mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata ochelari vedere gherla gama optic dej cluj tigla metalica depozit gherla mondial dej cluj loc spatiu joaca copii gherla conte pret cabinet orl gherla dej cluj anunt loc de munca gherla vanzator chiosc salariu
gilbert stammbach esperanto gherla

Esperanto la Gherla de 20 de ani, cu oaspete din Franța

În toamna anului 1999, profesorii Dumitru Berariu şi Mariana Berariu, au înfiinţat în cadrul Liceului Teoretic „Ana Ipătescu” din Gherla a unui curs de limba esperanto, o premieră în orăşelul de pe Someş.

La început iniţiativa a fost privită cu curiozitate, dar pe parcurs s-a dovedit de succes. Încă din prima zi, la curs s-au înscris zece elevi, dar şi părinţi, care săptămânal au frecventat cu regularitate şi mult interes acest inedit curs.

S-au primit şi primele manuale de specialitate, iar cursanţii au avut de-a lungul anilor mai multe contacte cu colegii lor din Germania (Forchheim, oraş înfrăţit cu Gherla), Olanda şi Bulgaria, efectuând mai multe vizite în aceste ţări.

În aceşti 20 de ani, cursul a fost frecventat de peste 70 de elevi şi adulţi, mulţi dintre ei participând cu regularitate la diferite manifestări culturale şi literare, ultima acţiune la care au fost prezenţi fiind cea organizată în această toamnă de Despărţământul ASTRA „Dr. Teodor Mihali” Dej.

Cursanţii de esperanto din Gherla au primit aprecieri în ţară şi străinătate, profesoara coordonatoare Mariana Berariu fiind membru activ al Asociaţiei de Esperanto România cu sediul la Timişoara. Ultimul simpozion la care a participat a avut loc la începutul lunii octombrie chiar în municipiul de pe Bega, unde a avut şi o intervenţie referitoare la viitorul cursului. Acum un an un astfel de simpozion s-a desfăşurat şi la Gherla.

mariana beraru gherla esperantoCursul de esperanto de la Gherla mai este sprijinit şi de ing. Adrian Mărginean.

Zilele trecute, cursanţii de esperanto din Gherla au avut parte de vizita unui specialist din Franţa.

Este vorba despre  Gilbert Stammbach, care a făcut cunoștimță, pe lângă activitatea condusă de prof. Mariana Berariu, cu care întreţine relaţii de prietenie şi colaborare de 15 ani, şi cu obiectivele culturale şi turistice din oraș, onorând şi tradiţionalul Târg de Crăciun din centrul Clujului.

Szekely Csaba

sus(10)jos(1)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon laborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns