taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla locuri de munca gherla angajare restaurant fiesta bucatar ospatar locuri de munca gherla angajare sticlar sticla dej clujr

Gherla, 1973 – la Gradina de Vară, bere şi Pepsi răcite cu gheaţă

Suntem in anul 1973, la Gradina de Vara, in parcul mare al orasului, la Restaurantul „Parc”.

In acea vreme, singura bautura racoritoare occidentala acceptata in Romania de catre regimul comunist era Pepsi Cola.

Se spune ca in anii ’80, compania Coca-Cola ar fi cotizat puternic la planurile pentru inlaturarea lui Nicolae Ceausescu, care punea semnul egal intre Coca-Cola si  capitalism. De altfel, imediat dupa ’90, celebra bautura a invadat piata romaneasca.

foto http://www.photoarchive.minerva.org.ro

Cat despre bere, in anii ’70, oferta cuprindea marci ca Napoca, Azuga, Bucegi, Silva Reghin etc. Interesant este faptul ca pe etichetele de bere de la acea vreme era trecuta o concentratie de alcool uriasa, de 12-14 %, fata de berea actuala, dar si un termen de garantie de doar cateva zile. Pretul, batut in cuie pe etichete, e aproximativ acelasi si in ziua de azi, la restaurant.

foto: etimpu.ro

Pastrarea la rece a bauturilor se facea cu blocuri de gheata, plasate printre sticle.

In conditiile in care pana in 1990, românii aveau bani, dar nu aveau pe ce sa ii cheltuie, o bere rece, in zilele calduroase, era intotdeauna o alegere potrivita. Asta pentru ca in perioada ’70-’80, mersul la cinema, la vreun spectacol la casa de cultura si iesirea la bere erau cam singurele variante de petrecere a timpului liber.

Cele mai selecte restaurante din oras erau atunci Transilvania, Gradina de vara si Cafe-Bar-ul aflat in actuala cladire a primariei, chiar pe colt.

Localul „Gradina de vara” functionase inainte  in centrul orasului, pe strada Avram Iancu, aproape de intersectia cu strada Dragos Voda. Era un spatiu cu gard de lemn, vopsit verde, cu trandafiri, unde aveau loc dese spectacole cu muzicanti. In spatele blocului se mai vad si azi pe jos mozaicurile de la fosta terasa.

In 1966 s-a construit acolo blocul lung, iar in 1968 Gradina de Vara s-a mutat in parcul mare, langa lac, unde mai era o crâşma, la care servea sotia celebrului militian Salajan, dupa cum isi amintesc unii localnici.

In noul local a fost angajata chiar si o orchestra, care incanta clientela, venita sa serveasca o bere rece.

sus(0)jos(0)

Lasă un răspuns