taxi gherla telefon
mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon excavator gherla dej cluj
expozitie icoane gherla

Expoziţie de icoane pe sticlă

Sezonul simezelor de toamnă a debutat în municipiul Gherla printr-o expoziţie de icoane pe sticlă după Şcoala Populară (naivă) de la Nicula, deschisă luni în sălile Centrului Turistic din Piaţa Libertăţii.

Este vorba de o expoziţie colectivă, unde îşi expun lucrările Arhid. Ilarion Mureşan de la Sfânta Mănăstire Nicula, Maica Justiniana Kiraly de la Sf. Mănăstire Floreşti, Adriana Elena Balea, pictor naiv din localitatea Floreşti. De asemenea sunt expuse cinci icoane pe sticlă din colecţia particulară a profesoarei Felicia Rus din Gherla.

A prezentat arta icoanelor pe sticlă preotul Ioan Morar, un cunoscător al fenomenului artistic religios, un bun creştin, dar şi un om de cultură. Domnia sa a vorbit despre valoarea acestor lucrări, dar şi despre valenţele spirituale şi estetice ale icoanelor prezentate.

Profesorul Ciprian Câmpan a scos în evidenţă în intervenţia sa rolul dascălului în întărirea colaborării dintre biserică şi şcoală şi consecinţele ei în realizarea unor lucrări de artă în unităţile de învăţământ, cu referire la înfiinţarea unor ateliere de icoane pe sticlă în şcolile oraşului.

galerie foto: imagini de la vernisaj – foto Ioan Moldovan

galerie foto gherlaŞi-au mai exprimat opiniile autorii icoanelor, Maica Justiniana Kiraly, Adriana Elena Balea şi profesoara Felicia Rus, ultima insistând mai muilt pe valarea iconografiei practicată de Arhid. Ilarion Mureşan, „părintele” artei icoanelor pe sticlă de la Sfânta Mănăstire Nicula, care nu a putut fi prezent la vernisaj din motive personale.

A mai luat cuvântul părintele Anastasie de la Sf. Mănăstire Floreşti, care a subliniat rolul acestor expoziţii în popularizarea lucrărilor cu substrat religios în educaţia estetică a iubitorilor de artă.

În cadrul vernisajului de la Centrul Turistic Gherla, Robert Moldovan a interpretat cântat câteva pricesne.

La sfârşit, artiştii plastici au primit diplome de apreciere din partea managerului centrului turistic, Monica Pătac, aşa cum se procedează de fiecare dată la vernisajele organizate aici.

Cele aproape 50 de icoane pe sticlă pot fi admirate până pe 29 septembrie.

Szekely Csaba

sus(11)jos(2)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon apartament chirie gherla

Lasă un răspuns