taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla vindecare tratament terapeut terapie bowen gherla dej cluj
bd gabi rusu

Gabriel Rusu premiat la Festivalul de Benzi Desenate Istorice de la Brașov

Municipiul Gherla nu a dus lipsă niciodată de oameni de seamă în diferite domenii ale culturii sau artei. Ani de-a rândul, de pe băncile şcolilor din oraşul de pe Someş au ieşit intelectuali cunoscuţi în toată ţara. Unul dintre ei este profesorul universitar Gabriel Rusu din Cluj-Napoca, născut în Gherla, unde a absolvit Liceul Teoretic „Petru Maior” şi unde a debutat în lumea artei, cu primele BD-uri publicate în revista „Universul Copiilor”. A fost doar începutul activităţii sale creatoare, fiindcă de atunci el este autorul mai multor cărţi pe teme istorice sau colecţii de benzi desenate.

Zilele trecute gherleanul Gabriel Rusu, a fost desemnat unul dintre cei șase câștigători ai Festivalului de Benzi Desenate Istorice, organizat la Braşov.

În concurs au intrat 106 planșe și 26 artiști BD. Juriul a fost format din istoricul BD Dodo Niță, istoricul de artă Cosmin Năsui, istoricul Ciprian Stoleru, redactor revista ,,Historia” și istoricul Nicolae Pepene, directorul festivalului.

Câștigătorii și eroii lucrărilor lor:

  • Cristian Păcurariu – lucrarea BD ,,Decebal”;
  • Gabriel Rusu – lucrarea BD ,,Povestiri din Transilvania. Gelu, dux blachorum”;
  • Valentin Ionescu – lucrarea BD ,,Peneș Curcanul”;
  • Georgiana Șleam- lucrarea BD ,,Traian Vuia”;
  • Alexandra Gold – lucrarea BD ,,Harriet Tubman”;
  • Ionuț Popescu – lucrarea BD ,,Pancho Villa”.

Lucrările din festival primite se vor regăsi în expoziția outdoor din fața Casei Sfatului din Brașov și în catalogul festivalului.

,,Povestiri din Transilvania. „Gelu, dux blachorum” este numele lucrării cu care talentatul artist din Gherla, Gabriel Rusu, a fost premiat. O încununare de succes a bogatei şi îndelungatei cariere artistice al intelectualului clujean, format de învăţământul gherlean.

În ceea ce privește tema și personajul ales de autor, acesta a mărturisit că sunt inspirate din istoria Transilvaniei. Nu întîmplător, fiindcă Rusu Gabriel cunoaşte foarte bine istoria meleagurilor noastre, multe lucrări ale domniei sale fiind inspirate chiar din istoria locală. Pentru a reflecta tema concursului «Eroii care fac istorie» a identificat o personalitate din istorie, oprindu-se la Gelu, menționat în «Cronica notarului anonim al regelui Bela al Ungariei», lucrare folosită ca sursă de documentare.

Noua apreciere naţională constituie pentru istoricul gherlean cel mai important premiu al carierei sale. Își doreşte ca în anul 2021 să ofere cititorilor un nou album de benzi desenate care se va intitula «Povestiri din Transilvania».

În prezent Gabriel Rusu este asistent cercetător la Institutul de Istorie „George Bariţiu” şi lector asociat al Universităţii „Babeş Bolyai” , Facultatea Istorie-Filozofie. Este invitat de onoare al întâlnirilor „Poveşti din Armenopolis”, organizate de Centrul de Informare şi Promovare Turistică Gherla.

Szekely Csaba

sus(5)jos(0)

Lasă un răspuns