taxi gherla telefon
mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon excavator gherla dej cluj
inundatii drum cale ferata bistrita feldru

Inundații în Bistrița-Năsăud, trenuri oprite, mame și copii evacuați, un om rămăs blocat în copac – FOTO

Vremea rea a venit în valuri miercuri peste județele din centrul și nord-vestul țării. Clujul a scăpat ușor, cu câteva ploi, dar în Bistrița-Năsăud au fost probleme. Aici a fost emis dupăa-amiază și un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată.

Traficul feroviar și rutier a fost perturbat de aluviuni, între Ilva Mică și Feldru

O rupere de nori a afectat miercuri după-amiază circulația feroviară și rutieră între satele Feldru și Ilva Mică. Alarma s-a dat în jurul orei 17, iar în urma ploilor abundente, aluviunile aduse de apele crescute au afectat calea ferată și o parte din Drumul Național 17D.

Pentru a înlătura efectele calamității au intervenit Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență, cu utilaje și oameni. Trenul personal Ilva Mică – Dej a avut o întârziere de 60 de minute, în timp ce acceleratul Galați – Cluj a fost oprit aproape o oră, potrivit relatărilor făcute de reporterul Radu Sîrbu pe Facebook.

inundatii drum cale ferata bistrita feldru

foto: Radu Sîrbu, Facebook

Circulația pe DN 17 D, pe raza localității Feldru, s-a desfășurat pe un sens de mers, iar polițiștii au luat măsuri de fluidizare a traficului.

La Viișoara, lângă Bistrița, a căzut grindină, care a afectat grădinile și culturile oamenilor.

grindina viisoara bistrita nasaud

foto primită de la Răzvan

SVSU Bistrița și o echipa de intervenție au acționat în municipiul Bistrița la Școala Generală nr. 6 pentru evacuarea apei adunate la demisol. Echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița au mai intervenit pentru evacuarea apei din curți și beciuri pe străzile Budacului, Iuliu Hossu și Calea Moldovei din municipiu. SVSU Bistrița a intervenit pe străzile Matei Eminescu și Dogarilor. SVSU Feldru a intervenit în localitate pentru evacuarea apei dintr-o casă și din curtea acesteia.

inundatie pompieri bistrita

foto: stradă inundată în Bistrița / strada Mihai Viteazu

video: drumuri acoperite de ape în Bistrița

A fost blocat de aluviuni și DN 17C, în localitatea Dumitra. Aici a intervenit Secția de Pompieri Năsăud și SVSU Dumitra. În această localitate au fost solicitări pentru evacuare de persoane din case și s-a acționat pentru decolmatarea podețelor, pentru scăderea nivelului apei.

inundatii dumitra bistrita

dumitra inundatii bistrita nasaud

foto: inundații la Dumitra

Pompierii militari din Năsăud au evacuat un copil și mama acestuia dintr-o casă, a intervenit și un echipaj medical.

Au mai fost blocate de aluviuni drumurile spre Ghinda și spre Slătinița, iar aici s-a acționat cu excavatoarele.

În jurul orei 20 a fost anunțat cazul unei persoane rămasă blocată într-un copac. Aceasta se urcase pentru siguranță și nu a mai putut coborî. Și în acest caz au intervenit pompierii voluntari.

O femeie în vârstă de aproximativ 60 de ani a fost evacuată din casă de pompieri năsăudeni. La alte imobile din Dumitra se acționează în cursul serii pentru pentru evacuarea persoanelor și a bunurilor.

La Budacu de Jos au fost inundate în jur de 50 de case, curți și gospodării. În jur de 20-30 de persoane au fost evacuate prevnetiv, după ce apa le-a intrat în case. Spre seară debitul apelor a început să scadă, iar o parte dintre oameni s-au putut întoarce la casele lor.

În cursul serii au fost chemați din turele libere pompierii militari, care au acționat alături de echipajele cu motopompe și alte mijloace tehnice pentru a sprijini populația din Bistrița, Năsăud și alte zone afectate.

La 112 s-au primit sute de apeluri, iar prioritare sunt cazurile de evacuare a persoanelor în pericol, mai ales unde debitul apei a fost extrem de mare – la Slătinița, Jelna, Dumitra, Monor.

SVSU Șieu a intervenit cu cu motopompe și buldoexcavator pentru sprijinirea populației din localitate. Din primele date, 15 case au fost inundate.

