-un Decret din 1976 semnat de Nicolae Ceausescu, presedintelui cooperativei, Iulius I. Stef, i s-a conferit medalia „Tudor Vladimirescu”, clasa I.

In 1988, 60% din productie se indrepta spre export, in RFG, SUA, Canada. Productia de export anuala era de 60 de milioane dolari anual.

Din 1991 cooperativa intrata în cruda ecomonie de piață, si-a schimba numele in Lemn Tex Socom. A mai rezistat cu chiu, cu vai, câțiva ani. A fost dizolvată în 2006.

In anii urmatori, in acelasi sediu a functionat firma Lissim, care si-a inchis portile in urma cu cativa ani.

surse: Gherla – Istorie, cultura, civilizatie, coord. Ioan Campean; fotografii realizate in 1988, primite de la Paul

sus(4)jos(0)
creare site web gherla dej cluj apollo livada mobila angajare muncitor angajare sofer tir gherla dej cluj sonorizare nunta botez ravan gherla dej cluj majorat

Faci un comentariu sau dai un răspuns?