taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca angajare camin rebeca santioana taga gherla dej cluj muncitor infirimiera asistenta sociala locuri de munca bontida gherla dej cluj mecanic auto
festival celtic transilvania beclean

Festivalul Celtic Transilvania 2018 la Băile Figa – vezi ce te așteaptă – VIDEO

Festivalul Celtic Transilvania este un eveniment complex, unic în România şi chiar în estul Europei, în care se combină armonios activitățile de reconstituire istorică a perioadei celtice a Transilvaniei, cu muzică folk, rock și metal. Acesta este un eveniment pentru întreaga familie, de la nepoți la bunici.

Dacă iubești muzica folk, rock și metal, reconstituirea istorică, în special din perioada celtică a Transilvaniei (La Tene), îți place să stai la cort în mijlocul naturii, vrei să asculți artiștii preferați în spații deschise, fără să stai la cozi imense, să fii tot timpul aproape de scenă și să poți întra în contact cu artiștii, atunci FESTIVALUL CELTIC TRANSILVANIA este exact ceea ce cauți.

festival celtic transilvania beclean

Ediția a V-a a festivalului se desfășoară între 20-22 iulie 2018, la Băile Figa, lângă Beclean, în județul Bistrița-Năsăud. În fiecare dintre cele trei seri ale festivalului, iubitorii de muzică rock vor avea parte de concerte ale unor trupe sau artiști valoroși.

În cadrul evenimentului vor fi aduse în atenția publicului, printr-o atmosferă inedită, aspecte mai puțin cunoscute ale vieții celților și a altor civilizații antice, care între sec. VI. I.Hr. – IV D.Hr. au trăit în apropierea a orașului Beclean, oferind tuturor ocazia să vădă pe viu istoria citită în cărți și să afle lucruri inedite.

Cei veniți din alte localități se pot campa la cort în imediata vecinătate a locației, se pot caza la cabanele din satul de vacanță Băile Figa sau la multitudinea de pensiuni din zonă.

Festivalul va avea și anul acesta două componente distincte care se complecteaza reciproc, activitățile de reconstituire istorică și concertele de muzică folk și rock, cu acces gratuit pentru toată lumea.

video: trupa AN THEOS la ediția 2017 a festivalului

Publicul participant la eveniment va putea cunoaște prin intermediul conferințelor, workshop-urilor și spectacolelor caracteristici ale modului de viață din perioada epocii La Téne precum folclorul meșteșugurile acestei civilizații. De asemenea, la ediția 2018 se va pune accent pe activitățile reconstituire istorică și pe impactul vizual al acestor activități.

Locația festivalului a fost atent aleasă, pe platoul de lângă Băile Figa, o zonă pitorească la margine de pădure, de unde se văd în depărtare munții care stau de strajă.

Organizatorii estimează că vor participa la activitățile desfășurate în cele trei zile ale festivalului în jur de 5-6.000 de persoane pe zi, public fidel, venit special pentru festival.

PROGRAM PROPUS 2018

Reconstituire istorică

Publicul va avea parte de o serie de activități de reconstituire istorică legate de specificul perioadei, structurate astfel încât să fie pe placul tuturor categoriilor de vârstă.

Activități demonstrative:
– expoziții îmbrăcăminte celtică
– demonstrații de lupte 1 la 1, 2 la 2
– demonstrații de tir cu arcul
– demonstrația cavaleriei dacice
– demonstrații de lupta ale celților
– lupte de gladiatori
– prezentări de arme
– prezentare viață militară garnizoană romană
– organizare și tactică militară romană
– lupte între barbari și romani
– activități artistice române și barbare (dansuri, muzică)

Activități interactive cu publicul (copii și adulți):
– de tir cu arcul
– aruncarea cu sulița
– jocuri dacice
– jocuri celtice
– atelier de țesut la război
– atelier de prelucrare a lemnului
– atelier de confecționare a camășilor din zale de fier
– atelier de confecționat podoabe
– atelier de fierărie

Activitățile vor fi susținute de trupe de reenactment din țară și străinătate, alcătuite în principal din specialiști, arheologi și istorici, pentru o reconstituire istorică cât mai fidelă.

Grupările prezente la ediția 2018 vor fi HISTORIA RENASCITA (România), GETO-DACII DIN MOLDOVA (România), AMICII MUZEULUI (România), TERRA CELTICĂ (Polonia), LATEN ART (Cehia), CASTRVM NOVIS (România), OMNIS BARBARIA (România)

Concerte folk/rock

Pe lângă activitățile demonstrative și interactive, un loc important îl ocupă și activitățile concertistice grupate pe genuri muzicale (folk, celtică și rock), activități cărora li se vor alocă câteva ore în fiecare seară a festivalului. Concertele vor fi susținute de artiști ai genurilor alese, din România și din străinătate, invitați pe criterii valorice.