În jurul orei 22, cota de inundatii a fost depășită cu 60 cm în comuna Budacu de Jos, pe râul Budac. Populația din zonă a fost avertizată prin RO-Alert.

pompier copil evacuat inundatie casa bistrita

ACTUALIZARE – 16 mai, ora 8

Miercuri seara la ora 18, dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bistrița” al Județului Bistrița-Năsăud a primit o atenționare / avertizare fenomene meteorologice și hidrologice cod portocaliu – averse torențiale, grindină, descărcări electrice, vijelii, la ora 21.00 a fost emisă o avertizare hidrologică cod portocaliu de inundații pe cursul râului Budac, care s-a transformat ulterior în cod roșu de inundații, la ora 00.30 a fost emisă o altă avertizare hidrologică cod portocaliu de inundații pe cursul râului Șieu, care o oră mai târziu a fost transformată în cod roșu de inundații, iar în jurul orei 01.40 s-a mai emis o avertizare hidrologică cod roșu de inundații pe cursul râului Dipșa.

Au fost primite prin SNUAU 112, un număr de 182 de apeluri de urgenţă privind inundațiile şi alte situaţii de urgență rezultate în urma fenomenelor meteorologice şi hidrologice.

Populația județului Bistrița-Năsăud a fost alertată prin sistemul RO ALERT de cinci ori, pe timpul manifestărilor fenomenelor meteorologice astfel: IGSU a alertat cea mai mare parte a populației din județ, iar ISU Bistrița a alertat unitățile administrativ teritoriale în care urma să se producă fenomene meteorologice periculoase.

Situația operativă din județul Bistrița-Năsăud până în data de 15.05.2019, la ora 08.00 se prezintă astfel:

Nr. crt. Localitate Au fost afectate: Alte informaţii:
1 Bistriţa Case: 16

Subsoluri: 24+50(dupa ora 24)

Străzi: 4

Instituţii publice: 2

Societăţi Comerciale: 2

Anexe:4

1 persoană evacuată.

 

 

 

 

2 Feldru Case:1

 

Aluviuni pe DN17D şi pe calea ferată datorită unei viituri.
3 Năsăud Case: 3

Subsoluri: 1

4 Slătiniţa Case: 2

Subsoluri: 1

Viitură

1 persoană evacuată

5 Dumitra Case: 1

Subsoluri: 1

Viitură

5 persoane evacuate (4 adulţi şi 1 copil)

6 Ghinda Case: 1

Străzi: 1

Viitură

 

7 Jelna Case: 3

Subsoluri: 5

8 Livezile Case: 1
9 Ruştior Subsoluri: 1
10 Budacu de Jos Case:10

Subsoluri: 4

6 persoane evacuate(3 s-au autoevacuat)
11 Coşbuc Case: 1

Subsoluri: 1

Străzi: 1

Viitură DN17C
12 Monor 2 persoane evacuate (2 copii)
13 Sângeorz-Băi Străzi: 1
14 Total Case: 39

Subsoluri: 88

Străzi: 7

Instituţii publice: 2

Societăţi Comerciale: 2

Anexe: 4

15 persoane evacuate

17 persoane evacuate preventiv

 

 

 

 

În acest moment, situația operativă este dinamică, se intervine la situațiile meteorologice și hidrologice în zonele afectate. Rapoartele operative de la nivelul unităților administrativ teritoriale vor fi centralizate și furnizate în informările ulterioare.

Rupere de nori și inundații în Maramureș

Tot miercuri, în urma unei ruperi de nori, în localitatea Săliștea de Sus din județul Maramureș au fost afectate 70 de gospodării. În cazul a trei gospodării inundate au intervenit, pentru evacuarea apei din subsoluri, pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție Bogdan Vodă. În cazul celorlalte gospodării a intervenit CLSU Săliștea de Sus cu utilajele din dotare. Nu s-a impus evacuarea persoanelor din locuințe deoarece au fost afectate doar curțile și subsolurile gospodăriilor. De asemenea, DJ 188, care a fost blocat de aluviuni pe o distanță de circa 100 de metri este în acest moment deblocat.

În județul Maramureș până joi la ora 10 există o atenționare cod roșu hidro pe Vișeu și Iza. Efectivele pompierilor maramureșeni sunt pregătite să intervină atunci când situația o va impune.

sus(1)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon apartament chirie gherla

Lasă un răspuns