taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla vindecare tratament terapeut terapie bowen gherla dej cluj
escape restaurant gherla locuri de munca angajare bucatar pizzer dej cluj

Gaz în satele din comuna Țaga, la pachet cu Geaca și Pălatca, ce planuri și probleme mai sunt la primărie

Deși magistrala de gaz metan trece prin comuna Țaga, doar localnicii din sat beneficiază de alimentare. Un proiect ambițios își propune să alimenteze și celelalte sate – Sântejude, Sântejude Vale și Năsal. Dacă totul merge cum trebuie, alimentarea ar putea fi extinsă la Geaca și Pălatca.

Primarul din Țaga, Romulus Mîrza, spune că pentru a accesa fonduri euopene la acest proiect sunt necesare cel puțin 1000 de branșamente, un număr mare pentru comună. A apărut astfel ideea unui parteneriat cu comunele apropiate, Geaca și Pălatca, care nu îndeplinesc nici ele criteriul singure. Un studiu de fezabilitate urmează să stabilească dacă se pot îndeplini condițiile, iar dacă proiectul va fi eligibil, urmează să fie pus în practică. Deocamdată, Consiliul Județean Cluj a emis autorizația de construire.

Comuna Țaga are pentru anul 2021 un buget de 5,7 milioane lei. În primăvară a început construirea unui dispensar uman, executat din fonduri proprii, care ar trebui să fie terminat decurs de doi ani.  Alte două proiecte, unul finanțat prin Compania Națională de Investiții, în valoare de 13 milioane de lei și unul care încă nu are finanțare, vizează modernizarea drumurilor din comună.

Primarul spune că în această perioadă se lucrează la Planul de Urbanism General, aflat în faza de avize și aprobări. „Am extins cât se poate, în limita de 10%, în zona lacurilor și la limita localităților, unde am mai avut zone bune pentru construcție. Lucrăm la cadastrarea sistematică, anul trecut am întăbulat gratuit 1300 de parcele, iar anul acesta avem două contracte, unul prin Oficiul de Cadastru, cu bani de la guvern și celălalt printr-o firmă, cu bani din bugetul propriu. Avem ținta de 2600 de parcele în acest an și sperăm ca în doi ani să fie întăbulată toată comuna.”

taga lac

În ce privește drumurile județene care străbat comuna, în 2019 s-a predat amplasamentul la drumul spre Habadoc. Aici lucrările au fost întârziate, din cauza lucrărilor de canalizare spre Năsal și Buza, dar s-a lucrat pe zona dintre Chiriș spre Vaida-Cămăraș. Zilele trecute s-a predat amplasamentul pentru drumul 109C, de la intersecția cu Habadoc până la intersecția cu Chiriș. O altă lucrare are în vedere refacerea podului din centrul satului Țaga.

În urmă cu doi ani s-a început o extindere a alimentării cu apă la Sântejude, Sântioana și în zona Cesari, sus la pădure. Proiectul este aproape de finalizare, mai trebuie executată împrejmuirea bazinului de apă, iar apoi urmează predarea către Compania de Apă.

Sigur, există și probleme în comună. Chiar în Țaga, un părculeț al copiilor s-a deteriorat de la un an la altul, iar localnicii sunt nemulțumiți. „Gunoaie de nedescris, tomberoane rupte. Asistații sociali ai comunei tund iarba din fața casei edilului, iar parcul e sub orice critică!”, spune Dorin.

banca taga

parc taga stricat

„Am luat deja măsuri să reparăm locul de joacă pentru copii, s-au cumpărat materiale, să reparăm ce s-a stricat”, a explicat primarul. E un parc cu o vechime de aproape 10 ani, lucrurile se mai strică”.

La Sântioana, un localnic este nemulțumit de faptul că primăria nu întreține un teren de fotbal, care a aparținut școlii din sat.  „Avem un teren de fotbal de toată jena, mulți dintre noi am suferit accidentări din cauza denivelărilor!”, spune Vasile.

teren fotbal santioana taga

teren fotbal santioana taga

Primarul Mîrza a precizat că s-a investit în sport în comună, la baza cu teren sintetic, tribune și vestiare de la Țaga. „Nu putem face în fiecare localitate. Îi invităm pe cei de la Sântioana, care vor să joace în condiții bune, să vină la Țaga, sunt doar 5 kilometri”.

Și primarul are nemulțumirile sale, care îi vizează pe unii cetățeni. „M-aș bucura să se implice și alții, să pună mâna. Mulți oameni nu își curăță nici măcar șanțurile din fața caselor, deși e sarcina lor. Avem în evidențe la primărie 15 persoane care primesc ajutor social, au adeverințe de handicap și nu le putem chema la lucru. M-aș mai bucura de asemenea să văd că își plătește lumea impozitele, nu să își declare unii mașinile pe vârstnici scutiți.”

vezi pe același subiect

 

Alimentare cu gaz în satele din comuna Țaga, s-a emis autorizația de construire pentru lucrările de extindere a rețelei

 

sus(3)jos(1)

Lasă un răspuns