taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
gama optic gherla ochelari rabla oftalmologie analize medicale dej cluj
apartament vanzare gherla
apartament vanzare gherla
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla angajare infirmiera camin varstnici rebeca santioana taga gherla cluj creare site web gherla dej cluj
caine tuse

Tuse canină, epidemie în oraș, afecţiunea e foarte contagioasă, ce trebuie făcut

În ultima luna tot mai mulţi proprietari de câini s-au prezentat la cabinetul medicului veterinar, după ce au constatat o tuse urâtă.

Este vorba despre probleme respiratorii, cu diagnosticul de traheobronşită canină (tusea de canisă), explică medicul veterinar Andrei Hiticas. „Este o afecţiune foarte contagioasă, care afectează câinii de toate vârstele”.

Tusea de canisă este similară cu gripa la om: provoacă simptome uşoare, poate dura până la câteva săptămâni şi se transmite uşor prin aer. Doar în cazuri excepţionale afecţiunea poate pune în pericol viaţă căţelului, dar această boală nu trebuie neglijată de către proprietari, care trebuie să ia măsuri de prevenţie.

Traheobronşita canisă este dovedită că fiind determinată de un amestec (cocktail) de agenţi patogeni. Cel mai întâlnit este Bordetella bronchiseptica, dar nu este exclus să întâlnim şi ciuperci, micoplasme, adenovirusul canin de tip 2 sau alte bacterii.

Simptomele apar imediat după expunerea căţelului, mai precis după 48 de ore, până la două săptămâni. În prima fază, căţelului nu îi este alterată starea fizică sau apetitul şi de multe ori proprietarii suspectează un corp străin care ar bloca tractul respirator, tusea fiind principalul simptom.

Tratamentul tusei

„Sugestia mea este să mergeţi la un cabinet veterinar imediat ce aţi sesizat aceste manifestări de tuse, pentru a începe cât mai repede protocolul terapeutic, astfel se pot evita formele grave ale infecţiei”, spune Hiticas.

O altă sugestie de care trebuie ţinut cont este evitarea spaţiilor aglomerate de animale, cu plimbări în zone mai retrase şi neapărat, evitarea contactului cu un căţel ce manifestă simptomele de mai sus.

În momentul de faţă există un vaccin cu un nume oarecum generic (împotriva tusei de canisă), dar este bine de ştiut faptul că este un vaccin cu aplicare intranazală împotriva bacteriei Bordetella – agentul principal incriminat în această infecţie. În realitate pot fi mult mai mulţi agenţi „vinovaţi”.

„Vaccinul nu oferă protecţie de lungă durata, iar eu îl recomand de cele mai multe ori doar atunci când căţelul intră în contact cu un efectiv mare de câini, cum ar fi pensiunile canine, adăposturile etc.”, mai precizează medicul veterinar.

video: exemplu de tuse canină la Gherla

sus(8)jos(0)
apollo livada mobila angajare muncitor angajare sofer tir gherla dej cluj

Faci un comentariu sau dai un răspuns?