taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla locuri de munca gherla angajare restaurant fiesta bucatar ospatar locuri de munca gherla angajare sticlar sticla dej clujr
sacalaia monument erou

Femeia din Săcălaia acuzată că a tăiat catargele de la monument se apără: „Mergem la detectorul de minciuni!”

Decizia primăriei din Fizeșu Gherlii de a monta două catarge la un monument al eroilor din Sacalaia a stârnit nemulțumirea unei femei, cea care s-a ocupat de construirea monumentului.

Supărată foc pe faptul că primăria a montat două catarge, de o parte și de alta a monumentului, femeia a cumpărat un flex și le-a tăiat. Primăria le-a recuperat și le-a sudat la loc, însă femeia nu s-a dat bătută și le-a tăiat din nou, iar ca să fie sigură că situația nu se mai repetă, a turnat beton peste bucățile rămase. O coroana depusă de administrația din comună de Ziua Eroilor a fost luată de femeie și „restituită” primăriei.

Primarul a anunțat poliția despre cele întâmplate și au fost începute cercetările în acest caz.

„În timp ce alții își cumpără lănțișoare și inele de aur, eu am adunat singură bani din muncă cinstită și am construit acest monument, în amintirea bunicului meu, mort în lagăr la Seghedin”, își începe povestea Ana Mureșan, femeia de 63 de ani, cunoscută de vecini că Nuțica. „Am anunțat înainte la biserică, cine mai are înaintași căzuți în război, să îmi spună, să îi trecem pe toți, iar acum sunt înscriși acolo eroi din patru sate”.

sacalaia monument erou

foto: inaugurarea monumentului, în 2006

Monumentul a fost sfințit în 2006. „De atunci numai eu m-am ocupat de el. Am pus și steaguri, dar când a fost nevoie să se cosească iarba și am cerut de la primărie o cositoare, mi s-a spus că e stricată. Am băgat om și am rezolvat și problema asta. Nu înțeleg de ce mai trebuie făcute lucrări acolo, de ce trebuie puse catarge? Să-mi spună U.E. câte steaguri mai trebuie și le pun eu. Acolo nu mai pune nimeni nimic, am anunțat asta și la prefectura”, spune femeia, foarte hotărâtă să nu cedeze.

„Din 2006 n-a venit măcar o singură dată cineva de la primărie, să aducă o floare sau o lumânare, acum au venit cu coroană. La Bonț de ce n-au pus coroană? Domnul primar vrea să își pună amprenta pe munca mea. Să nu pună nimic, eu am jertfit bani munciți. Sunt dispusă să mai fac dacă mai tebuie făcut ceva. Mă ocup eu, așa cum m-am ocupat și până acum.”

Femeia spune că s-a simțit profund jignită când a aflat despre declarațiile primarului legate de acest caz. „Domnul primar spune că a vorbit cu mine despre lucrările care mai trebuie făcute la monument, care ar costa 5000 de lei și despre care eu aș fi spus că nu am banii ăștia. Nu este adevărat. Singura discuție pe care am avut-o cu dânsul a fost după ce am tăiat catargele a doua oară și a venit poliția, iar domnul primar s-a enervat și a zis că dacă trebuie, bagă buldozerul în monument ca să rezolve problema. Eu vreau să mergem la detectorul de minciuni, să vedem cine minte, iar cel care a mințit, să plătească cheltuiala. Eu vreau doar să îmi apar cinstea și onoarea, pentru că m-au sunat cunoștințe chiar și din Anglia și din Italia, după ce au citit articolul apărut în presă. Pot să va arăt acte de la bancă, să vedeți că am bani. Am o gospodărie în care lucrez de mică, am și apartament în Gherla, cum poate să spună cineva că eu nu am bani? Toată am tremurat când am aflat, trebuia să dau replică, ajutați-mă să mă apăr!”

Mama femeii, care are 84 de ani și care locuiește în casa de lângă monument, este la fel de supărată. „Ne-au făcut de rușine în lume”, spune și ea, gata să-i dea lacrimile. „Numai eu știu cum am lucrat de mică, coseam fețe de masă și le vindeam pentru câțiva bănuți, ca să avem de toate în casă!”

Catargele tăiate au fost recuperate de primărie. „Nu le-am furat, le-am dus în șopron ca să nu le ploaie, să nu le deterioreze, că erau drapele. Nu le-am putut lasă în drum”, mai spune Ana. „Eu nu am copii, monumentul asta este copilul meu. Trebuia poliția să mă aresteze? Numai dacă mă leagă nu se mai taie catargele. De câte ori le pune, de atâtea ori le tai. Am dat declarație la poliție cu tot ce s-a întâmplat, acum să vedem, or să mă închidă pentru asta? Eu nu mă tem, am trecut prin viață de probleme mult mai grele. Monumentul este pe spațiul public, dar nu face primarul ce vrea aici.”

La rândul sau, primarul de la Fizeșu Gherlii, Vasile Lup, este hotărât să își facă treaba în continuare. „Catargele sunt la primărie și bineînțeles că le vom pune înapoi. Doamna nici nu ar trebui să își bată capul pentru un lucru care este pe spațiul public, pe un teren întăbulat. Să își facă ordine acasă, în curte, dacă vrea. Dacă are ceva de spus, putem sta de vorbă, o înțelegem. Vreau să am o discuție cât de urgent cu dansa”.

Primarul mai spune că după ce o să aibă proiectul, vor începe lucrările de amenajare, pentru că banii sunt deja alocați.

Problema catargelor de la Sacalaia a ajuns deja la prefectura Cluj, iar primarul urmează să aibă marți o întâlnire cu prefectul pe acest subiect.

Joaca de-a catargele la Săcălaia – primăria le montează, cineva le tot taie

sus(6)jos(1)

Lasă un răspuns