ochelari gherla gama optic
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
lemnul verde cofetarie gherla prajitura tort telefon
milano restaurant pensiune cazare gherla dej nima cluj sala evenimente copii joaca
service auto gherla dej cluj milano
mariflor gherla fabrica angajare locuri de munca gherla dej cluj muncitor
locuri de munca angajare gherla fabrica umerase ch industrial gestionar electrician
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon service reparatii chei auto gherla dej cluj chip inlocuire sofer angajare mariflor gherla dej cluj
escape gherla restaurant angajare ospatar bucatar curatenie dej cluj
fabrica sticla gherla

Fabrica de sticlă din Gherla de vânzare, câte milioane costă. Amintirile unui fost director – VIDEO

Pe un site de anunțuri a apărut din nou la vânzare fabrica de sticlă din Gherla. Față de un anunț anterior, din 2019, când obiectivul aflat azi în paragină se vindea la 1.850.000 de euro, acum prețul a crescut simțitor.

Vânzătorul a apelat la o agenție de marketing, care a înființat chiar și un site web pentru facilitarea tranzacției.

În anunțul de vânzare se precizează că „se pot utiliza construcțiile existente, dar și executa alte proiecte, atat de utilitate publică, cat si de tip rezidențial. Ea se pretează chiar și pentru construirea unui centru comercial. Fabrica și-a încetat activitatea în urmă cu câțiva ani, însă ea poate fi reluată cu investiția potrivită”.

video gherla info

foto, video: fabricadesticla.com

Imobilul este compus din bloc administrativ, atelier mecanic, depozit materii prime, hala finisaj, birouri și stație calcul, hala și birouri, depozit materiale, atelier mecanic, hală recoacere, birouri și turn amestec cristal, hală cuptoare topire, depozite de nisip, galerii de fum la coșuri, coșuri fum, magazii, magazie pompieri, stație reglare gaze, stație pompe ape uzate, clădire centrala termică, garaj și birouri, șopron sudură, rețele canalizare, rețele apă (potabilă și industrială), cuva beton apometru, rețele electrice (curent trifazic, cu putere de 800 kw), rețele gaz metan (cu stație gaz proprie situată în incinta fabricii), împrejmuire, drumuri și platforme, bunkere și recipiente metalice, pod bascule. Suprafața terenului este de 14.800 de metri pătrați.

Prețul cerut de vânzător este de 4.200.000 de euro.

Amintirile unui fost director: „Dormeam 4 ore pe noapte”

Construcția fabricii a început în vara anului 1973.  „Noua unitate industrială va valorifica bogatele rezerve de nisipuri cuarţoase din zona Mera-Popeşti-Aghireş, ca şi cuarţurile pure de Ia Muntele Mare, importantă materie primă necesară obţinerii sticlei cristal”, scria presa românească în iulie 1973. „Noua fabrică oferă oportunități de muncă și de câștig pentru aproximativ o mie de tineri din Gherla și împrejurimi, bărbați și femei. Pregătirea primelor generații de muncitori calificați ai fabricii în construcție a început deja anul trecut la Turda și Mediaș”.

Fabrica era prevăzută să intre în funcțiune la 1 ianuarie 1975, cu aproape 600 de angajați. Scânteia anunța în decembrie 1974 că lucrarile au un avans de 30 de zile. Același ziar scria în ianuarie 1975 că a fost dată în exploatare cu două luni mai devreme prima capacitate de producţie, aceea pentru sticlă aibă semicristal. De fapt, era doar în probe tehnologice.

tvr program 1975 fabrica sticla gherlaPe 25 martie 1975, într-o zi de marți, la Televiziunea Română s-a difuzat în cadrul emisiunii Revista economică, un reportaj despre primele produse realizate la fabrica de sticlă Gherla.

Ștefan Lungu, director la începuturile fabricii, rememora: „Îmi aduc aminte de vremurile când am luat în primire, conducerea FSM (fabrica de sticlărie de menaj) Gherla. Aveam 34 ani și cateva luni. Veneam din București, cu buletin de București. Atunci orașele erau închise, în sensul că nu puteai să te muți în anumite orașe, decât în anumite condiții. Fabrica abia începuse producția. Erau multe probleme, greu de rezolvat. Nu erau suficienți sticlari suflători la țeavă, calificați. Vârsta medie nu depășea 26 de ani. Erau români, maghiari, romi și un albanez. Nu am făcut deosebire de etnie și nici între ei nu erau probleme.

După două săptămâni, Județeana PCR Cluj mă anunță că trebuie să renunț la buletinul de București, pentru Gherla. Am luptat cu ei, deși era un Decret semnat de Ceaușescu. Am reușit să-i lămuresc și am stat patru ani, ca director, până am cerut să fiu schimbat. Aveam o meserie frumoasă, inginer automatist. În perioada aceea, în industrie, era un indicator economic, care arăta eficienta unei activități economice, se numea cheltuiala la o mie de lei PM (producție marfă). La început era de așteptat să fie mare. Era cam 1.250 lei. În al doilea an am trecut la export, în pofida multor neîncrezători. Am lucrat cu două firme. În anul următor am primit contracte de la trei firme din SUA. La sfârșitul celor patru ani am lăsat fabrica cu 850 lei cheltuiți pentru fiecare 1000 lei PM. Deci era un beneficiu de 150 lei pentru fiecare 1000 lei PM. Nu am arătat acestea ca să mă laud, ci să vadă și politicienii și producători de azi, că dacă se muncește cu abnegație și dăruire, se pot realiza multe lucruri frumoase.

fabrica sticla gherla muncitori

foto: ziarul Făclia

Aveam 1250 de angajați, la care trebuia să le asigur salariile. Dar nu a fost foarte ușor. Nu pot să spun câte necazuri și sacrificii am făcut, că mi-ar lua o lună. Dormeam cam maximum patru ore pe noapte.”

1997 fabrica sticla gherla muncitori

foto: muncitori în fabrica de sticlă, 1997; sursa: Facebook

Declinul mare al fabricii a venit după revoluție. Managerii au băgat unitatea în datorii fără de scăpare, în timp ce după colț așteptau „investitorii”, să cumpere fabrica devalorizată la preț de apartament. Au urmat concedierile masive, iar în 2005, porțile s-au închis.

Greva generala la Somvetra. Fabrica de sticla, privatizata la pretul unui apartament de bloc!

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj creare site web gherla dej cluj

Lasă un răspuns