taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
gama optic gherla ochelari rabla oftalmologie analize medicale dej cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla spalatorie auto gherla casa antik
escape restaurant gherla locuri de munca angajare bucatar dej cluj

Elevii din Gherla premiaţi la Festivalul „Culinaria” de la Cluj-Napoca. Rețeta lor pentru supa armenească de ceapă

Elevi din Gherla au fost prezenți între 8-9 noiembrie la Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” din Cluj-Napoca, care a găzduit ediţia a II-a a Festivalului de artă culinară pentru elevi.

Scopul festivalului a fost stabilirea unui dialog intercultural prin intermediul gastronomiei şi s-a adresat tinerilor de diverse etnii din unităţile de învăţământ clujene, clasele VII-XII.

Activităţile desfăşurate timp de două zile în spaţiul colegiului din cartierul Gheorgheni au avut loc sub forma unor prezentări creative ale unor obiceiuri şi tradiţii, prin dialog între elevi, prin discuţii şi conferinţe pe teme legate de mâncare şi nutriţie, prin realizarea unor reţete tradiţionale ale comunităților prezente – armeni, turci, maghiari, greci, evrei, germani şi, desigur, români, la atelierul de gastronomie al şcolii.

Programul acţiunii a debutat cu două prelegeri pe temele „Arta culinară, dialog între culturi”, susţinut de dr.Alina Vingan Nechita, redactor la Radio Cluj, cadru didactic la USAMV Cluj şi „Din istoria gastronomiei”, prezentat de cercetătorul Anca Sârbu de la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”, secţia Colecţii speciale, memorie şi cunoaştere locală). A urmat sesiunea de comunicări pentru elevi „Tradiţii în dialog”.

In a doua zi a festivalului  au avut loc demonstraţiile culinare ale celor șapte echipe de elevi. Tinerii de la Liceul „Petru Maior” din Gherla,  Ioana Bălăi, Corneliu Meseşan, Robert Benedek şi Csatári Orsolya, coordonaţi de Esztegár Erika, au pregătit supă de ceapă umplută, o reţetă tradiţională armenească.

galerie foto – imagini de la festival

galerie foto gherlaElevii de la Liceul Unitarian „János Zsigmond” au pregătit falafel, o reţetă tradiţională evreiască, de la Liceul Tehnologic nr.1 Cluj-Napoca s-a pregătit musaca – reţetă tradiţională grecească, de la Colegiul Naţional „George Coşbuc” s-a preparat Hancklich, după o reţetă tradiţională săsească, de la Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” Revani – reţetă tradiţională turcească, de la Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” Varză a la Cluj – reţetă tradiţională românească, iar de la Colegiul Tehnic de Transporturi „Transilvania” Somlói galuska –reţetă tradiţională ungurească.

Toată lumea a avut ocazia să servească din bunătăţile preparate de elevi. Toţi participanţii au fost premiaţi de organizatori cu diplome şi cupe, înmânate de directoarea Colegiului Tehnic „Raluca Ripan”, prof. Ing. Adriana Lucia Tarţa şi de prof. Alexandrina Lişcan.

Evenimentul a fost onorat inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, prof. Valentin Cuibus, de inspectorul general adjunct, prof. Török Zoltán şi de directorul general al firmei Moldovan Carmangeria Sânnicoara, Cosmin Moldovan.

După cum a sugerat inspectorul general prof. Valentin Cuibus, în viitor se preconizează organizarea la nivel interjudeţean a festivalului.

„Culinaria” a fost organizat de şcoala gazdă în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Consiliul Judeţean Cluj, USAMV Cluj-Napoca, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”, „Moldovan Carmangeria Sânnicoara”, Comunitatea Evreilor Cluj, Uniunea Armenilor din România, sucursala Gherla şi Forumul Democrat al Germanilor.

Szekely Csaba

RETETA CIORBA DE CEAPA

Această rețetă este de origine armeană, din zona Gherlei, mai puțin cunoscută dar foarte gustoasă. Din păcate, puțină lume mai prepară această rețetă deoarece, pentru ca ceapa să fie pregătită pentru umplere, este necesară o bună perioadă de timp. Modul de pregătire a cepei cere timp, precizie și multă răbdare.

Ingrediente

Pentru 10 porții este nevoie de:

 • 1o cepe lunguiețe
 • 1 kg carne tocată mixtă (original vită sau capră)
 • 200 g orez bob rotund
 • 1.5 kg păstârnac (care va da gustul dulciu al supei)
 • suc de roșii de casă (după gust)
 • 3 linguri făină
 • 1 căniță de ulei
 • oțet (în care vom fierbe ceapa când va fi gata de umplut)
 • sare
 • piper
 • smântână pentru servire

Nu sunt necesare ustensile specifice, dar este nevoie de două oale pentru fierberea cepei și a supei, de cuțite, o lingură de lemn și un tel.

Modul de preparare

Se pune apă și oțet la fiert. Ceapa se curăță de coajă, mai puțin ultimul strat. Se face o gaură destul de mare la baza cepei unde are rădacina, astfel încât să putem apoi impinge afara straturile de ceapă întregi. Când fierbe apa cu oțetul, se adauga ceapa și se lasă la fiert 10 minute. Se mărunțește o ceapă, apoi se călește în puțin ulei. Carnea tocată se amestecă cu ceapa călită, sare și piper și se adaugă orezul. Păstârnacul se taie mărunt și se pune la fiert.

ciorba de ceapa

Ceapa se desface pe straturi astfel încat să rămână cupe intregi. Apoi se umple aceste cupe de ceapă cu carnea tocată pregatită. Când păstârnacul este fiert pe jumătate, se adaugă și cupele de ceapă umplute la fiert.

Se face un rântaș subțire, care se lungește cu suc de roșii de casă după gust. La servire se adaugă smântană.

Poftă bună!

ciorba de ceapa armeneasca

sus(14)jos(0)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?