ochelari gherla gama optic
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
lemnul verde cofetarie gherla prajitura tort telefon
milano restaurant pensiune cazare gherla dej nima cluj sala evenimente copii joaca
service auto gherla dej cluj milano
mariflor gherla fabrica angajare locuri de munca gherla dej cluj muncitor
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon service reparatii chei auto gherla dej cluj chip inlocuire sofer angajare mariflor gherla dej cluj
1944 gherla fotbal nemti ss nazisti

Fotbal la Gherla în 1944, cu echipa naziștilor

O fotografie de arhivă, datată aproximativ 1944, surprinde echipa de fotbal din Gherla, care juca acasă un meci cu echipa nemților.

În imaginea îngălbenită de vreme se observa în partea stângă, ofițerul SS care a asistat la meciul dintre echipa locală și nemții ajunși cu linia frontului in Transilvania. Germanii erau în tricouri închise.

1944 gherla fotbal nemti ss nazisti

Victor Moldovan, nascut in 1927 la Gherla, este unul din componenții echipei de la acea vreme.

„Am prins dragoste de jocul de fotbal de mic copil, când frații mei Traian (Nuțu) și Alexandru (Pilu), mă duceau cu ei la antrenamente și la meciurile pe care le susținea echipa orașului nostru. Am început să joc prima data pe post de portar, dar fiindcă îmi plăcea să dau goluri, am jucat pe post de înaintaș. La vârsta de 15 ani am jucat deja în echipă ca înaintaș.

victor moldovan fotbal gherlaLa 18 ani am fost solicitat de echipa Fierarul (Vasas) din Cluj-Napoca. Apoi am jucat la Armata Cluj și Câmpulung Moldovenesc, satisfăcându-mi totodată stagiul militar. După terminarea armatei am fost chemat la CCA (Casa Centrală a Armatei) București, unde am jucat multe meciuri internaționale. Am fost încadrat în armata, iar după ce am încetat activitatea competițională, am antrenat grupe de copii și juniori pentru echipa CCA București”, a povestit fostul fotbalist.

Traian Moldovan și-a măsurat forțele pe teren, în timpul războiului, chiar cu o echipă a naziștilor. „Am jucat contra nemților la Gherla. Nu ne-a fost frică. Am dat în ei ca dracu’, i-am căsăpit. Cu șeful S.S. din Gherla mă împrietenisem, era profesor de sport. I-am bătut și pe nemți, și pe cehi. Și n-am plătit nicicum”, a povestit Victor Moldovan într-un interviu pentru Libertatea.

In vremea războiului, când o parte din Transilvania a intrat sub administrația maghiară, echipa de fotbal din Gherla purta numele Szamosújvári Törekvés. Acesta a activat în campionatele dintre 1941 și 1944.

Profesorul de sport Sabo Augustin mai menționează în cartea sa „Sportul gherlean din perspectiva unui impatimit”, că după sosirea rușilor (octombrie 1944), echipa din Gherla s-a numit o perioada „Katiușa”.

foto: Libertatea.ro

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj creare site web gherla dej cluj

Lasă un răspuns