taxi gherla telefon
mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon excavator gherla dej cluj
mihai eminescu stele

Eminescu la Penitenciarul Gherla – aniversare cu muzică și poezie

Spre deosebire de alţi ani, Cenaclul literar „Ioan Apostol Popescu” a găsit o nouă cale de a-l sărbători pe Luceafărul poeziei româneşti şi a onorat invitaţia Serviciului Educaţie din cadrul Penitenciarului Gherla de fi oaspeți în clubul unității de detenţie.

Luni la amiază, amatorii de litere din rândul deţinuţilor s-au întâlnit scriitori din Gherla, eveniment cu importanţă în procesul reintegrării şi reinserţiei sociale a celor aflaţi după gratii. Membrii cenaclului, Martin Lengyel, Nicolae Suciu, Ida Rognean, Edmund Dujardi și Adrian Maier, au lecturat din creaţiile lor literare şi au vorbit despre rolul şi importanţa marelui poet, Mihai Eminescu, în literatură.  Constantin Istici a susţinut un reuşit recital la nai cu piese muzicale inspirate din creaţia eminesciană, iar Irimie Perşa a prezentat piese la fluier.

A fost o întâlnire de suflet, aşa cum sunt de obiecei toate activităţile culturale şi moral-religioase desfăşurate în cadrul clubului deţinuţilor, unde există şi o bogată bibliotecă. De această dată, în centrul atenţiei s-au aflat volumele lui Mihai Eminescu, expuse la loc de cinste, alături de bustul său, în sala de festivităţi din cadrul pavilionului educativ.

eminescu bust statuie coroana gherla

Să nu uităm că programele educaţionale iniţiate de factorii de decizie din penitenciar includ diverse activităţi, printre care și cele de creaţie literară. Periodic au loc concursuri de poezii, unele chiar cu participarea deţinuţilor din alte unităţi penitenciare din Bistriţa, Satu Mare, Baia Mare, Dej etc.

Aşa s-a întâmplat şi la începutul acestei săptămâni, când elevii Şcolii Profesionale din încinta Penitenciarului au participat la dezbaterea „Mihai Eminescu – poet naţional şi universal”. Despre personalitatea literară al marelui poet a vorbit profesoara de limba română, Dana Mărginean, iar un grup de deţinuţi-elevi a recitat din creaţiile eminesciene.

Cu ocazia aniversării din 15 ianuarie, membrii Cenaclului literar „Ion Apostol Popescu” au depus coroane de flori la busturile lui Mihai Eminescu şi George Coşbuc din parcul mare.

La Centrul Turistic a fost amenajat un stand special cu lucrările poetului Mihai Eminescu, iar Biblioteca Municipală a expus în vitrină volumele de poezii ale sărbătoritului.

De asemenea, în unităţile de învăţământ din municipiul Gherla au avut loc recitaluri de poezie şi medalioane literare dedicate evenimentului.

Szekely Csaba

sus(3)jos(2)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon apartament chirie gherla

Lasă un răspuns