taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla vindecare tratament terapeut terapie bowen gherla dej cluj locuri de munca angajare gherla dej cluj supercom sofer muncitor
colinde gherla

Festivalul „Pe la noi de sărbători” la Gherla

Străzile din Gherla se umplu de colindători. Nu ar fi nici o surpriză, ţinând cont de perioada în care ne găsim, dar de această dată este vorba de un adevărat festival-spectacol, ajuns deja la cea de a VI-a ediţie.

Nouă grupuri de colindători au onorat Gala Colindelor Tradiţionale „Pe la noi de sărbători”, organizat şi în acest an de Ansamblul „Colindiţa” – „Zestrea” , Primăria Municipiului Gherla, Consiliul Judeţean Cluj şi Centrul Judeţean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.

A fost din nou o ediție reușită, dacă nu cea mai reușită, având în vedere nu neapărat numărul mare de formaţii participante, ci mai degrabă repertoriul abordat de cei peste 200 de oaspeţi.

Spectatorii au avut ocazia să admire frumoasele colinde interpretate de formaţii artistice din mai multe zone ale Transilvaniei, de la Orăştie (Hunedoara) până la Negreşti Oaş (Satu Mare), cu o trecere în revistă a folclorului de sărbătorile de iarnă, de la colinde, sorcova, turca, plugușorul, urări. Colinde vechi, începând de la ”Miorița”, variantele din Ardeal, fiind cunoscute ca și colind, până la colinde de șezătoare.

Publicul, a avut ocazia să asculte colinde de gazdă mare, colinde de fată, colinde de fecior, colinde de gospodar, colinde de înstrăinare, colinde de pricină, colindul cerbului.

Au evoluat grupurile de colindători „Zestrea” – „Colindiţa” Gherla, condus de Constantin Istici, Grupul folcloric tradiţional din Căşeiu, Rapsodul Mihai Moldovan şi „Turcaşii” din Idicel Pădure (judeţul Mureş), Grupul folcloric „Muguri de Cătina”, coordonator Doina Pălăcean, Lorena Pascu şi grupul folcloric „Lel de la Orăştie”, judeţul Hunedoara, Maria Tripon şi ansamblul folcloric „Oaşul” din Negreşti Oaş (judeţul Satu Mare), Grupul folcloric „Colindătorii din Chiuieşti” coordonat de Maria şi Ioan Georgiu, Colindătorii „Tradiţii Ormănene” din satul Orman, comuna Iclod conduşi de Aurora Cozma şi Grupul de colindători „Glas Transilvan” – coordonator Claudiu Ciotlăuş. Un număr impresionant de formaţii, dar mai ales colindători.

S-a acordat astfel o atenţie deosebită păstrării şi valorificării vechilor tradiţii de colindat. Chiar şi ținuta scenică abordată de participanți au dovedit o preocupare în plus pentru redarea frumuseţii şi originalităţii repertoriului, dar și a costumelor tradiționale, parcă coborâți din poveste, așa cum bine zicea realizatorul şi moderatorul acestei gale a colindelor tradiționale, în rol de gazdă, Constantin Istici.

Unii colindători au coborât de pe scenă şi au servit colăcei și mere, aşa cum s-a întâmplat în cazul oşenilor conduşi de cunoscuta interpretă, rapsod al folclorului românesc, Maria Tripon. Înainte de a urca pe scenă, aceasta i-a dus pe tinerii din Negreşti Oaş la Mănăstirea Nicula, unde s-au rugat cu pelerinii, un gest plin de suflet şi de credinţă din partea artistei sătmărene.

colinde gherla

A fost un adevărat deliciu pentru public când turca grupului folcloric„Zestrea” – „Colindița” a coborât în mijlocul spectatorilor. Jocul și dialogul cu spetcatorii, în special cu copiii din sală au creat momente de deosebite, cu aplauze la scenă deschisă. Răsplata a venit prin aplauze și chiar bani.

Demn de lăudat este faptul că sunt din ce în ce mai mulți tineri și copii care fac parte din aceste grupuri de colindători. Este un lucru îmbucurător, semn că obiceiurile – datinile nu se vor pierde.

La Gala colindelor tradiționale au fost înmânate Diplome de Merit și de Excelență, ca semn de prețuire pentru evoluția artistică, promovarea colindului românesc, pentru contribuția adusă la conservarea și valorificarea scenică a obiceiurilor și tradițiilor perene românești.

De lăudat este și scenografia-decorul, deosebit de frumos și sugestiv pentru întreaga manifestare.

colinde gherla

La final, primarul Ioan Neselean a adus cuvinte de laudă organizatorilor, inițiatorului și coordonatorului de proiect, colindătorilor. A urat publicului și cetățenilor din Gherla, sărbători fericite.

Pe colinda „Ce vedere minunată”, cântată de întreg publicul, cortina s-a așezat peste aacest eveniment.

Szekely Csaba

sus(20)jos(0)

Lasă un răspuns