taxi gherla telefon
locuri de munca gherla dej cluj fundatura iclod irrom fabrica calorifere salariu
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon nisip balast gherla canalizare fose septice transport materiale constructii gherla dej cluj angajare bucatar locuri de munca gherla dej cluj conte restaurant angajare locuri de munca infirmier camin varstnici rebeca snatioana gherla dej cluj
gherla somvetra greva angajati cluj fabrica sticlarie menaj

Fosta fabrică de sticlă din Gherla scoasă la vânzare, cât e prețul

Fabrica de sticlă din Gherla a fost o bijuterie a orașului timp de 30 de ani. Închisă în 2005, după ce s-a sistat furnizarea gazului pentru datorii uriașe, a fost cumpărată de un investitor local. Acum este scoasă din nou la vânzare, de o firmă din domeniul imobiliar.

Fabrica a fost realizată cu o tehnologie ultra modernă pentru vremea sa, iar unitatea a vândut tone de produse în Europa Occidentală și chiar peste ocean, în America, Canada și Japonia. Erau vremurile când România era producător și alții cumpărători.

fabrica sticla gherla 1984

foto: fabrica de sticlă, 1984 © Asociația Culturală Minerva

În vremurile bune, 1200 de angajați și familiile lor își duceau traiul din salariile bune și foarte bune, între cele mai mari din oraș, care se plăteau aici. Primii muncitori au fost duși la specializare la fabrica de la Turda la mijlocul anilor ’70, când s-a construit fabrica, aproape de malul Someșului Mic, pe strada Clujului.

gherla fabrica de sticla somvetra 1985 greva muncitori

A urmat o perioadă înfloritoare și producția s-a extins de la an la an. Dacă în 1975, primul an de activitate, fabrica a avut o producție industrială globală de 10,9 milioane lei, aceasta era de aproape șapte ori mai mare în 1982. În 1975 se produceau 250 de tone de sticlărie, cu 593 de angajați, iar în 1980 erau 924 de angajați, care produceau 1,108 tone.

Exporturile au început în 1978, cu o valoare de 1.796.000 lei și au ajuns la 27.735.000 lei, în 1982.

După marea revoluție din 1989 și căderea comunismului, a început și marele declin. Deși piață de desfacere era în continuare, managerii care au trecut pe la conducerea Somvetra SA nu au știut să facă față provocărilor economiei de tip capitalist. Fabrica a intrat în datorii atât de mari încât nu a mai fost în stare nici măcar să-și plătească gazul. Numărul de muncitori s-a tot redus, au urmat greve, cu drumul național blocat, dar, boala lungă, moarte sigură. Câteva sute de oameni, care întrețineau familii, au rămas pe drumuri.

fabrica sticla ghelra protest grava drum blocat muncitori

„Circa 100 de muncitori de la fabrica de sticla Somvetra din Gherla, aflați în șomaj tehnic din noiembrie, blochează, luni, 30 ianuarie 2006, șoseaua naționala, în centrul Gherlei, pe trecere de pietoni, în jur de 5 ore. 12 dintre ei sunt in greva foamei”, anunța agenția de presă Mediafax la începutul anului 2006.

gherla fabrica de sticla 2006 protest greva cluj

foto: Mediafax

Azi a rămas din fabrică doar un schelet. Cuptoarele, instalațiile s-au vândut la fier vechi, pe bani de nimic. Piața locală este invadată de sticlărie din China și Turcia. Iar acum, fabrica e scoasă ca mireasa, la mezat. Prețul cerut: 1.850.040 €

Potrivit anunțului de vânzare de pe siturile de profil, imobilul este compus din atelier mecanic, depozit materii prime, depozit acid fluorhidric, depozit soda, aelier lustruire chimică, magazii de carburanți, hală finisaj, birouri și stație calcul, hală și birouri, șopron, depozit materiale, atelier mecanic, hală recoacere, birouri și turn amestec cristal, hală cuptoare topire, depozite de nisip, galerii de fum la coșuri, coșuri fum, magazii, magazine pompieri, stație reglare gaze, stație pompe ape uzate, clădire centrala termică, garaj și birouri, șopron sudură, rețele canalizare, rețele apă (potabilă și industrială), cuvă beton apometru, rețele electrice (curent trifazic, cu putere de 1000 kw), rețele gaz metan (cu stație gaz proprie situată în incinta fabricii), rețele termice, împrejmuire, drumuri și platforme, bunkere și recipiente metalice, pod bascule.

Terenul este în suprafață totala de 15.500 mp. „Menționăm faptul că fabrica este dezafectată. Posibilități pentru reluarea producției sunt, dar necesită efectuate investiții în acest sens. Proprietatea poate fi reabilitată și pentru alte genuri de producție. De asemenea, pe această suprafață se pot construi alte construcții atât de utilitate publică cât și de tip rezidențial”, se mai arată în anunțul de vânzare.

Râmăne de văzut dacă afacerea va stârni vreun investitor, așa cum s-a întâmplat în cazul bazei de cereale de pe strada Hășdății, scoasă și aceasta la licitație și cumpărată anul trecut cu 300.000 €.

Pentru el s-a redeschis Fabrica de sticlă Gherla – cu fotograful Cristi Lipovan, în interior, la ce a mai rămas din mândria României – VIDEO

sus(4)jos(25)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon parbriz luneta gherla dej cluj atelier service

Lasă un răspuns