Artiștii aleși să concerteze la ediția 2018

 • IRDORATH (Belarus) – fantasy folk – una dintre trupele în vogă în Europa, invitați permanenți la marile festivaluri de profil
 • ALTAR OF OBLIVION (Danemarca) – maeștrii danezi ai genului epic doom metal
 • PLEMYA (Belarus) – experimental etno metal – trupa descoperită și lansată la ediția 2017 a festivalului celtic, în prezent cea mai în vogă trupa pe segmentul genului
 • VRANI VOLOSA (Bulgaria) – cea mai titrată trupa din Europa a genului pagan metal
 • SELFISH MURPHY (România) – celtic punk – trupa românească care da lecții de muzică celtică chiar și irlandezilor
 • BEAUTY AND THE RAT (România) – alternative/grunge
 • ERA DIVINĂ (România) – simfonic metal
 • AETHER (Polonia) – melodic death metal – trupa descoperită și lansată la ediția 2017 a festivalului
 • HTETHEMETH (România) – experimental metal – ceam mai originală trupa din România, a reprezentat țara noastră la vestitul festival Wacken din Germania
 • ZNICH ( Belarus) – folk metal – o trupa cu peste 20 de ani vechime, maeștrii folk metalului din Belarus
 • HAMYRIS (România) – melodic death metal- trupa descoperită și lansată în 2016 la festivalul celtic
 • SYN ZE ȘASE TRI (România) – simfonic black metal – cea mai titrată trupa e genului din România. Pe ultimul lor album au fost invitate să cânte cele mai mari nume ale scenei rock din România, Nicu Covaci, Kempes, Aura etc.
 • CORBU (România) – etno rock
 • OPEN ACCES (Polonia) – simfonic folk metal
 • NIBURTA (Ungaria) – folk core metal – cea mai titrată trupa a genului din Ungaria
 • HOK-KEY (Belarus) – folk metal – alături de Znich sunt considerați părinții folk metalului din țara lor
 • ANDREW MCGUINNES (Irlanda) – irish folk rock – politician și rocker în același timp, a fost primarul orașului Kilkenny și unul dintre cei mai înfocați promoteri ai României în străinătate. Andrew va fi la a patra lui prezența în cadrul festivalului celtic
 • HIRAETH (România) – melodic death metal
 • THERMAL FAULT (România) – heavy metal
 • VERONICA FIZESAN (România) – simfonic/opera metal – prim soprana a Operei Române din Cluj, Veronica va pregăti special pentru festivalul celtic câteva bijuterii ale genului metal într-o altă manieră interpretativă
 • CELTIC FAIRIES (România) – lied/opera/rock/metal – proiectul este un duet între Veronica Fizeșan, soprană a operei din Cluj și Gina, membră a Asociației Celtic Transilvania și vocalistă în trupa black metal Ethernus
 • AN THEOS (România) – folk metal – pionierii genului în România
 • SYMPHRESS (România) – progressive rock
 • GAV (România) – heavy metal – tTrupa tânăra din Cluj, descoperită și susținută de Asociația Celtic Transilvania
 • TENEBRES (România) – black/gothic metal
 • AEON SUN (România) – Gothic/Black metal

 

TÂRGURI ȘI EXPOZIȚII

În cadrul festivalului vor fi organizate standuri cu produse de artizanat la care vor fi invitați artizani și meșteșugari populari să își expună/vândă creațiile, standuri cu produse tradiționale alimentare, standuri cu produse ale sponsorilor, standuri informative etc.

 

ACTIVITĂȚI SPORTIVE

În cadrul ediției 2018, publicul va avea parte și de întreceri sportive, respectiv un cros organizat în colaborare cu o asociație sportivă. Concurenții vor fi recompensați cu diverse premii.

De ce un festival celtic la Beclean

Una dintre cele mai fascinante populaţii ale Europei antice au fost triburile celtice. Răspândiţi din insulele britanice până în Asia Mică, aceştia au sălăşuit pe arii largi în Europa, inclusiv pe teritoriul Daciei.

Prezenţa lor pe actualul teritoriu al României este semnalată, pentru prima oară, în a doua jumătate a sec. IV î.Cr. În procesul lor de migrare, celţii au urmat două rute, una de-a lungul Dunării, iar cealaltă de-a lungul munţilor Carpaţi. Unii au rămas pe teritoriul carpato-dunărean, unde au întemeiat oraşe, consemnate pe harta lui Ptolemeu.

