gama optic ochelari gherla concurs laptop dej cluj
locuri de munca gherla dej cluj fundatura splendid lacatus montator salariu
lemnul verde cofetarie gherla prajitura tort telefon
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon angajare infirmiera camin batrani rebeca santioana angajare fast food km 0 gherla
merion gherla restaurant angajare ospatar barman bucatar
gherla szamosujvar casa karacsony muzeu istorie 1905

Gherla, 1910 – Casa Karacsony (acum muzeul de istorie) – scurta poveste a familiei

gherla szamosujvar casa karacsony muzeu istorie 1905Casa Karacsony (Karatsonyi) de pe strada Mihai Viteazu este cel mai valoros exemplu de locuinta baroca din Gherla.

Cladirea a fost ridicata la sfarsitul secolului al XVIII-lea.

Strabunii familiei Karatsonyi au purtat numele armenesc Şnorkhian. Acest nume a fost transformat in Polonia in latinescul Gratianus, iar mai tarziu, in Moldova, in romanescul Craciun, respectiv Craciunian.

Cu acest nume au venit in Transilvania si figureaza in actele orasului Gherla.

De fiecare data, in fata numelui era scris indicativul armenesc „Chodsa”, adica „cel bogat”. Dupa 1779, numele apare numei sub forma maghiara, Karatsonyi.

In Transilvania, familia s-a proliferat prin Craciun Gratian, nascut in 1655 in Moldova, care a venit impreuna cu parintii sai, inca de copil, la Bistrita.

A avut 4 copii: Kristof, Lukacs, Jakab su Miklos. Prin casatoria lui Miklos cu Mihaly Maria, familia se divide pe doua mari ramuri. Kristof a avut patru copii, pe Deodat (Bogdan), Simon, Jakab si Katalin.

Dintre cei ramasi la Gherla, familia a dat trei primari orasului: pe Bogdan, Kristof si Miklos. Dintre ei, Bogdan a fost reales de mai multe ori.

Karatsonyi Emanuel senior este intemeietorul „Fundatiei Karatsonyi” din Gherla, destinata finantarii construirii si functionarii „Casei de batrani”.

Intre 1859-1930, in cladire a functionat Seminarul Teologic Greco-Catolic.

Din 1986 si pana in prezent gazduieste Muzeul de Istorie.

[sursa: Nicolae Gazdovitz – Istoria armenilor din Transilvania]

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj creare site web gherla dej cluj

Lasă un răspuns