irrom fabrica calorifere iclod fundatura locuri de munca angajare sudor stivuitorist sef schimb dej cluj
gama optic ochelari gherla magazin service dej cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj asociatia pro vita cabinet veterinar gherla medic telefon
culinaria cluj gherla

Tineri din Gherla la Festivalul Culinaria de la Cluj, cu specialități armenești

Festivalul de artă culinară pentru elevi „Culinaria” este o invitaţie pentru a stabili un dialog intercultural prin intermediul gastronomiei. Festivalul se adresează tinerilor de diferite etnii din şcolile judeţului Cluj, elevilor din clasele VIII-XII.

Activităţile propuse au loc sub forma unor prezentări creative ale unor obiceiuri şi tradiţii, prin dialog între elevi, prin discuţii şi conferinţe pe teme legate de mâncare şi nutriţie, prin realizarea unor reţete tradiţionale ale mai multor etnii la atelierul de gastronomie al şcolii.

Colegiul Tehnic ,,Raluca Ripan” din Cluj-Napoca a organizat prima ediţie a festivalului între 28-29 septembrie, cu participarea elevilor de la Colegiul Naţional „George Coşbuc” Cluj-Napoca, Colegiul Tehnic „Raluca Rîpan” Cluj-Napoca, Liceul Teologic Reformat Cluj-Napoca, Liceul Teoretic „Petru Maior” Gherla, Liceul Unitarian „János Zsigmond” Cluj-Napoca şi Şcoala Gimnazială Baciu.

Şcoala gastronomică armenească din Gherla a fost prezentă la festival prin produsele realizate de harnicele gospodine: supă de hurut şi alte bunătăţi. Reţeta a fost prezentată printr-un filmuleţ şi fotografii de elevele Bianca Stereobelea şi Ioana Bălai, iar de preparare s-au ocupat Csatari Orsolya şi Mara Pătac. Dansatorii Deac Cristian, Fulop Mihai, Kiss Brigitta, Koncz Imola, Carla Bal şi Monica Vaida de la ansamblul Hayakaghak, îndrumați de Erika Esztegar, au completat programul culinar cu unul artistic. Acesta a cuprins, printre altele, tradiţionalul joc „Vartavar”.

ansamblu hayakaghak gherla

Cu prilejul festivalului de artă culinară pentru elevi de la Cluj-Napoca au avut loc diverse prelegeri, pe teme ca „Artă culinară, dialog între culturi” şi „Istorie gastronomică”, precum şi o sesiune de comunicări pentru elevi, intitulată „Tradiţii în dialog”.

Organizatorul Festivalului a fost Colegiul Tehnic „Raluca Ripan”, cu partenerii Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Consiliul Judeţean Cluj, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj, Comunitatea Evreilor Cluj – cultul mozaic, Uniunea Armenilor din România, sucursala Gherla, firme private.

Prin intermediul acestui proiect se urmărește crearea un spaţiu de interacţiune între membrii comunităţii clujene, indiferent de originea lor etnică.

Szekely Csaba

angajare loc de munca sofer distributie gherla dej cluj fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj

1 comentariu

  1. Ar fi fost frumos ca „programul culinar armenesc”sa fie completat de un ansamblu de dansatori armeni,nu unguri.Chiar nu am idee de ce se baga in seama ungurii cand e vorba de armeni.Ungurii au mancaruri foarte bune,sa le prezinte,sa le mancam cu totii, iar acolo sa danseze ansamblul Hayakaghak.Cum ar fi ca la un festival culinar sarbesc,sa danseze vietnamezi?….))))) Unii unguri vor sa fie armeni?…De ce?Cati dintre dansatorii respectivi cunosc limba armeana?Un armean trebuie sa cunoasca si limba armeana pe langa limba tarii in care traieste.Dar daca vorbesti doar limba romana si limba maghiara,e clar,nu ai ce cauta sa reprezinti pe armeni.

Lasă un răspuns