La sfârşitul sec. IV î. Chr. are loc o avansare a acestora spre centrul Transilvaniei. Aici ei vor controla zonele cele mai fertile pentru agricultură şi creşterea animalelor, valorificând resursele de fier şi argint, precum şi bogatele zăcăminte de sare.

După o perioadă de conflicte armate între pătura dominantă celtă şi populaţia autohtonă a dacilor, între ele s-au stabilit raporturi de convieţuire. Arheologic, s-a constatat un transfer firesc de forme şi tehnici noi către populaţia dominată şi comunităţile dace. Inventarul mormintelor atestă poziţia specială pe care o aveau războinicii, în special anumiţi şefi ai clanului, înmormântaţi cu armele şi veşmintele lor bogat ornamentate. Deşi cultura celţilor stabiliţi în zonele transilvane aparţine tipologic culturii celte central-europene şi occidentale, anumite caracteristici sunt rezultatul unei „contaminări” produse prin impactul cu populaţiile locale cu care au venit în contact.

Una dintre cele mai importante necropole celtice din Transilvania este cea descoperită în localitatea Fântânele din Bistrița-Năaăsud, cu peste 100 de morminte cercetate. Au fost stabilite trei puncte cu descoperiri funerare pe o distanţă ce nu depăşeşte 5-6 km. Căpeteniile, războinicii și femeile erau înhumate în trei tipuri principale de morminte: 1. Morminte de inhumaţie; 2. Morminte de incineraţie în groapă; 3. Morminte de incineraţie în urnă. Pe lângă resturile umane, din morminte au fost recuperate diferite materiale arheologice, în special vase ceramice, unele conservate impecabil, dar şi mai multe obiecte de podoabă din bronz/fier sau cu întrebuinţare casnică.

Pentru acest spaţiu, care corespunde din punct de vedere administrativ judeţului Bistriţa-Năsăud, sunt înregistrate un număr însemnat de alte necropole celtice, identificate în perimetrele localităţilor Dipşa, Cepari, Galaţii Bistriţei, Archiud, Şopteriu, Orosfaia. Pe lângă cimitirele amintite, în zona Bistriţei se mai cunosc o serie de materiale, foarte probabil desprinse tot din morminte.

Asociaţia „Celtic Transilvania” vine astfel în faţa publicului cu o poveste nouă, inedită pentru meleagurile transilvănene, acea a celţilor.

Într-o Europă ce se doreşte a fi unitară, însă marcată încă de „traume’’ naţionale, povestea celţilor poate fi un frumos exemplu de liant între diferitele părţi ale continentului.

Alegerea oraşului că punct central al activităţii nu este întâmplătoare. Situat la periferia acestei enclave celtice de pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud, oraşul Beclean constituie un punct excelent în care să se desfăşoare un festival închinat memoriei acestor războinici.

Dacă momentan descoperiri arheologice sigur celtice lipsesc de aici, importanţa celor câtorva situri arheologice din arealul oraşului Beclean, unele contemporane cu aceştia, cum este cetatea dacică de pe Bileag, recomandă desfăşurarea unui festival tematic de anvergură axat pe reconstituire istorică şi muzică. Iar locaţia de desfăşurare a Festivalului Celtic Transilvania este una la fel încarcată de istorie, Băile Figa, locul unde se află una dintre cele mai importante descoperiri arheologice ale ultimilor ani din Europa, situl arheologic de exploatarea preistorică a sării. Descoperirile de aici atestă funcţionarea acestor exploatări şi în timpul prezenţei celţilor pe acest meleaguri.

Plasat într-un context istorico-arheologic bine conturat, în apropierea unui sit arheologic de importanţă europeană, apariţia unui festival cultural de anvergură dedicat lumii celtice poate constitui o nouă atracţie şi provocare pentru publicul interesat de trecutul zonei Transilvaniei şi o bună oportunitate de promovare a Becleanului şi împrejirimilor sale, spune dr. Radu Zăgreanu de la Asociația Celtic Transilvania.

Pornind la drum cu prima ediție în anul 2014, ca o „petrecere” locală, festivalul a căpătat pas cu pas caracter internațional de calitate, recunoscut că etalon de calitate între festivalurile de gen din Europa.

După ediția a III-a, Festivalul Celtic Transilvania a fost nominalizat la premiile METALHEAD AWARD, la categoria „Best Romanian Emerging Festival”

sus(3)jos(1)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns