taxi gherla telefon
locuri de munca gherla dej cluj fundatura iclod irrom fabrica calorifere salariu
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon nisip balast gherla canalizare fose septice transport materiale constructii gherla dej cluj angajare bucatar locuri de munca gherla dej cluj conte restaurant angajare locuri de munca infirmier camin varstnici rebeca snatioana gherla dej cluj
mintiu gherlii festival folclor

Festivalul-concurs „Someșul în cânt și joc” la Mintiu Gherlii

La Mintiu Gherlii a fost sâmbătă mare sărbătoare, sărbătoarea folclorului transilvan. 

Ediția a treia a concursului „Someșul în cânt și joc” a avut loc în weekend, când pe scena Căminului Cultural din centrul comunei nu mai puţin de opt formaţii de dansuri populare şi 11 solişti au onorat cea de a treia ediţie a manifestării organizată şi în acest an de Asociaţia „Ansamblul Mugurii Mintiului”, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Cluj şi cu sprijinul Primăriei din localitate.

Piaţa centrală a satului s-a umplut cu fete şi băieţi frumos îmbrăcaţi în costume populare, aşa cum stă bine unor tineri jucăuşi, sosiţi aici din judeţele Alba, Hunedoara, Mureş şi Cluj.

Festivalul a fost deschis de primarul comunei, Dumitru Oltean, care a urat bun venut tuturor invitaţilor. O sală arhiplină i-a aşteptat pe membrii formaţilor de dansuri populare şi pe interpreţii de muzică populară.

Timp de trei ore, spectatorii au avut ocazia să asiste la o adevărată trecere în revistă a purtătorilor jocului şi cântecului popular din zonele respective.

Juriul a fost prezidat de interpreta de muzică populară Marinela Zegrean Istici, care a apreciat eforturile mesagerilor folclorului tradiţional, majoritatea din ei fiind prezenţi şi la ediţiile anterioare, desfăşurate la Gherla.

La dansuri populare, la categoria de vârstă 7-10 ani, pe primul loc s-a clasat Ansamblul „Comori Ardelene” din Turda. La 11-15 ani, cel mai bun s-a dovedit Ansamblul „Hodăceana” din localitatea Hodac, judeţul Mureş. La categoria de vârstă peste 16 ani, cei mai buni au fost dansatori Ansamblului „Someşeana” din Dej.

La interpreţi, la 6-10 ani, primul loc a revenit solistei Raluca Drule din comuna Mihai Viteazu. La 11-15 ani, de departe cea mai bună evoluţie a avut-o Larisa Gurzău din Gherla, în timp ce la categoria de vârstă 16-20 ani, pe primul loc s-a clasat talentata interpretă Oana Venţel din Alba Iulia.

Marele Premiu a revenit în acest an Ansamblului de dansuri populare „Tradiţii Uiorene” din Ocna Mureş, judeţul Alba.

Toţi câștigătorii au fost recompensaţi de organizatori cu medalii şi diplome.

mintiu gherlii festival folclor

foto: Facebook

Festivalul de la Mintiu Gherlii s-a încheiat cu un spectacol de gală, susţinut de Ansamblul de dansuri populare „Mugurii Mintiului”, condus de Simion şi Sanda Berchi şi cu recitalul de muzică populară a solistei Zina Doboş, care a avut şi rolul de prezentator al concursului.

mintiu gherlii festival folclor

A fost un eveniment artistic de mare importanţă în viaţa culturală a aşezării din împrejurimile Gherlei, unde în ultimii ani s-au făcut paşi mari pe linia extinderii relaţiilor de colaborare cu reprezentanţii folclorului din zona noastră. An de an, formaţiile amintite mai sus se vizitează reciproc şi susţin programe comune, fapt îmbucurător în privinţa schimbului de experienţă. Este un mare câştig în dezvoltarea mişcării artistice din mediul rural, unde, iată, se pot realiza lucruri frumoase.

Szekely Csaba

sus(1)jos(1)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon parbriz luneta gherla dej cluj atelier service

Lasă un răspuns